Home

VESTI

Intervju: Sunrise Avenue

No Comments Intervjui

Sunrise Avenue / photo by Ville Akseli JuurikkalaPoznato je da je muzička scena u Finskoj veoma plodna i dinamična, a istaknuto mesto na toj sceni svakako pripada i bendu Sunrise Avenue.

Čak iako vam njihovo ime ne govori ništa, pesme kao što su Hollywood Hills i Fairytale Gone Bad sigurno će vas naterati da počnete da pevušite…

 

Vi ste ponosni vlasnici hita „Fairytale Gone Bad” koji vas je proslavio, a poslednjih meseci pesma „Hollywood Hills” čuje se sa svih radio stanica. Kako su nastale?

Obe su inspirisane istinitim događajima jer uvek pišem o onome što mi se zaista događa. „Hollywood Hills” je nastala tokom mog boravka u Americi. U martu 2010. bio sam u Los Anđelesu i već mi je bilo muka od silnih producenata, menadžera i tekstopisaca koji su se trudili da iz mene izvuku što više ideja. Poslednje veče neki mlađani Kanađani pravili su žurku pored hotelskog bazena i s vremena na vreme dobacili bi mi po neku limenku pića. Sedeo sam u hotelskoj sobi samo u gaćama i pio pivo, sav srećan što sutra idem kući. Iskreno, već mi je bilo dosta svih tih isfoliranih, izblajhanih, silikonskih holivudskih žurki i jedva sam čekao da se vratim u Finsku. S terase sam imao pogled na natpis Hollywood Hills, pogledao sam ga, mahnuo i rekao „Bye Bye Holliywood Hills”. Tada je melodija počela da mi svira u glavi. Ne sećam se kako sam snimio demo te večeri, ali mi je drago da jesam. Volim tu pesmu i priču u vezi s njom.

Što se ove druge pesme tiče, naravno, govori o propaloj vezi, o devojci s kojom sam se zabavljao, ali smo se na kraju udaljili. Zapravo, istina je da je ona mene šutnula, a ne ja nju kao što kaže pesma, ali ja imam bend a ona nema.

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=jIzEEhZkthY|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Sunrise Avenue – Hollywood Hills (Official Video)

Vaša muzika pre svega deluje lično i iskreno, i to je nekako glavni utisak koji dele brojni fanovi benda. Da li ta iskrenost dolazi iz činjenice da sam pišeš tekstove i misliš li da bi istu emociju mogao da preneseš i kad bi pevao tuđe pesme?

Mislim da ne bih mogao da pevam stihove koje je neko drugi napisao. Naravno, na nekoliko pesama imao sam saradnike, ali priča izvorno mora da dođe od nas, članova benda. U stvari je super koliko umetničke slobode imamo, iako pripadamo mejnstrim žanru. Ponekad izdavačka kuća pokuša da nam nametne neke svoje ideje, ali ako nam se to ne dopadne mi se lepo zahvalimo i objasnimo da to nije ono što želimo. Verovatno svi oni misle da sam uobražena budala, ali ovo je naša priča, naš bend, naša muzika. Ne možete reći Pikasu da docrta dve crvene pruge na već završeno delo samo zato što ćete to delo onda moći da prodate po većoj ceni.       

Ti si po sopstvenom priznanju Beatles fanatik. Da li bi mogao da navedeš 5 najdražih aktivnih izvođača koje voliš da slušaš, na čiji bi koncert otišao ili s kojima bi sarađivao?

Uh, to je veoma teško… Beatles su naravno najbolji bend na svetu ikada, i bilo bi veoma zanimljivo kad bismo mogli da vidimo kako bi oni to danas radili, sa svom ovom tehnologijom i novim mogućnostima. Foo Fighters su takođe odličan bend, obožavam ih, to je čist rokenrol kakav treba da bude. Takođe, volim Metallicu otkad znam za sebe, i super mi je što su i dalje tako jaki. Volim i druge žanrove, pa zato na listu moram da stavim Tower of Power, najbolji groove bend ikada. I na kraju, peto mesto na listi pripada Džonu Majeru. Što se tiče saradnje s drugim muzičarima, volim da radim s ljudima koji su fini i laki za saradnju. Ne mogu da zamislim na primer kako bi izgledalo pravljenje muzike s Dejvom Grolom, iako je on jedan od najvećih šmekera na planeti.

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=ATGF1wGq0-0|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Sunrise Avenue – Welcome To My Life


Muzička scena u Finskoj je veoma dinamična, iako je relativno mala, i ima odličnu reputaciju u svetu. Otkud to?

Voleo bih i ja da znam. Čuo sam da je prošle godine Finska bila najveći izvoznik muzike na svetu, ako se računa u odnosu na broj stanovika. Možda je to zbog toga što se ranije o Finskoj malo znalo i onda, kad su se prvi umetnici probili van granica zemlje, njihove odnosno naše melodije i energija bili su novi, sveži i samim tim zanimljivi ostatku sveta. Naravno, važno je i to što mi uglavnom svi radimo zajedno, dosta sarađujemo jedni s drugima, shvatili smo da moramo svi zajedno da zapnemo kako bismo uspeli u drugim zemljama. Mi na primer nastojimo da kao predgrupu uzimamo finske bendove kad god je to moguće. Radujemo se uspehu svake finske grupe, ne doživljavamo ih kao konkurenciju.

 

 

Iako sada sve deluje kao bajka, nije uvek bilo lako. Zapravo, početak je bio vrlo težak i obeshrabrujući, čak 102 producenta su vas odbila. Da nije bilo fana koji je prodao svoju kuću i uložio novac u snimanje vašeg prvog albuma, možda sad ne biste bili tu gde jeste i ne bismo vodili ovaj razgovor?

Mnogo je faktora koji utiču na krajnji rezultat. Nadam se da bismo i bez njega uspeli da na drugi način obezbedimo novac za album. Ne znam… U svakom slučaju, početak jeste bio težak i frustrirajući. Sve izdavačke kuće su nam pokazivale srednji prst i govorile nam da nikad nećemo uspeti. Zbog toga sam bio posebno ponosan i srećan kad smo dobili prvu platinastu ploču izvan Finske za album koji smo platili novcem koji je naš prijatelj Miko dobio prodajom svoje kuće. On je danas jedan od mojih vrlo bliskih prijatelja i partner u celom ovom biznisu.

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=8nk7ud_Riu0|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Sunrise Avenue – Fairytale Gone Bad (Acoustic)

Imaš dosta tetovaža, da li su one pokazatelj nekog stava ili samo zabava? Posebno je interesantna Forever Yours tetovaža, pre svega zbog mesta na kome se nalazi – da li ona krije neku priču jer je to i naziv vaše pesme ili je to poruka fanovima budući da je uvek „uperena” u publiku kad si na sceni?

Iskreno, nemam pravi odgovor na to pitanje. Znak Supermena sam tetovirao tokom jednog pijanstva u Španiji, a ostale tetovaže došle su kasnije. Forever Yours je originalno urađena zbog devojke s kojom sam bio pre mnogo godina, ali veza se raspala. Drago mi je da imamo i pesmu koja se tako zove. U stvari, primetio sam da ta tetovaža na sceni dobija više pažnje nego moje lice, što i nije tako loša stvar!

 

 

Imao si relativno klasičnu rokenrol priču, bio si buntovni klinac, izbačen iz škole i sve ostalo što uz to ide, ali danas sa 35 godina i sa svim iskustvom koje imaš, šta bi preporučio klincima koji se nalaze u sličnoj situaciji?

Na levoj ruci imam istetoviranu svoju životnu filosofiju i svaki put kad se osećam izgubljeno, bilo privatno bilo poslovno, pogledam u taj „recept” i podsetim se šta je zaista važno. Dakle, tamo piše sledeće: DLAC (dream like a child), FYH (follow your dream), BH (be honest) i WH (work hard). Mislim da sva ova slova dovoljno govore. Vrlo je važno zadržati dete u sebi zauvek. Nikada ne odrasti na onaj dosadan način. Važno je slušati svoje srce jer vam ono uvek govori gde treba da idete i šta treba da radite. Budite iskreni, pre svega prema sebi. I radite naporno. Ako sve to sprovedete u delo, desiće vam se dobre stvari. Naravno, desiće se i neke loše, ali sve je to deo života. I zabavno je!

Sunrise Avenue nastupa u Budipmešti 6. marta 2012. godine,  a ulaznice možete nabaviti preko Eventima po ceni od 17 evra.

Sunrise Avenue online možete pratiti na adresi www.sunriseave.com ili na Facebook-u.

 

 

 

Piše:

Marija Milosavljević – City Magazine