Home

VESTI

Intervju: Miloš Ignjatović, direktor festivala Cinema City

No Comments Intervjui

Intervju: Miloš Ignjatović, direktor festivala Cinema City Koliko je kompleksan poduhvat i lični izazov stvarati filmski festival u godini u kojoj se posledice svetske ekonomske krize i dalje osećaju?

Svakako izazov i izuzetno složen zadatak pred kojim stoji ceo tim ljudi u pokušaju da se pronađe najbolje moguće rešenje za situaciju u kojoj se nalazimo.

 

Pripreme za festival traju već mesecima, suočavamo se sa problemima, i pokušavamo da koncept festivala koji smo postavili i koji se prethodne dve godine pokazao uspešnim, uprkos svemu razvijemo i unapredimo.

 

Ulaže se ogromna kreativa energija, što će se, nadamo se, odraziti na celokupno ovogodišnje festivalsko izdanje.

 

 

 U razgovoru sa direktorom festivala Cinema City

 U razgovoru sa direktorom festivala Cinema City

 

 

Da li se koncept festivala značajnije promenio u odnosu na prethodne dve godine, i šta smatrate glavnim okosnicama ovogodišnjeg festivala Cinema City?

Cinema City se i ove godine zasniva na dobro pokazanom konceptu i lajt motivu festivala: „Ceo grad je bioskop“.

 

Već prve godine postavili smo visoke standarde, što nam je svakako ambicija i za ovogodišnje izdanje. Jak i kvalitetan autorski program suština je našeg filmskog festivala. Želimo da se razvijamo i rastemo, čemu će ove godine svakako doprineti gostovanje čuvene holivudske i muzičke zvezde Džulijet Luis, koja će otvoriti festival Cinema City.

 

Pored brojnih, važnih gostiju festivala, Džulijet u Novom Sadu je svakako senzacija koja će obeležiti ovogodišnje izdanje, o kojoj se već priča, a i o kojoj će se sigurno pričati i nakon festivala. Svakako bih spomenuo i muzički program festivala, žurku na Petrovaradinskoj tvrđavi, na kojoj će pored Džulijet, učestovati The Good Guys-i, E Play, i mnogi drugi…

Da li biste mogli da izdvojite Vaše „must see“ filmske favorite, ili neke od selekcija na koje biste nam posebno skrenuli pažnju ove godine?

Program je i ove godine raznovrstan, autorski i pre svega kvalitetan. Održavajući ove kriterijume, prošle godine zahvaljujući filmskom sadržaju festival Cinema City posetilo je više od 70.000 ljudi.

 

Pored preporuka koje su usmerene ka programu naših takmičarskih selekcija, izdvojio bih ovogodišnji Animatrix, koji će posetiocima festivala sigurno biti zanimljiv po odličnom izboru japanskih anima, ali i po tome što će se u okviru ovog programa premijerno u Srbiji prikazati filmovi inspirisani čuvenim strip junakom Kortom Maltezeom.

 

 

 U  razgovoru sa direktorom festivala Cinema City

Cinema City
 

Šta bi bila Vaša vizija festivala, i koliko ste bliski realizaciji iste sa ovogodišnjim izdanjem?

Organizovati ovakav festival nije ni malo lak zadatak. Pred timom Cinema City sada su već dve godine iskustva, i ambicije koje su, nažalost, ove godine uslovljene finansijskim mometnom ali i velikim infrastrukturnim ograničenjima.

 

Iz tih razloga ove godine nećemo uspeti da realizujemo Drive In bioskop, ali to je ambicija od koje nećemo odustati, i koju ćemo svakako ostvariti u narednim izdanjima festivala.

 

Pored toga radovi na bioskopu Arena Cineplex neće biti završeni do festivala, ali ćemo pronaći najbolje moguće logističko rešenje koje će nam pomoći u prevazilaženju ovog problema.

 

Uprkos recesivnoj godini i infrastrukturnim nepovoljnostima grada po pitanju bioskopa, kreativna energija koju ulažemo u mehanizam ovog festivala, kao i sjajna publika koja nas iz godine u godinu podržava, bliže nas našoj viziji da se visoko pozicioniramo na mapi svetskih filmskih festivala.

 

 

 

 

 

Više informacija:

www.cinemacity.org