Home

VESTI

DJ Marko Milićević: Radim za Lili Alen

No Comments Intervjui

DJ Marko MilićevićSrpski DJj i producent Marko Milićević a.k.a. Gramophonedzie, postigao je vrtoglav globalni uspeh sa elektronskim muzičkim hitom “Why don’t you” u izdanju prestižne britanske kuće “Virgin-Positiva Records”.

 

Ta numera se već nekoliko nedelja unazad ne skida sa samog vrha ugledne BBC 1 muzičke top-liste, na kojoj se naš Marko našao rame uz rame sa svetskim zvezdama: Rijanom, Lejdi Gagom, grupom Black Eyed Peas.

Marko je naš prvi DJ koji se u poslednje dve decenije našao na ovoj listi. – Prvo sam bio veoma iznenađen da je pesma uopšte dospela na BBC 1 radio listu, a sada je već pet nedelja na A-listi, što se sigurno ne bi ostvarilo da se nije našla na repertoaru čuvenih radio di-džejeva i voditelja, kao što su Kisi Selout i Džajls Piterson. Ono što nikako nisam očekivao je da stigne na 12. mesto na oficijelnoj listi Top 40 pesama u Britaniji, a na dens listi je prva! 

 

Novinari sa Bi-Bi-Sija su mi rekli da sigurno u poslednjih dvadeset godina nije bilo srpskih autora na njihovoj oficijelnoj listi, možda je ovo i prvi put u istoriji, što je za mene zaista veliki uspeh. U Belgiji je na sedmom mestu Top 40 oficijelne liste u prvoj nedelji po ulasku, sada se polako širi Evropom i nadam se da će biti još uspeha.

 

Marko je naš prvi DJ koji se u poslednje dve decenije našao na BBC  listi.
Marko je naš prvi DJ koji se u poslednje dve decenije našao na BBC listi.
 
 
Od trenutka kada se našla u Top 10 izboru vodećih svetskih di-džejeva, veoma različitih kao što su Denis Ferer, Karl Koks, Snejk, Rodžer Sančez, Dejvid Geta, kada je obišla i Ibicu, festival u Detroitu, Majamiju, uf… znao sam da je pesma hit, ali ovakav komercijalni uspeh zaista nisam očekivao – priča Marko, i ističe da se oseća fenomenalno.
– Osećaj je fantastičan, kao da ste malo prodisali, odrasli i proširili vidike i da konačno možete da vidite kako se zabavlja neka druga publika i kakva je scena.
 
To smo svi mi s ovih prostora koji se bavimo muzikom oduvek želeli, ne zato što to dobro zvuči kada kažete da radite u inostranstvu, već zato što se zaista stiču nova i drugačija iskustva, što kasnije podiže kvalitet vašeg rada – priča jedan od naših najuspešnijih di-džejeva, i objašnjava zašto je teško da se probiju u svetu.
– Ima puno razloga zbog kojih je to bilo veoma teško, pođimo samo od tehničkih prepreka, kao što su vize za sve evropske države, teško je ostvariti kontakte, uopšte dospeti do nekoga iz inostranstva i izdavačkih kuća koje će da poslušaju to što radite i kako radite. Osnovna komunikacija je preko interneta, što je ipak otežavajuća okolnost jer za ovakve stvari je neophodno da se lično upoznate s ljudima. O našem standardu i lošim materijalnim okolnostima neću ni da pričam.
 
 
{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=mXSv6TOOHv4|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Gramophonedzie 'Why Don't You' OFFICIAL VIDEO
 
 
Na sreću, to se sve polako menja nabolje – tvrdi Marko, i otkriva dalje planove s radom u Britaniji.
– Za “Virgin” će do kraja godine izaći još dva singla i album, tu ponudu sam dobio i uskoro treba da potpišemo ugovor. Osim toga će sigurno biti saradnje s nekim izvođačima iz Britanije, Benom Vestbičem, Tarom Mekdonald, sastavima The Example, Young Punx. Još uvek je sve u pregovorima između naših izdavačkih kuća. Za EMI bi trebalo da radim remikse za jedan album Kvinsija Džonsa, Lili Alen. Dobio sam i zanimljivu ponudu da radim muziku za englesko fudbalsko prvenstvo, što bi donelo neko sasvim novo iskustvo. Osim toga, najavljeni su i remiksi za izdavačke kuće “Defected”, “Cr2 “ i “Ministry of Sound”. Nadam se da će svi pregovori i saradnje uspeti.
 
{xtypo_rounded1}Album
Marko će uskoro izdati album za “Virgin” muzičku kuću.
– Kombinacija starog i novog – kao što je numera „Why don’t you“ je ono što će stilski da obeleži album koji treba da izađe za “Virgin”, a to je upravo ono što se ovako širokom auditorijumu i dopalo. Drago mi je da se na taj način vraća popularnost jednoj fantastičnoj muzici i autorima za koje nove generacije nisu nikada ranije čule.{/xtypo_rounded1}
 
 
 
 
 
Izvor:
Blic.rs