Home

VESTI

Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu!

No Comments Film

Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu!

Na otvaranju ovogodišnjeg Cinema City festivala, Omaž domadem autoru bide odat retrospektivom filmova i uručenjem nagrade za životno delo glumcu Velimiru Bati Živojinoviću (rođenom u Koradici 1933. godine).

Na  festivalu de biti prikazani neki od njegovih najčuvenijih filmova, kao što su Valter brani Sarajevo, Tri, I Bog stvori kafansku pevačicu i Bitka na Neretvi.

 

Cinema City internacionalni filmski festival, koji počinje u subotu 18. juna, u Novom Sadu, svake godine prikazuje ostvarenja značajnih filmskih autora, koji su obeležili razvoj strane odnosno domade kinematografije.

Omaž domadem autoru ove godine je posveden velikanu srpskog i jugoslovenskog glumišta, Velimiru Bati Živojinovidu. Pored toga, Cinema City de dodeliti specijalno priznanje ovom čuvenom filmskom stvaraocu.  

U okviru ceremonije otvaranja festivala u subotu, u Arena Cineplexu, nagradu Ibis za doprinos kinematografiji Bati Živojinoviću uručide Miloš Ignjatović, direktor Cinema City-a. ’’Nakon Aleksandra Saše Petrovida, Žike Pavlovida i Mide Popovida, ove godine odajemo priznanje našem najpopularnijem glumcu Bati Živojinovidu.

 

Bata je istovremeno glumio u  delima velikana srpske kinematografije, u filmovima crnog talasa i bio heroj partizanskih filmova. On i danas ostaje veliki miljenik publike’’ objašnjava direktorka programa Cinema City festivala, Bojana Bandid.

 

Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu!
Velimir Bata Živojinović na Cinema City festivalu!

 

U subotu, prvi dan Cinema City festivala, takođe de biti prikazan kultni film Valter brani Sarajevo Hajrudina Krvavca, u kojem je Živojinovid ostvario jednu od svojih najprepoznatljivijih uloga. Publika de modi da pogleda ovo sjajno ostvarenje pod otvorenim letnjim nebom Dunavskog parka, koji se tokom Cinema City-a pretvara u veliki bioskop na otvorenom.
 
Omaž Velimiru Bati Živojinovidu, pored ostvarenja Valter brani Sarajevo, obuhvatide filmove Bitka na Nertevi Veljka Bulajida, I Bog stvori kafansku pevačicu Jovana Živanovida, Tri Aleksandra Saše Petrovida i U raljama života Rajka Grlida, koji de se prikazivati u Kulturnom centru Novog Sada.
 
Tokom 55 godina duge karijere, Bata Živojinovič je igrao u više od neverovatnih 270 filmova! Proslavio se ulogama u partizanskim filmovima, a čuven je i po komedijima i kultnim ostvarenjima, poput filmova Tri i Skupljači perja, u kojima je igrao. Tri puta je osvajao Zlatnu arenu na Festivalu jugoslovenskog igranog filma u Puli, dobitnik je Oktobarske i Sedmojulske nagrade, kao i Nagrade za životno delo Slavica, a nagrađivan je i naFilmskom festivalu u Nišu i Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi. Samo u Kini, tokom višedecenijskog prikazivanja filma Valter brani Sarajevo stekao je publiku od više od 13 milijardi ljudi.
 
Raspored projekcija filmova u okviru Omaža Velimiru Bati Živojinovidu, kao i druge informacije o programu Cinema City-a, potražite na  cinemacity.org

Film: Put vetra
Film: Put vetra


Put vetra na Karlovim Varima

 

Igrani film Put vetra reditelja i scenariste Saše Matijevića, koji de biti premijerno prikazan na Cinema City festivalu, uvršten je u program 46. Internacionalnog Filmskog Festivala u Karlovim Varima, koji se održava od 1. do 9. jula 2011.  Film Put vetra bide prikazan u okviru takmičarskog programa Forum of Independents, 4. i 5. jula. To de biti i evropska premijera ovog filma, neposredno nakon domade premijere na Cinema City festivalu, 20. juna  u 20h, u Areni Cineplex.
 
Ostvarenje Put vetra je priča o tridesetogodišnjem TV reporteru koji prolazi kroz težak životni period: odlaskom na zadatak, u njemu se bude intenzivna sedanja na nedavnu prošlost, da bi, posle susreta sa neobičnim neznancem, počeo da otkriva stvari nevidljive i nedostupne običnom čoveku. Ubrzo dolazi do saznanja i mudrosti koja ne dozvoljavaju da se život sagledava i živi kao jednosmerna ulica bez izlaza. Našavši se u graničnoj situaciji, ne bez muke, počinje da preuzima kontrolu nad svojim snovima i svojim životom.
 
Put vetra je debitantski igrani film Saše Matijevića, koji je tokom prethodne decenije snimao i producirao dokumetarne filmove, televizijeske emisije i reportaže u Evropi, Americi, severnoj Africi i Aziji. Snimljen je u koprodukciji filmske kude MS Visuals iz Amsterdama i novosadske Playground produkcije.
 
Više informacija na cinemacity.org