Home

VESTI

Unicef i Cinema City

No Comments Film

Unicef i Cinema CityUNICEF i Cinema City pozivaju posetioce festivala da pomognu širenje programa „Škole bez nasilja“ u Srbiji.

Pozivamo sve posetioce festivala da, prilikom kupovine ulaznica za festival, doniraju 50 dinara i tako učestvuju u prikupljanju sredstava za realizaciju programa „Škola bez nasilja“ koji se na inicijativu UNICEF-a u saradnji sa Ministarstvom prosvete, Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom rada i socijalne politike, Ministarstvom unutrašnjih poslova, Ministarstvom omladine i sporta, Savetom za prava deteta Vlade Republike Srbije, i Zavodom za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja sprovodi u školama širom Srbije.

 

Od prošle godine, u saradnji sa Pokrajinskim sekretarijatom za obrazovanje, u Program su se uključile i srednje škole u Vojvodini.

 

 Unicef i Cinema City

Unicef i Cinema City
 
 

Program „Škola bez nasilja“ finansira se isključivo sredstvima prikupljenim u lokalnoj zajednici, te donacijama građana i privrednika. Festival Cinema City, uz pomoć svojih posetilaca, pokušaće da prikupi sredstva za uključivanje Hemijsko-medicinske škole iz Vršca u ovaj program.

Posetioci koji prilikom kupovine ulaznica za festival doniraju 50 dinara dobiće uz svoju festivalsku kartu UNICEF-ovu markicu, i na taj način će pomoći realizaciju ovog programa koji se do sada sprovedi u 188 osnovnih i 9 srednjih škola širom Srbije.

10. juna u 17 sati posetioci će imati prilike da učestvuju u Forum teatar predstavi „Stop“ koja je jedan od rezultata ali i načina rada rada na prevenciji nasilja u okviru ovog programa. Tokom festivala mladi Novog Sada moći će da se prijave za volontiranje u programu „Škola bez nasilja“ i tako i sami doprinesu ovim naporima. Formulari za prijavljivanje zainteresovanih volontera biće dostupni na prodajnim mestima, a možete ih preuzeti i ovde.

Istraživanje o vrstama i intenzitetu nasilja sprovedeno je u svim do sada uključenim školama. Rezultati istraživanje u prvih 50 škola koje je sprovedeno na uzorku od 27.000 učenika i 3.400 odraslih ukazalo je na to da je čak 65% učenika bar jednom, a 24% više puta bilo izloženo nekom obliku nasilnog ponašanja u periodu od tri meseca. Najzastupljeniji oblici nasilnog ponašanja jesu verbalno nasilje, širenje laži i spletkarenje, te pretnje i zastrašivanja. Hajde da to promenimo!

ZAUSTAVIMO NASILJE ZAJEDNO!

 

 

 

Više informacija na:

www.cinemacity.org