Home

VESTI

Underground spirit za Uli M. Schueppel-a

No Comments Film

Underground spirit za Uli M. Schueppel-aObaveštavamo vas da je ovogodišnji dobitnik nagrade Underground Spirit za izuzetno umetničko stvaralaštvo na polju nezavisnog filma Festivala evropskog filma Palić, nemački reditelj Uli M. Schueppel.  

Uli M. Schueppel je studirao režiju i dramaturgiju na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu. Njegov prvi srednjemetražni film Nihil oder Alle Zeit der Welt (1987.) iznenadio je svojom izuzetnošću i osvojio Specijalnu nagradu žirija na festivalu u Montrealu (1988.), Počasnu nagradu žirija na festivalu Wilhelmshaven (1989.) i nagradu Nino Rota na festivalu Trento Cinema.

 

Njegov dugometražni dokumentarni film Road to God Knows Where (1990.) o turneji Nicka Cavea & the Bad Seeds danas se svrstava među deset najvažnijih muzičkih dokumentaraca u svetu što je ovom filmu donelo kultni status. Prvi igrani film Vaterland (1991.), tragična priča o alžirskom emigrantu koji sa svojim sinom prolazi kroz period pada Berlinskog zida prikazivan je na svim većim festivalima: od Roterdama i Geteburga do Montreala. Uli M. Schuppel je i autor prvog dugometražnog igranog filma snimljenog digitalnom tehnikom Planet Alex (2001.) koji je takođe osvojio međunarodne nagrade na čelu sa prestižnom Tiger Award na Roterdam Film Festivalu. 

 

Underground spirit za Uli M. Schueppel-a

 

Kao direktan učesnik berlinske supkulturne scene Schueppel kroz svoje filmove osvetljava nepoznati Berlin, sakriven od očiju javnosti, koji odiše vibrirajućom energijom ne granicama dekonstrukcije i kreacije.

Osim filmova, Uli M. Schueppel snima muzičke video spotove, između ostalih za grupe Nick Cave & the Bad Seeds, Einstuerzende Neubauten, Mick Harvey i Singapore Sling.

Godine 2006. snima dokumentarni film Berlinsong o neo folk muzičkoj sceni u Berlinu. Film je prikazan u zvaničnoj selekciji Berlinala iste godine. Nedavno je završio dokumentarni film Von Wegen (2009.) o prvom koncertu grupe Einstuerzende Neubauten u Istočnom Berlinu koji je ove godine premijerno prikazan na Berlinalu, takođe u sekciji Panorama.  

Od 2001, Uli M. Schueppel postaje kurator digitalne sekcije na Berlinskom festivalu za digitalne medije, biznis i kulturu. Predaje na temu upotrebe digitalnih tehnologija u filmskoj umetnosti. Autor je zvanične špice za Berlinale koja se koristi od 2002. godine do danas. Iste godine postaje član Evropske Filmske Akademije i predaje na odseku za režiju i dramaturgiju na Nemačkoj akademiji za film i televiziju u Berlinu.  

Uli M. Schueppel biće gost ovogodišnjeg festivala i lično će primiti Underground Spirit Award.
Na Festivalu evropskog filma Palić biće prikazani Schueppelovi filmovi Nihil (1987.), Put za Bog zna gde (The Road to God knows Where, 1990.), Zamrznute priče (Frozen stories,1994.), Planeta Aleks (Planet Alex, 2001.), Berlinsong (2006.) i Dan (Der Tag, 2008.).

U okviru programa Mladi autori Evrope biće prikazan i Schueppel novi film Sporedni putevi (Von Wegen, 2009.)

Festival evropskog filma Palić – jedan od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, biće održan od 18. do 24. jula na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Festivalsku ponudu sačinjava devet filmskih selekcija. Osim filmova u Takmičarskom programu, na repertoaru će biti ostvarenja iz selekcija: Paralele i sudari, Mladi autori Evrope, Novi finski film, Novi mađarski film, Omaž dobitnicima nagrade Aleksandar Lifka, Ekološki film, Underground Spirit i Film u tranziciji / Tranzicija na filmu: Srbija 1989-2009.

Posetite zvaničnu prezentaciju festivala – www.palicfilmfestival.com