Home

VESTI

“Turneja” pobednik 38. Sofesta

No Comments Film

2.07. počinje 38. SOFEST Najbolji film 38. Sofesta je "Turneja" reditelja i scenariste Gorana Markovića, proglasio je žiri 5. jula, na svečanom zatvaranju festivala u Centru za kulturu u Sopotu.

Nagradu – Veliku statuetu Sofest, primili su zajedno producenti tog filma Svetozar Cvetković i Tihomir Stanić, a priznanje im je uručio predsednik žirija, reditelj Mihailo Vukobratović.

Cvetković je zahvalio žiriju "što je prepoznao isto ono što je prepoznato na festivalima u Montrealu, Monpeljeu, Napulju, Kijevu, Moskvi i Solunu", velikim međunarodnim festivalima na kojima je "Turneja" učestvovala i nagrađivana u proteklih godinu dana.

Nagradu za režiju žiri je dodelio Darku Lungulovu, za film "Tamo i ovde". Lungulov sa tim filmom upravo učestvuje na festivalu u Karlovim Varima, pa je Statuetu Sofest primio jedan od njegovih glavnih glumaca Branislav Trifunović.

Za najbolji scenario nagrađen je Miroslav Momčilović, za film "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

"Turneja"  pobednik 38. Sofesta

 

Stautete Sofest za glumu dobili su Mirjana Karanović, za glavnu ulogu u filmu "Tamo i ovde" i Miloš Samolov za rolu u filmu "Čekaj me, ja sigurno neću doći".

Članovi žirija bili su srpski reditelj Dejan Zečević i filmski poslenik iz Nemačke Marko Valić.

Žiri je ocenio da je program ovogodišnjeg festivala u Sopotu bio nevelik po broju, ali značajan po onome što je pokazao, a to su žanrovska raznovrsnost, ozbiljna angažovanost autora i sposobnost da se sa skromnim materijalnim sredstvima naprave dela koja nas uveravaju u vitalnost srpske kinematografije.

Domaća sekcija Međunarodnog udruženja novinara i kritičara Fipresci dodelila je svoje priznanaje filmu "Čekaj me, ja sigurno neću doći", koji je dobio i nagradu publike.

Predsednik žirija srpske sekcije Fiprescija Milan Nikodijević obrazložio je da ovaj ljubavni film suptilnim jezikom priča o slikama duše i životu tu oko nas, o ljubavi koja se dešava i u vremenima tranzicije "na brdovitom Balkanu".

Prva dama srpske kinematografije Milena Dravić pozdravila je publiku na kraju manifestacije.

"Ako je 'sopot' reč koja znači izvor, a izvore ne treba zatvarati, ja ću samo da poželim srećan novi, 39. Sofest", rekla je ona.

U takmičarskom programu 38. Sofesta, od 2. jula u Centru za kulturu učestvovalo je devet domaćih igranih filmova snimljenih u proteklih godinu dana.

Kao poslednji u tom programu 5. jula je prikazan film "Hitna pomoć" reditelja i scenariste Gorana Radovanovića, koji se posle projekcije poklonio pozdravljen dugim aplauzom mnogobrojne publike.

 

Izvor:

b92.net