Home

VESTI

Triler „Afera Zbogom“ u Exit Pointu

No Comments Film

Triler „Afera Zbogom“ u Exit Pointu"Afera Zbogom" francuskog reditelja Kristijana Kariona, u selekciji Exit Point, prikazuje jednu od najvećih špijunskih afera XX veka, koja je dobila ime po po šifrovanom imenu koje su Francuzi dali svom moskovskom kontaktu.

 

Ulogu poručnika KGB-a Sergeja Grigorijeva, igra naš slavni reditelj Emir Kusturica, koji, prema rečima selektorke programa Exit Point, Dubravke Lakić, ovom liku daje i gotovo šekspirovsku dimenziju.

 

Radnja filma se dešava u Moskvi, početkom osamdesetih godina dvadesetog veka, u jeku Hladnog rata.

 

Sergej Grigorijev, visoki oficir KGB-a, odlučuje da se odmetne od vlasti i sruši postojeći sovjetski sistem. On se diskretno povezuje sa Pjerom Fromanom, francuskim inženjerom koji radi u Moskvi i počinje postepeno da mu prosleđuje najpoverljivije informacije koje su u kratkom roku zainteresovale sve zapadnjačke tajne službe. Sam Miteran je obavešten o ovome i odlučuje da se obrati američkom predsedniku Reganu. 
 
 
Emir Kursturica igra ulogu poručnika KGB-a
Emir Kursturica igra ulogu poručnika KGB-a
 
 
Pune dve godine traje afera „Zbogom“, kako ju je nazvala francuska špijunska služba i pune dve godine Gregorijev uspeva da sakrije svoju tajnu od KGB-a, ne traživši baš ništa zauzvrat, doživljavajući novac kao krajnje kapitalistički izum. On je jednostavno pratio svoju sudbinu, da bi novi svet osvanuo za njegove sunarodnike, ali i za njegovog sina.
 
 
 
Više informacija na:
CinemaCity.org