Home

VESTI

Treći Mikro festival amaterskog filma u Uličnoj galeriji

No Comments Film

Treći Mikro festival amaterskog filma u Uličnoj galerijiTreće izdanje Mikro festivala amaterskog filma najavljujemo za 28. i 29. septembar 2012. godine. U protekle dve godine prikazali smo 80 kratkih filmova i predstavili više od 50 autora iz zemlje i regiona.

    

Ove godine, zajedno sa izdavačkom kućom Geopoetika, ispitujemo kako se vreme nove tehnologije odrazilo na tradicionalne načine pripovedanja. Pitamo se da li je kamera nova olovka, da li je traka ili memorijska kartica novi list papira?
   

Čovek je oduvek imao potrebu da rečima uhvati i prenese misao, događaj, emociju. Pokušavao je da što slikovitije objasni pojave i odnose oko sebe, bilo kroz usmeno prenošenje ili zapisivanjem. Ali, u oba slučaja, dobar besednik ili dobar pisac bio je onaj koji kada pripoveda niže žive slike, kao da odvija nevidljivu filmsku traku. U moderno doba se ne okupljamo oko ognjišta da bi delili utiske, već je to mnogo lakše pretočiti direktno u sliku i poslati je gde god poželimo, a naše reči često završavaju kao kadrovi i naše priče kao filmovi. Digitalna era je samo nova forma naracije, uspostavljanja kontakta sa svetom oko sebe i razumevanja istog. Sedma umetnost se može doživeti kao spajanje literarnih elemenata: misli, zvuka, slike, ritma… a da se ponekad čak nijedna reč ne izgovori, već ideja pređe u REČ NA TRACI.

 

Lokacija – Treći Mikro festival amaterskog filma biće održan u Uličnoj galeriji u Beogradu. (Bezistan, Terazije 27). Galerija je nastala rekonstrukcijom ruiniranih izloga bioskopa Kozara, koji su služili za objavljivanje postera i najava za nove bioskopske premijere. Bisokop je prvo zatvoren, a nedavno je i izgoreo, ali ovaj zapušteni gradski prostor zahvaljujući Uličnoj galeriji sada živi novi, umetnički život.

 

 

 Treći Mikro festival amaterskog filma u Uličnoj galeriji

Treći Mikro festival amaterskog filma u Uličnoj galeriji

 

 

Program festivala koncipiran je tako da se filmovi emituju u nekoliko blokova sa pauzama, u terminu od 20 do 23 časa. Festivalski dan traje od 17 časova, kada je planirana kreativna filmska radionice škole filma FOKUS, pa do 02h kada se završava muzički program koji počinje posle projekcija u klubu Podmornica.

 

Nagrada za pobednika festivala ove godine je kurs filmske režije u Školi filma FOKUS. Cilj nam je da na taj način pružimo podršku ličnom razvoju pobednika, kao i inspiraciju svim učesnicima za dalje učenje i usavršavanje.

Žiri festivala čine Saša Perić – reditelj, Tea Lukač – rediteljka i Bojan Brukner – pisac i muzičar.

Pokrovitelj festivala je izdavačka kuća Geopoetika, a podršku su pružili Intergroup, Kulturni centar Beograda, Škola filma Fokus i klub Podmornica.