Home

VESTI

“The Ordinary people” u Kanu

No Comments Film

Vladimir Perisic

Film mladog srpskog reditelja i scenariste Vladimira Perišića "The Ordinary people", srpsko-francusko-švajcarske produkcije, biće prikazan na ovogodišnjem Filmskom festivalu u Kanu, u okviru selekcije programa "Nedelja kritike", najavljeno je na konferenciji za novinare u Ministarstvu kulture.

Ovo je prvi srpski film prikazan u okviru programa "Nedelja kritike" nakon ostvarenja "Belo odelo" Lazara Ristovskog 1999. godine i jedan od pet filmova iz Istočne Evrope, koji će biti predstavljeni ove godine na jednom od najprestižnijih filmskih festivala u svetu.

Film "The Ordinary people" nalazi se u selekciji sa još devet ostvarenja izabranih izmeÄ‘u čak 900 filmova, što je vršilac dužnosti direktora Filmkog centra Srbije Miroljub Vučković ocenio kao značajan rezultat, ako se uzme u obzir bogata filmska sezona i težak izbor koji su imali selektori.

On je istakao da je to "značajan intelektualno-umetnički prostor, koji pruža priliku mladim rediteljima i predstavlja čvorišno mesto za plasiranje filmske kulture svake zemlje".

 

Filmski festival u Kanu

 

Prvi igrani film Perišića, koji je već učestvovao na Kanskom festivalu sa svojim diplomskim filmom "Dremeno oko" 2003. godine u okviru selekcije "Cinefondation", bavi se egzekucijom i ratnim zločinima iz vizure počinioca.

"ÄŒesto kada govorimo o zločinima uvek posmatramo stvari iz vizure žrtve, što počinioca predstavlja kao monstruma, čija dela ne možemo da razumemo i oprostimo, ali šta ako je i on običan čovek", objasnio je Perišić.

Film se vraća dva koraka unazad pre izvršenja zločina i prati evoluciju dogaÄ‘aja u svesti egzekutora, pokušavajući da postavi gledaocu pitanje šta možemo da osetimo, mislimo izvan uobičajnog osećanja krivice, odbacivanja i gnušanja prema jednom takvom čoveku.

"Na snimanju mi se činilo da je lakoća sa kojom može da se desi zločin i sa kojom pojedinac može da se podredi autoritetu, nešto što postavlja pitanje slobode izbora", istakao je reditelj i dodao da mu želja nije bila da pruži istorijsku rekonstrukciju zločina na prostorima bivše Jugoslavije, već da snimi univerzalnu priču koristeći imaginaciju.

Film, u koji je uloženo 800.000 evra, podržan je od strane Evropskog fonda za kinematografiju "Eurimaž", "Arte frans sinema", Ministarstva kulture Srbije i Sekretarijata za kulturu Vojvodine.

Sniman je šest i po nedelja u okolini Subotice, i za sada distribuira se isključivo u Francuskoj i Švajcarskoj, dok domaći distributeri još nisu pokazali interesovanje za ovo ostvarenje.

U filmu se govori na srpskom jeziku, sa egleskim titlom, bez namere da se naslov "The Ordinary people" prevede na srpski, a glavne uloge igraju Relja Popović, Boris Isaković i Miroslav Stevanović.

Vučković je najavio da će FCS predstaviti u Kanu katalog na engleskom jeziku, u kome će biti predstavljena ukupna proizvodnja srpske kinematografije, aktuelni i radovi u postprodukciji, kao i filmovi u pripremi, a biće izložen i zbornik tekstova mladih reditelja, filmskih kritičara i teoretičara filma pod nazivom "Uvođenje mladosti", kao DVD izdanja srpskih filmova koji do sada nisu prikazni u inostranstvu.

 

Izvor

B92