Home

VESTI

Tarantino se takmiči za Zlatnu palmu

No Comments Film

inglourious basterds u trci za zlatnu palmuFilm Kventina Tarantina „Inglourious Basterds“, čija je radnja smeštena u vreme Drugog svetskog rata, jedan je od filmova koji će se takmičiti za Zlatnu palmu, glavnu nagradu na ovogodišnjem Festivalu u Kanu.

Ukupno dvadeset filmova nalazi se ove godine u trci za Zlatnu palmu Kanskog festivala koji će se održati od 13 – 24. maja.

Pored Tarantina – koji je osvojio Zlatnu palmu 1994. godine za „Petparačke priče“ – takmičarski deo programa obuhvata i naslove koje potpisuju Ken Loač, Ang Li, Pedro Almodovar i Džejn Kampion.

Britanskom reditelju Kenu Loaču ovo će biti deveta nominacija za Zlatnu palmu, a do sada je ovo priznanje osvojio 2006. za istorijsku dramu „Vetar koji njiše ječam“.

Ove godine Loač se predstavlja sa „Looking for Eric“, pričom o Eriku Kantoni, jednom od najpopularnijih fudbalera kluba „Mančester junajted“.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=j852L4afUJs|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

 

Almodovar ove godine predstavlja triler „Broken Embraces“ u kojem glavnu ulogu tumači Oskarovka Penelope Kruz. Film govori o čoveku koji je posle saobraćajne nesreće izgubio vid i ženu koju voli.

 
Oskarovac Ang Li (Planina Broukbek) prezentovaće film inspirisan istinitom pričom o Eliotu Tajberu i njegovoj porodici koji su potpuno slučajno odigrali ključnu ulogu u stvaranju čuvenog Vudstok festivala. Glavne uloge tumače Demetri Martin, Emil Hirš, Imelda Staunton, Henri Gudman i drugi.

Filmovi Pedra Almodovara "Broken Embraces" i Anga Lija "Taking Woodstock" u naše bioskope stižu na jesen.

U trci za nagradu je i priča o pesniku romantičaru Džonu Kitsu „Bright Star“ čiju je režiju potpisala Džejn Kempion.

Na otvaranju festivala biće prikazan animirani film „Up“ iz produkcije kompanije „Pixar“, dok će festival zatvoriti film holandskog reditelja Jana Kunena „Koko Šanel i Igor Stravinski“. Uloge čuvene dizajnerke i slavnog kompozitora tumače francuska glumica Ana Muglali i danski glumac Meds Mikelsen. Film „Koko Šanel i Igor Stravinski“ naša publika će imati priliku da pogleda u novembru ove godine.

 

Najnovije Tarantinovo ostvarenje govori o grupi američkih vojnika jevrejske veroispovesti koji su za vreme Drugog svetskog rata poslati u Nemačku da se bore protiv nacista. Glavnu ulogu u ovom ostvarenju tumači Bred Pit.
 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=9TadvFY3rA8|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

Poslednji film pokojnog australijskog glumca Hita Ledžera „The Imaginarium of Doctor Parnassus“ koji je režirao Teri Gilijam, biće prikazan van konkurencije.

 

Pored ovih reditelja, nagradu mogu da očekuju i Lars fon Trir, Džoni To, Mihael Haneke i Gaspar Noe, čiji se filmovi, takođe, nalaze u takmičarskoj selekciji.

Festival u Kanu održava se po 62. put, a žirijem koji će doneti odluku o pobedniku predsedava glumica Izabel Iper.

 

Izvor:

B92.net