Home

VESTI

Slobodna Zona u Rex-u se nastavlja

No Comments Film

Her name is Sabina

U utorak, 17. marta u Kulturnom Centru Rex, Slobodna zona prikazuje dokumentarni film ONA SE ZOVE SABINA (Elle s'appelle Sabine), rediteljski debi proslavljene francuske glumice Sandrin Boner.

Da bismo pronašli svoje mesto u svetu, da svet ne gledamo samo kao suprotstavljeno ”tamo i njihovo” i ”ovde i naše” SLOBODNA ZONA vam u martu predstavlja intimnu priču koja će vas duboko dirnuti i prikazati vam junake koji su drugačiji po svojoj konstistuciji, poreklu, težini tereta  i što je najvažnije, po svojoj životnosti.

Ona se zove Sabina rediteljski je debi poznate francuske glumice Sandrin Boner. Kroz lične snimke, koji su pravljeni u periodu od preko 25 godina, Sandrin nam otkriva život svoje autistične sestre čije odrastanje i brojni talenti bivaju uništeni pogrešnom dijagnozom i izborom neprikladnog lečenja. Nakon tragičnog, pet godina dugog boravka u psihijatrijskoj bolnici, Sabina se oporavlja i pronalazi novi život, zahvaljujući nepokolebljivoj podršci svoje porodice i prijatelja. Film prikazuje autizam iz jedinstvene perspektive dvoje ljudi koji su mnogo naučili iz ove neshvaćene bolesti.

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=FB8qvSr0PRA|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

 

O rediteljki:

Sandrin Boner je roÄ‘ena 1967. godine u gradu Ganti, u Francuskoj. Jedna je od  najuticajnijih francuskih glumica svoje generacije koja je postala poznata glumeći uglavnom kompleksne i buntovne žene. Već na početku karijere, 1984. godine dobija zlatnog Cezara za glumicu koja obećava, a dve godine kasnije, ovo priznanje joj se dodeljuje i kao najboljoj glumici.    

 

Nagrade i festivali:

FIPRESCI nagrada, Međunarodni filmski festival u Kanu 2007.
Specijalna nagrada žirija i nagrada publike, Međunarodni filmski festival frankofonog filma Namur 2007.

Nominacija za najbolji dokumentarni film, Cezar  2008.
Filmski festival u Los Anđelesu, 2008

 

Kritike:

Jedan od najboljih rediteljskih debija u novije vreme.  
Empajar

 

Toliko gorak da vam se čini da će vam srce prepući. 

Independent

 

Izvor:

Slobodna Zona