Home

VESTI

Sedmi dan internacionalnog filmskog festivala “Cinema city”

No Comments Film

Sedmi dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema city"Unapred rasprodate projekcije, naročito za filmove takmičarskih selekcija Nacionalna klasa i Exit Point, potom revijalnih – MTV predstavlja Burn Planet Rock i 360, neosporan su dokaz koliko filmovi čine značajan deo savremene kulture i koliko su postali potreba modernog čoveka.

   

Novi Sad je već šest dana bioskopska arena i festivalski centar ravnopravan značajnim evropskim kulturnim centrima, spreman da ugosti predstavnike borda cenjene filmske institucije – Evropsku filmsku akademiju, najsavremenije filmske izraze i vizije, kao i filmske profesionalce iz celog sveta.

  

Tokom prethodnih dana festival Cinema City kroz program Cinema Now Live Academy posebnu pažnju je ukazao studentima i mladim filmskim profesionalcima kroz seriju predavanja, među kojima je veliku pažnju probudila priča mladog francuskog glumca Sekoube Doucourea, koji je iz svog ličnog i vrlo uspešnog iskustva pokazao kako je moguće napraviti film sa malo para koji će biti prikazan na veliki svetskim filmskim festivalima. Ono što je poseban uspeh

 

Cinema Now Live Academy programa je, pored posećenosti, animiranost studenata kroz razgovor sa predavačima koji postavljaju pitanja i kroz svoju intelektualnu radoznalost nadograđuju svoja znanja i bogate lična iskustva. U okviru pomenutog programa pozivamo vas da danas ne propustite priču o priči u filmu u vreme „globalnih ekrana“ Elme Tataragić i Srđana Koljevića i saznate sve tajne o strategijama savremenog plasiranja, distribucije i  alternativnom finansiranju filmova od Bruna Chatelina, člana borda Evropske filmske akademije i Međunarodne organizacije filmskih festivala, producenta, specijalistu za buzz strategije i onlajn komunikaciju i pokretača sajtova filmfestival.com i Fest21.

U susret novim filmskim avanturama u Srpskom narodnom pozorištu danas pogledajte:

Sedmi dan festivala Cinema City, u okviru filmskog programa, u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, u 17h možete pogledati „Saradnik“ – debitantsko ostvarenje popularnog američkog glumca Martina Donovana ovoga puta u ulozi reditelja. Film koji je sa izuzetnim uspehom prikazan na festivalu Karlovi Vari, gde je osvojio nagradu za najboljeg glumca, kao i FIPRESCI priznanje kritike, predstavlja mračnu komediju koja govori o iznenadnom obrtu u životu nekada uspešnog dramaturga Roberta Longfeloa. Od 20h na istoj lokaciji biće premijerno prikazan igrani film Nikite Milivojevića. Inspirisan bestseler romanom Dušana Miklje, film „Jelena, Katarina, Marija“ govori o slučajnom susretu i upoznavanju tri devojke iz Beograda u gradu Njujorku. One su iz različitih razloga napustile domovinu i krenule u potragu za drugačijom stvarnošću, ali put za kojim tragaju nikako ne mogu da pronađu. Kao poslednji film sedmog dana Festivala u Srpskom narodnom pozorištu od 22:30h biće prikazan peti film reditelja Enthovena „Doviđenja“. Premijerno predstavljen na festivalu u Montrealu, gde je pored Gran Pri nagrade osvojio i People’s Choice Award, kao i specijalno priznanje ekumenskog žirija, „Doviđenja“ je neverovatno snažna priča o ljubavi, bezuslovnom prijateljstvu i požudi, o humoru kao jedinom sredstvu kojim se prevazilaze bolne situacije, o žudnji kao najmoćnijem motivu koji stoji iza čovekove borbe da se prevaziđu lična ograničenja.

Katolička porta – pogledajte!

Filmski program u bioskopu na otvorenom kreće od 21:15h reprizom filma poznatog domaćeg reditelja Srđana Dragojevića. „Parada“, sa izuzetnim uspehom prikazana na Cinema Cityju, na filmskom festivalu u Berlinu osvojila je nagradu publike. 23:15h je vreme za prikazivanje „The Prodigy: Worlds on Fire“, debitantskog filma sastava "The Prodigy" koji dokumentuje njihov najveći nastup do sada – na Warrior’s Dance Festivalu. Nakon nastupa u Tokiju i Londonu, jedinstvenu muzičku atrakciju The Prodigy imaćemo prilike da vidimo ove jeseni u Beogradu.
 

 

 Sedmi dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema city"

Cinema City

 

 
Filmski program u bioskopu na otvorenom kreće od 21:15h reprizom filma poznatog domaćeg reditelja Srđana Dragojevića. „Parada“, sa izuzetnim uspehom prikazana na Cinema Cityju, na filmskom festivalu u Berlinu osvojila je nagradu publike. 23:15h je vreme za prikazivanje „The Prodigy: Worlds on Fire“, debitantskog filma sastava "The Prodigy" koji dokumentuje njihov najveći nastup do sada – na Warrior’s Dance Festivalu. Nakon nastupa u Tokiju i Londonu, jedinstvenu muzičku atrakciju The Prodigy imaćemo prilike da vidimo ove jeseni u Beogradu.

Arena Cineplex sala 1 – pogledajte!

U sali 1 bioskopa Arena Cineplex program Festivala počinje nešto ranije nego na ostalim lokacijama. Već od 16h imaćete šansu da pogledate „Uspavani glas“ –svedočanstvo o ženama koje su izgubile rat, završile u Frankovom zatvoru trpeći nezamislive sadističke torture i zločine o kojima su morale da ćute ukoliko su uopšte imale sreću da ih prežive. Repriza filma iz takmičarske selekcije Educons Hungry Days „Poslednja probu za Utopiju“ nastupa od 18h. Program sedmog dana Festivla u sali 1 Arene Cineplex privešće kraju dva originalna ostvarenja Davida Manulija, jednog od gostiju ovogodišnjeg izdanja Cinema Cityja. U 20h prikazaće se „Beket“, kojim će poći u metafizičku avanturu zajedno sa Frikom i Jajom koji se slučajno upoznaju na autobuskoj stanici u nedođiji i kreću peške da prate misteriozne zvuke koji dopiru sa drugog kraja planine. Ostajemo u svetu fantazije i od 22:30h upuštamo se postmoderni i nadrealni vestern „Legenda Kaspara Hauzera“. Nova verzija legende o misterioznom mladiću koji se pojavio niotkuda i svojim senzibilitetom očarao okolinu, snimljena je na obalama Sardinije, i uspešno potvrdila vrhunski glumački talenat Vinsenta Gala. Umetničku slobodu na granici nadrealizma prati atraktivna muzika elektro genija Vitalika.  

Arena Cineplex Sala 4 – pogledajte!

 „Mađarska 2011“, film grupe autora koji prikazan je na Berlinalu, prikazuje sliku savremenog stanja i kinematografije u susednoj Mađarskoj. U 20:30h sledi repriza „Šešira profesora Koste Vujića rađen po istoimenom kultnom romanu Milovana Vitezovića, film je već u prvom terminu prikazivanja prikupio simpatije festivalske publike. U 23h iz revijalne selekcije Fokus: Mađarska prikazaće se interesantna drama „Johanna“. Prikazana u Kanu, Sarajevu i Kotbusu, „Johanna“ prati  mladu narkomanku koja posle nesreće pada u komu. Doktori nekim čudom uspevaju da je spasu od smrti. Dotaknuta milošću, Johana leči pacijente nudeći svoje telo.

 

 

 Sedmi dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema city"

Cinema City

 

 

Kulturni centar Novi Sad – pogledajte!

U Kulturnom centru Novog Sada u 17h sledi repriza filma „Umetnost u ljubavi“, koji je na svojoj premijernoj projekciji ispunio salu do poslednjeg mesta. Sastavljen od niza vinjeta koje prikazuju svakodnevicu nekoliko pariskih parova dok preispituju šta zaista žele od svojih života, Moreov nagrađivani film za najbolji scenario u Montrealu nastoji da po stilu i diskretnoj nameri ispriča univerzalnu priču o emocijama. Kao svih prethodnih dana, 19h u Kulturnom centru Novog Sada je vreme za projekciju niskobudžetnih filmova za nagradu takmičarske selekcije Up to 10.000 Bucks. Ovog petka gledaćete Zauvek mlad, Fragmenti, Gordon, Šavovi i Rapsodeus. U 21h uz “Portret u sumrak”, prikazan u Veneciji, Torontu, Roterdamu i Istanbulu, zalazimo u mračnu stranu Rusije i upuštamo se u kontroverznu društvenu dramu o Marini – pripadnici ruske više klase koju siluje grupa policajaca. Ona odlučuje da se osveti, ali opčinjena događajem, kreće da posećuje mesto zločina iz noći u noć.. Kako bolje da se raziđemo ovog dinamičnog sedmog dana nego uz romantičnu komediju? Nakon vrlo uspešne prve projekcije uslediće repriza Bojana Vuletića, „Praktični vodić kroz Beograd sa pevanjem i plakanjem“, u 23h, kada ćemo kroz četiri potpuno različite ljubavne priče saznati kako se pronalazi “prava osoba”.