Home

VESTI

Savet festivala Cinema City kao platforma za razvoj

No Comments Film

Savet festivala Cinema City kao platforma za razvojNa festivalu Cinema City juče je održan prvi sastanak saveta festivala koji će učestvovati u kreiranju platforme za dalji razvoj i unapređivanje festivala.

 

Cinema City je od osnivanja zabeležio veliki uspeh kod publike, ali i u predstavljanju domaće, regionalne i svetske kinematografije. Kreiranjem saveta i aktivnim uključivanjem predstavnika filmske umetnosti i filmske industrije Cinema City želi da gradi međunarodni kredibilitet i promociju, kao i mobilnost, povezivanje i razvoj pre svega domaće i regionalne kinematografije.

 

Predstavnici festivala pozvali su relevantne filmske autore kako bi zajedno učestvovali u stvaranju programa, kao i u  razvoju i podršci filmske industrije u našoj zemlji. Učesnici sastanka, pored direktora Miloša Ignjatovića i predstavnika festivala, bili su čuvena glumica Anica Dobra, glumac i producent Svetozar Cvetković, glumac Nikola Đuričko i reditelji Dejan Zečević i Vladimir Perišić.

 

 

Anica Dobra i Nikola Đuričko

Anica Dobra i Nikola Đuričko

 

U toku razgovora prepoznate su brojne ideje koje festival želi da razvija u budućnosti,  poput obrazovanja industrijskog segmenta festivala i jakog filmskog marketa koji bi povezao brojne regionalne ali i svetske predstavnike filmske industrije. Sa akcentom na ciljnu grupu festivala, koju čine pre svega mladi ljudi, predstavljena je i mogućnost formiranja alternativnog edukativnog centra, filmske radionice koja bi okupljala mlade autore, pružajući podršku i mogućnost profesionalnog ostvarivanja mladim rediteljima regiona i njihovim debitantskim ostvarenjima.

 

 

Savet festivala Cinema City kao platforma za razvoj

Savet festivala Cinema City kao platforma za razvoj

 

Cinema City prošle godine posetilo je preko 70 000 posetilaca, a ove godine taj broj će biti značajno premašen. Tokom tri godine na festivalu je prikazano 12 premijera domaćih filmova, ali i najznačajnija ostvarenja internacionalne umetničke kinematografije. Gosti festivala bili su čuveni pisac i scenarista Giljermo Arijaga, holivudska glumica Džulijet Luis koja je ove godine otvorila festival, kao i veliki broj regionalnih i domaćih veličina među kojima su Pjer Žalica, Miki Manojlović, Goran Paskaljević i mnogi drugi. Festival je od samog nastanka okrenut mladoj publici, kao i razvoju i podršci novih talenata kroz selekciju „Up to 10 000 bucks“.

 

 

Anica Dobra

Anica Dobra

 

 

 

 

Više informacija:

www.cinemacity.org