Home

VESTI

Revija savremenog Å¡panskog filma u KBC-u

No Comments Film

La Buena Nueva u KBC-uU Kulturnom centru Beograda od 8. do 12. maja održaće se revija savremenog španskog filma "Španski metar" koja nosi podnaslov "Važno je biti čovek".

Filmovi u okviru ovogodišnje revije "Španski metar", kako i sam podnaslov revije govori, bave se pitanjem "ljudskog u ljudima", što su španski reditelji ispitivali u različitim žanrovima, kojima je glavna odrednica drama: "od istorijske „Pred uskrsnuće“ (La Buena Nueva) preko savremene političke „Povratak u Hansalu“(Retorno a Hansala) i porodično-društvene u „Kukavicama“(Cobardes) do snažnih ličnih drama kakve su „Sedam bilijarskih stolova“ (Siete mesas de billar frances) , „Detektivke“ (Mataharis) i „Najbolje od mene (Lo mejor de mi) transvestitske operete „20 santimetara“ (20 centimetros) i apokaliptičnog SF trilera „Tri dana“ (Tres dias). Sve ih u melodramsko-filozofskoj ravni zaokružuje remek-delo Pedra Almodovara „Sve o mojoj majci“ (Todo sobre mi madre)", navodi se u tekstu kataloga čiji je autor selektor programa Nebojša Popović.

 

 

 

 

"Svi ti filmovi pokazuju koliko je neophodno biti čovek i kako to suštinski nije teško bez obzira na prepreke s kojima se ljudi suočavaju. To nisu patetični i didaktični filmovi. To su pre izuzetno komunikativna i katarzična ostvarenja sa finim osećajem za razvijanje filmskih karaktera i njihovo burno reagovanje na situacije koje im menjaju život. Znalački su režirani, hrabri su i vrlo iskreni", navedeno je još u katalogu.

Prvoga dana revije, 8. maja od 21 čas, na programu su dva kratka filma: "Šetnja" (Paseo) koji je režirao Arturo Ruiz Serano i "Pred uskrsnuće" (La Buena Nueva) rediteljke Elene Taberne.

U subotu, 9. maja u 19 časova publika će moći da pogleda ostvarenje "Najbolje od mene"(Lo mejor de mi) koji je režirala Roser Agila, a u 21 čas "Detektivke"(Mataharis) španske rediteljke Isijar Boljain.

Filmovi "Povratak u Hansalu" (Retorno a Hansala) u režiji Ćus Gutijeres i "Sedam bilijarskih stolova" Grasije Kereheta biće prilazani 10. maja

Ostvarenja "A onda je došao neznanac" (Hace tiempo paso un forastero; r. Hose Karasko), "Kukavice" (Cobardes; r.Hose Korbaćo, Huan Kruz ) i "Tri dana" (Tres dias; r. Fransisko Havijer Gutijeres) mogu se pogledati 11. maja.

Poslednjeg dana revije ljubitelji Pedra Almodovara mogu da u 19 časova pogledaju njegovo ostvarenje "Sve o mojoj majci" (Todo sobre mi madre) iz 1999. godine, dok će nakon ovoga, u 21.30 biti prikazan film "20 santimetara" (20 centimetros), jednog od najtalentovanijih španskih reditelja srednje generacije Ramona Salasara, koji je prošle godine otvorio reviju "Španski metar" u Beogradu.