Home

VESTI

Raznovrsna lica savremenog španskog filma

No Comments Film

Raznovrsna lica savremenog španskog filmaInstitut Servantes organizuje u četvrtak u 18.00h predavanje na srpskom jeziku „Raznovrsna lica savremenog španskog filma“ koje će održati profesorka Saša Markuš sa Univerziteta u Barseloni.
  
Specijalista za film, Saša Markuš, predstaviće bogatstvo savremene španske kinematografije i reditelje koji su već poznati našoj publici ali i one koje do sada nismo imali prilike da upoznamo.
  

Nakon predavanja biće prikazan film u 19.30h „Nema mira za zlikovce“ iz 2011. godine Enrikea Urbisua, dobitnika šest nagrada Goja. Ovaj film će ujedno i otvoriti ciklus filmova „Suspens na španskom“ koji će trajati mesec dana. Filmovi će biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom. Ulaz slobodan.

Saša Markuš, profesorka sa Univerziteta Pompeu Fabra iz Barselone, predstaviće na predavanju u četvrtak raznolikost estetskih pristupa koji čine savremenu špansku kinematografiju. Predstaviće autore svetskog glasa kao što su Pedro Almodovar, Fernando Trueba, Aleks de la Iglesija. Ali će posebnu pažnju posvetiti i onim izuzetnim rediteljima čiji su filmovi ostvarili izuzetan uspeh kod španske publike i kritike, ali nisu doživeli širu međunarodnu promociju kao što su Enrike Urbisou, Hose Luis Gerin, Hose Luis Borau i drugi. Cilj predavanja je da se srpskoj publici pruži celovita informacija o tokovima koji su obeležili kreativni svet savremenog španskog filma.

Saša Markuš, specijalista za španski film, profesorka je na Univerzitetu Pompeu Fabra iz Barselone. Kao istraživač i kritičar objavila je dve knjige „Parodija postmodernističkog filma“ (La parodía en el cine posmoderno) i „Poetika Pedra Almodovara“ (La poética de Pedro Almodóvar) 2001. godine.

 

 

 Raznovrsna lica savremenog španskog filma

Raznovrsna lica savremenog španskog filma

 

 

Nakon predavanja biće prikazan film „Nema mira za zlikovce“ iz 2011. godine Enrikea Urbisua koji je na XXVI dodeli osvojio čak šest nagrada Goja između ostalih i nagrade za najbolji film, najbolju režiju i najbolju glavnu mušku ulogu.

Predavanje i film otvaraju ciklus filmova pod nazivom „Suspens na španskom“ tokom kog će se svakog četvrtka, do 14. februara, u 19.30h prikazivati najbolji suspens-horor filmovi kao što su: „Ja“ Rafa Kortesa, „Ćelija 211“ Danijela Monsona, „Hitac u glavu“ Haime Rosalesa i „Reč“ Haume Balangero. Filmovi će biti prikazani u originalnoj verziji sa titlovima na engleskom jeziku.