Home

VESTI

Početak velike saradnje četiri filmska festivala na projektu “Fresh Danube Films”

No Comments Film

Početak velike saradnje četiri filmska festivala na projektu "Fresh Danube Films"Saradnja festivala Cinema City sa festivalima Crossing Europe Filmfestival Linz, Slobodna Zona i Udruženjem ljubitelja filma „RARE“ iz Hrvatske zvanično počinje 15. oktobra u okviru projekta „Fresh Danube Films“ podržanog od strane Evropske fondacije za kulturu (European Cultural Foundation).
  
Projekat u trajanju od godinu dana osmišljen je sa ciljem promocije i podržavanja kulturne različitosti i kreativne sinergije kinematografija duž Dunava. Umrežavanjem i stvaranjem edukativne platforme za mlade talentovane autore osvestiće se bogat potencijal i značaj filmske umetnosti dunavskog regiona.
  

Inicijalni događaj projekta odviće se 07. novembra u okviru Slobodne Zone kada će se predstaviti partneri projekta: organizatori festivala Crossing Europe iz Linca, festivala dokumentarno-muzičkog filma „DORF“ iz Hrvatske, beogradskog festivala Slobodna Zona i festivala Cinema City iz Novog Sada.

Tom prilikom biće po prvi puta zvanično predstavljem program projekta „Fresh Danube Films“, dok će posetioci festivala Slobodna Zona biti u mogućnosti da pogledaju austrijski film „Tvoja lepota ne znači ništa“, debitantsko ostvarenje u režiji Huseina Tabaka.

 

 

 Početak velike saradnje četiri filmska festivala na projektu "Fresh Danube Films"

Tvoja lepota ne znaci nista

 

 
Organizatori festivala Cinema City, nosioci Fresh Danube Films projekta, kao posebno zadovoljstvo ističu vrednost saradnje sa partnerima koji poseduju izuzetan kvalitet.  Zajednički rad na projektu podržanom od strane ECF-a predstaviće mogućnost da se pored pomenutih ciljeva, vrednost ovog projekta ogleda i u dugoročnim rezultatima koji će se pozitivno reflektovati na mlade filmske umetnike i filmsku industriju dunavskog regiona.

U nastavku saznajte više o filmu koji će, u okviru "Fresh Danube Films" projekta, biti prikazan 07. novembra u 19h na festivalu Slobodna Zona.

 

 

 Početak velike saradnje četiri filmska festivala na projektu "Fresh Danube Films"

Tvoja lepota ne znaci nista

 

 

Tvoja lepota ne znači ništa
Austrija, 2012, 86 min.
Režija: Husein Tabak,

Sinopsis:

Dvanaestogodišnji Vejsel već šest meseci živi u Beču sa porodicom. Otac mu je Kurd koji je otišao da se bori protiv turske vlasti, dok mu je majka Turkinja. Njegov stariji brat, ljut zbog očevog odlaska, pridružuje se uličnoj bandi. Strah od deportacije je postao njihova svakodnevica. Vejsela ignorišu nastavnici, pošto slabo govori nemački. Jedina svetla tačka je Ana, imigrantkinja iz Jugoslavije u koju je smrtno zaljubljen. Da bi pridobio njenu naklonost traži pomoć od mačo komšije „mekog srca“: zajedno prevode Vejselovu omiljenu pesmu Tvoja lepota ne znači ništa na nemački jezik, da bi je dečak, u želji da Anu impresionira, recitovao pred celim razredom. Kada se pred vratima pojavi policija, svi Vejselovi snovi se ruše i počinje surova borba za preživljavanje u stranoj sredini.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=JUJEwnhQV7E|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Trejler filma

 

 
O autoru:
Husein Tabak je nemački Kurd, rođen 1981. godine. Oba roditelja su emigrirala iz Turske u Nemačku, gde rade i žive. Tabak je u Hamburgu u periodu između 2003-2009. godine  radio na preko dvadeset igranih filmova. Od 2006-2012. studira režiju i dramaturgiju na Filmskoj akademiji u Beču, u klasi Michaela Hanekea. Tvoja lepota ne znači ništa je njegovo debitantsko ostvarenje.

Festivali i nagrade:
Filmski festival u Karlovim Varima, 2012.
Filmski festival u Montrealu, 2012.
Međunarodni filmski festival u Haifi, 2012.