Home

VESTI

Počinje Nordijska panorama 09

No Comments Film

 Filmski ciklus "Nordijska panorama 2009" biće održan od 14. do 18. februara u Dvorani Kulturnog centra Beograda (KCB) i u Domu kulture Studentski grad, najavila je Fondacija Balkankult koja zajedno sa KCB-om već peti put organizuje ovu manifestaciju.

Ovogodišnje, peto izdanje beogradske Nordijske panorame, programski i sadržajno se oslanja na 19. Nordijsku panoramu – filmski festival pet gradova koji je, od 26. septembra do 1.oktobra prošle godine, održan u švedskom gradu Malmeu

Za Nordijsku panoramu u Srbiji filmove su birali izvršna direktorka producentske kuće "Filmkontakt Nord" i festivala "Nordisk Panoram" Karin Johanson Meks i v.d. direktora Filmskog centra Srbije Miroljub Vučković.

 

 

Kako su organizatori najavili, mladoj publici posebno će biti zanimljiv "Electronica Reykjavik" ( 18. februar od 21,00), muzički dokumentarac sa Islanda, režisera Arnara Jonasona. U filmu igra retko dobra plejada muzičara koji se vezuju za početke dens muzike, kao i imena poput "Anonymous", "Biogen", "Gus Gus"(na slici), "Ghostigital" i mnogih drugih.

 

Naša publika će videti 34 najbolje ocenjena i nagraÄ‘ena ostvarenja, u ukupnom trajanju od gotovo 17 sati. Najviše je filmova kratkog metra (ukupno 18), dugometražnih je 5, animiranih 7, a fantastika je prisutna u 4 ostvarenja.

Između ostalog, prvoga dana festivala, biće prikazan islandski film "Dve ptičice " (14. februar od 19,00) Runara Runarsona, koji je pobrao brojne nagrade za najbolji kratkometražni film 2008. na filmskim festivalima u Milanu, Melbornu, Edinburgu, Valensiji , Brestu, Almeriji, a bio je nominovan i za "Zlatnu palmu" u Kanu.

Dansko ostvarenje "Vasterbo" Mikaela Noera na programu je 15. februara od 19 časova, a dan kasnije, 16. februara biće prikazani i norveški film "Tumulus" (od 19.00), finski dokumentarac "IzmeÄ‘u dva doma" (od 21,00), kratki film "Poslednje stvari" (od 21.00) i "Denijev čarobni napitak" (od 21,00) – animirani norveški film u trajanju od samo jedne minute. Beogradska publika videće i film iz Finske "Uralski leptir" (16. februar od 21,00)
Katarine Lilkvist, koji je dobio nagradu za najbolji animirani film na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma u Tampere (Finska) 2008.

Na ovogodišnjoj Panorami biće prikazan i "Senka svete knjige" (17. februar u 21,00) koji je dobio specijalnu nagradu žirija na meÄ‘unarodnom filmskom festivalu u Gruziji, a nominiran je i za nagradu Evropske filmske akademije. Film je režirao Arto Halonen .

Švedski dokumentarac Patrika Eriksona "Izvanredna studija o ljudskom poniženju " na programu je 17. februara od 19 časova.

"Prokletstvo udaljenog ostrva" finski animirani film biće prikazan 17. februara od 21 čas.

Novinu ovogodišnjeg Festivala predstavlja paralelni program koji uključuje i susrete filmskih stvaralaca iz dva regiona u Filmskom centru Srbije, 15. februara u 12 časova. Tom prilikom Karin Johanson-Meks će održati predavanje o mogućnostima saradnje balkanskog i nordijskog regiona i finansijske podrške filmskoj produkciji zemljama jugoistočne Evrope. Ona će predstaviti i originalnu koncepciju festivala "Nordisk Panoram".

Fondacija Balkankult organizovaće posle Beograda reprizno prikazivanje ovog ciklusa u još 20 gradova u Srbiji.

 

Izvor:

B92