Home

VESTI

Počinje BelDocs 2009.

No Comments Film

Beldocs 2009Svetska premijera satiričnog dokumentarca “DoviÄ‘enja, kako ste?” Borisa Mitića, kojim će 7. aprila u beogradskom bioskopu “Balkan” početi meÄ‘unarodni festival BELDOCS, gotovo je rasprodata, pa je najavljena još jedna projekcija, nakon Oskarom nagraÄ‘enog filma “ÄŒovek na žici” Džejmsa Marša, kojim će taj meÄ‘unarodni festival dokumentarnog filma biti i završen 13. aprila u Domu kulture Studentski grad (DKSG).

Direktor BELDOCS-a Mladen Vušurović izrazio je uverenje da je Beogradu potreban festival dokumentarnog filma, a posebno je istakao značaj predstavljanja domaćih ostvarenja, s obzirom da su retka na festivalima u zemlji, pa i Mitićev čuveni film “Pretty Dyana”, koji je prikazan na osamdesetak festivala širom sveta i dobio niz nagrada, ostao nenagraÄ‘en u samoj zemlji.

Mitić je rekao da je njegov novi film satirična dokumentarna bajka, koja citira oko 120 najefektnijih domaćih aforizama, uz fiktivnu naraciju koja zvuči vrlo realno.

Film prati vizuelna ilustracija naracije koja je realna, ali izgleda potpuno nadrealno, rekao je Mitić, navodeći da je “DoviÄ‘enja, kako ste?” snimao na bukvalno svim sporednim putevima u Srbiji i Republici Srpskoj, obišavši i sve radio stanice u Srbiji i pročitavši oko 400 knjiga aforizama.

Prema njegovim rečima, Nebojši Glogovcu, koji je radio naraciju, “lepo je legla”, pa film može i da se samo sluša – kao radio drama, ali i da se samo gleda slika. Ipak, Mitić je rekao da je najbolji u kombinaciji tona i slike.

Beldocs 2009

Direktor BELDOCS-a rekao je da veruje da će, osim Mitićevog filma, biti još dosta dobro prodatih projekcija, a najavio je i mogućnost perodaje ulaznica za stajanje.

Vušurović je, osim autora svih domaćih filmova, najavio i niz gostiju iz inostranstva, meÄ‘u kojima su i članovi žirija Luk Holand (Luke Holland, predsednik), kome će biti prireÄ‘ena i retrospektiva, zatim Švajcarac Adrijan Blejzer (Blaser), indijska rediteljka Ništa Džain (Nishta Jain), autorka filma “Lakšmi i ja”, kao i američka rediteljka i video umetnica Suzan Mogul, koja će održati radionicu “Oblačenje-Remake”.

IzmeÄ‘u ostalih, najavljen je i Maksimilijan Plato (Maximilian Plettau), reditelj nemačkog filma “Povratak”, makedonska autorka Marija Džidževa, te članovi žirija za domaći takmičarski program Jurij Meden iz Slovenije i crnogorska rediteljka Marija Perović.

Ugovoreno je već od 23. do 26. aprila i gostovanje dela programa BELDOCS-a u Vršcu, a u toku su pregovori sa Nišom i Zrenjaninom, dok će u maju neki filmovi biti ponovo prikazani u Muzeju Jugoslovenske kinoteke.

Radio-televizija Srbije otkupila je četiri filma, čiji naslovi još nisu dogovoreni, rekao je Vušurović, dodajući da je i TV B92 otkupila tri filma, od kojih dva sa prošlogodišnjeg festivala, a prema ugovoru, ta ostvarenja moći će da budu prikazana dva puta do 2011. godine.

Najavljujuću planove BELDOCS-a za sledeću godinu, jedan od selektora Igor Toholj, rekao je da bi unutar regionalnog programa bili predstavljeni debitantski filmovi, a postoji i predlog o uvoÄ‘enju nagrade od hiljadu evra radi podrške mladih autora.

Drugi pravac BELDOCS-a je dalje afirmisanje saradnje sa autorima iz regiona, a ideja je da sledeće godine krene i market, uz proširivanje pratećih programa, rekao je Toholj, koji je upravo nagraÄ‘en na 56. Beogradskom festivalu kratkog metra za film “Tačka prekida” i od žirija i od kritike.

I direktor DKSG-a Miodrag Milošević i Darko Bajić u ime bioskopa “Balkan” pohvalili su program BELDOCS-a.

Prema rečima Miloševića, koji je podsetio da se u DKSG-u već 35 godina održavaju filmski programi, svaki festival u Beogradu očigledno nalazi svoje mesto.

Bajić je rekao da je osetio energiju kod Vušurevića i ljubav prema filmu, pa su mu od tog trenutka vrata bioskopa “Balkan” otvorena.

Bajić je rekao da se sprema još nekoliko festivala u tom obnovljenom i jednom od retkih bioskopa u centru grada, dodajući da uživa što je mesto koje je osvojilo ljude koji ne vole to što se samo prikazuje na televizijama.

I stavljanje dokumentaraca na redovni repertoar “Balkana” išlo je jako dobro, rekao je Bajić, ističući da će u tom bioskopu uvek biti mesta za sve vrste filmova, uključujući dokumentarne, eksperimentalne i kratke.

Bajić je rekao i da dokumentarni film pruža viÄ‘enje publike s pravim junacima – ljudima koji stvarno glume svoje živote, zbog čega gledaoci i počinju da im veruju.

“Zato su dokumentarci istiniti, za razliku od laži kojima nas bombarduju na drugim medijima”, rekao je Bajić, koji je posebno pohvalio film “Kavijar konekšn” Dragana Nikolića u domaćem takmičarskom programu BELDOCS-a, koji je već gledao. To ostvarenje, inače, pobedilo je u regionalnom programu nedavnog ZagrebDOxa.

Na BELDOCS-u će do 13. aprila biti prikazano više od 40 naslova iz 35 zemalja, od kojih je 15 u meÄ‘unarodnoj konkurenciji i trci za statuu Pobednika, koja podrazumeva novčani iznos od 2.500 evra, dok će u regionalnoj konkurenciji za nagradu od 1.500 evra biti prikazano deset ostvarenja iz Srbije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Grčke i drugih zemalja regiona.

Van takmičarskog programa najavljeno i 30 projekcija na BELDOCS Marketu, namenjenom urednicima televizijskog dokumentarnog programa iz regiona srpsko – hrvatskog govornog područja.

Prateći program BELDOCS-a obuhvata specijalne projekcije južnoameričkog filma, retrospektivu engleskog dokumentariste i autora Bi-Bi-Si-ja Luka Holanda (Veoma englesko selo: Ubiti, 2005; Više nego život, 2002; i Dobro jutro gospodine Hitler, 2008), kao i okrugle stolove, prezentacije i radionice poznatih svetskih režisera, producenata i škola, meÄ‘u kojima je i američka rediteljka, video umetnica i feministkinja Suzan Mogul, koja će održati radionicu “Oblačenje – Remake” na Fakultetu dramskih umetnosti.

Svi filmovi su titlovani, osim programa “Fokus na Južnu Ameriku” i Holandove retrospektive, koja obuhvata i film “Dobro jutro gospodine Hitler” sa snimcima sa Svetske izložbe u Minhenu 1939. godine, održane nesporedno uoči napada nacista na Poljsku.

Osim Holanda, u žiriju meÄ‘unarodnog programa su i Adrian Blaser i Miroljub Stojanović, dok će Miodrag Milošević, Jurij Meden i Marija Perović, odlučiti o dobitniku nagrade Pobednik Beograda u regionalnoj selekciji.

U okviru BELDOCS-a biće predstavljena 11. aprila i MeÄ‘unarodna škola filmske i TV režije EICTV (Escuela Internacional de Cine y TV), čiji je osnivač i dekan čuveni pisac i nobelovac Gabrijel Garsija Markes. U okviru prezentacije EICTV, biće prikazana četiri kratka filma, u prisustvu mladog reditelja i studenta diplomca Dijega Mondijake i profesora na EICTV, srpskog scenariste i reditelja Gorana Radovanovića.

Karte za projekcije u “Balkanu” koštaju 200 dinara za meÄ‘unarodni takmičarski program i 150 za regionalni, a celodnevna ulaznica je 400 dinara (pet filmova). Ulaznice u DKSG-u su sto dinara (dnevne 200), dok su specijalni programi besplatni.

Sajt BELDOCS-a je www.beldocs.rs

 

 

 

Izvor:

SEEcult.org