Home

VESTI

Počinje 59. Berlinale

No Comments Film

U Berlinu se u četvrtak otvara 59. međunarodni filmski festival, na kojem će se za Zlatnog medveda takmičiti 18 filmova.

 

Stiven Frirs (Stephen Frears), Kejt Vinslet (Kate Winslet) i Bertran Tavernije (Bertrand Tavernier) biće meÄ‘u gostima ovogodišnjeg Berlinala, koje će obeležiti filmska svedočanstva o problemima sa kojima se svet trenutno suočava.

 

Više igranih i dokumentarnih filmova na festivalskom programu bavi se svetskom ekonomskom krizom i, šire gledano, posledicama kapitalizma i globalizacije.

 

Već na otvaranju festivala, publika će imati priliku da pogleda priču o moćnoj multinacionalnoj kompaniji koja odredjuje situaciju na svetskom finansijskom tržištu, u filmu "MeÄ‘unarodna prevara", nemačko-američkoj koprodukciji u režiji Toma Tikvera (Tykwer).

 

Taj triler, sa Klajvom Ovenom (Clive Owen) i Naomi Vots (Watts) u glavnim ulogama, koji će biti prikazan van takmičarske selekcije, skrenuće pažnju na aktuelnu političko-finansijsku situaciju u svetu, navode organizatori.

 

 

 

"Odabrali smo ga pre više meseci, ali je u meÄ‘uvremenu postao dokumentarni film" o finansijskoj krizi, kazao je Diter Koslik (Dieter Kosslick), direktor festivala.

 

MeÄ‘u poznatim imenima koja će se prošetati po crvenom tepihu u Berlinu su i Francuz Rašid Bušareb, koji će predstaviti film "London River", inspirisan terorističkim napadima u Londonu 2005, kao i Stiven Frirs (Stephen Frears), koji dolazi sa filmom "Cheri", adaptacijom istoimenog romana Kolet (Colette).

 

Kosta Gavras predstaviće film "Raj na Zapadu", o putovanju ilegalnog imigranta u potrazi za obećanim životom u Evropi.

 

Francuz Fransoa Ozon (Francois) u Berlin dolazi sa filmom "Riki", pričom o bucmastoj bebi kojoj rastu krila, dok će njegov sunarodnik Bertran Tavernije publici predstavitisa svoj novi film "Dans la brume electrique", sa Tomijem Lijem Džonsom (Tommy Lee Jones) u glavnoj ulozi.

 

 

Predsednica žirija, britanska glumica Tilda Svinton (Swinton), uručiće 14. februara Zlatnog medveda pobedniku u takmičarskoj selekciji.

 

Povodom 20 godina od pada Berlinskog zida, u novembru ove godine, organizatori Berlinala upriličiće retrospektivu posvećenu kinematografiji komunističkih zemalja po okončanju Hladnog rata, kao i seriju kratkometražnih filmova o Nemačkoj danas, koje su snimili poznati nemački režiseri, kakvi su Fatih Akin i Volfgang Beker (Wolfgang Becker).

 

Što se Srbije tiče, Filmski centar Srbije (FCS) predstaviće na marketu 59. Filmskog festivala u Berlinu nekoliko domaćih filmova u različitim fazama produkcije i postprodukcije.

 

Učesnicima Berlinala biće predstavljeni filmovi "Hitna pomoć" Gorana Radovanovića, "Sveti Georgije ubiva aždahu" Srđana Dragojevića i "Čekaj me, ja sigurno neću doći" Miroslava Momčilovića.

 

FCS predstaviće, takoÄ‘e, filmove "Beogradski fantom" Jovana Todorovića, "Đavolja varoš" Vladimira Paskaljevića, "Edit i ja" Alekse Gajića, "Ako zrno ne umre" Siniše Dragina, "Jelena, Katarina, Marija" Nikite Milivojevića, "Srpski film" SrÄ‘ana Spasojevića i "Šišanje" Stevana Filipovića.

 

Novi srpski filmski projekti biće u Berlinu predstavljeni 7. i 9. februara, dok će 11. februara publika 59. Berlinala biti u prilici premijerno da pogleda višestruko nagraÄ‘ivanu antiratnu dramu "Turneja" Gorana Markovića.

 

Na Berlinalu će biti prikazan i film "Tamo i ovde" Darka Lungulova, koji će beogradska publika premijerno videti na 37. FEST-u.

 

Berlinski filmski festival biće održan od 5. do 15. februara, a počeće svetskom premijerom britansko-nemačkog političkog trilera "Međunarodna prevara" Toma Tikvera, koji se prikazuje van konkurencije.

SPISAK FILMOVA U ZVANIÄŒNOJ KONKURENCIJI:

"Alle Anderen" Maren Ade (Nemačka)

"Cheri" Stiven Frirs (Britanija/Nemačka/Francuska)

"Darbareye Elly" Asgar Farhadi (Iran)

"Mei Lanfang" ÄŒen Kajge (Kina)

"Gigante" Adrian Binies (Urugvaj/Nemačka/Argentina/Holandija)

"Happy Tears" Mičel Liktenštajn (SAD)

"In the Electric Mist" Bertran Tavernije (Francuska/SAD)

"Katalin Varga" Piter Strikland (Rumunija/Britanija/Mađarska)

"La Teta Asustada" Klaudija Ljosa (Španija/Peru)

"Lille Soldat" Anet K. Osesen (Danska)

"London River" Rašid Bušareb (Alžir/Francuska/Britanija)

"Mammoth" Lukas Modison (Švedska/Nemačka/Danska)

"The Messenger" Oren Muverman (SAD)

"My One and Only" Ričard Lonkrejn (SAD)

"Rage" Sali Poter (Britanija/SAD)

"Ricky" Fransoa Ozon (Francuska/Italija)

"Sturm" Hans-Kristijan Šmid (Nemačka/Danska)

"Tatarak" Andžej Vajda (Poljska)

 

 

 

Izvor:

City Magazine