Home

VESTI

Otvoren FIST 05

No Comments Film

Otvoren FIST 05U periodu od 13. do 15. novembra na Fakultetu dramskih umetnosti će se održati peti Festival internacionalnog studentskog teatra- FIST 05. FIST je festival koji su inicirali i koji iz godine u godinu kreiraju i organizuju studenti FDU-a sa Katedre za menadžment i produkciju u pozorištu, radiju i kulturi.

Realizaciju festivala omogućili su Fakultet dramskih umetnosti, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Opština Novi Beograd, Agencija za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju, Turistička organizacija Beograda, Gete institut i ambasada Danske. Pored pokrovitelja realizaciju FIST-a su omogućili Airport city, Austrian Airlines, Pošte Srbije, Erc commerce computers, kompanija Nestle, Guarana, Aqua Viva, izdavačka kuća CLIO. Zahvaljujemo se štampariji Kameleon Print, J. Chen Corporation, Living Pictures, Wineco, Orao, Makoko, Stepin vajat, Moja kujna, poslastičarnici Petković, hotelu Park i hostelima Backpacker's lounge i Star Hostel.

Kako smo već navikli publiku, i ove godine FIST 05 u svom fokusu ima određeni društveni problem. Glavna tema i ključni pojam ovogodišnjeg festivala je problem "pop elitizma", kako ga je FIST ekipa definisala. 

 

Otvoren FIST 05

Lakoća i brzina obrazovanja, kakvu poznajemo danas, dovela je do pojave ãjeftinog znanjaÒ i ãmedijske zagađenostiÒ. Stvoren je nov društveni sloj koji ima osobine mase, a prisvaja kvalitet i autoritet elite. Hibridna tvorevina koja spaja negativne odlike masovnog i elitnog, može se opisati jednim terminom: pop elitizam.

FIST kroz svoje programe želi da postavi pitanja: Kako sprečiti širenje pop elitizma? Šta bi značilo razbijanje zatvorenih, ustajalih grupa? Kako pobediti površnost? Kakve posledice imaju stavovi i dela pop elitističkih krugova? Da li postoji vrednost ? Da li su nam potrebni kriteriji? Koji bi to kriteriji vrednovanja bili?  
Peti Festival internacionalnog studentskog teatra- FIST 05 je večeras otvoren predstavom “Looking back” u izvođenju Pozorišnog fakulteta Akademije izvođačkih umetnosti iz Praga. Pored ove predstave, u okviru glavnog takmičarskog programa, posetioci prve večeri FIST-a su bili u prilici da vide i predstavu Pozoršnog fakulteta Janaček akademije muzike i izvođačkih umetnosti- “Amnezijski dani polarnih noći”. Predstavama je, na obe scene, prisustvovalo ukupno 320 ljudi.

Takođe, danas su održane prve radionice koje su deo edukativnog programa FIST-a 05- “Od manipulacije do animacije”, radionica lutkarskog pozorišta na na kojoj je predavač Slavčo Malenov; “Iluzija elitizma”, radionica namenjena video umetnicima koju je vodio Mare Bulc; i “Menadžment za umetnike”, na kojoj je predavač Jelena Glišić. Radionice je prvog dana pohađalo 50 učesnika.

U okviru off programa, u zgradi Fakulteta dramskih umetnosti, publika je mogla  da vidi raznovrsne umetničke akcije i intervencije u prostoru kao što su “Pop elitistička izložba”, “FIST moduli” i “Akcija Dežutaž”, kao i da čuje muzičke nastupe BSSX DJs i grupe Mister Baishon. Off program su, pored učesnika i publike koja je prisustvovala predstavama, ispratili i ostali posetioci FIST-a s kojima ukupna festivalska poseta prvog dana iznosi 500 ljudi.  
Drugog dana FIST-a 05, u okviru glavnog takmičarskog programa, publika će biti u prilici da pogleda predstave “Kolekcija” u izvođenju Nacionalne akademije za pozorišnu i filmsku umentost iz Bugraske i “Dorin Votson” u izvođenju Nacionalne pozorišne akademije iz Kopenhagena, Danska. Pored ovih predstava posetioci će biti u prilici da vide i predstavu “Džonatan” Škole za vizuelno pozoršte iz Jerusalima, Izrael.

Kao deo edukativnog programa, drugog dana održaće se radionice “Elementarni prinicipi glumačke igre”, na kojoj je predavač Tomi Jansežič i “Portret na FIST-u i unutar njega”, na kojoj će predavač biti Đorđe Odanović.

Ne propustite drugo veče FIST-a 05 i budite deo borbe protiv “pop elitizma”!

BOBU BOB POPU POP!