Home

VESTI

Otvoren filmski festival Slobodna zona

No Comments Film

Otvoren filmski festival Slobodna zonaOsmi festival angažovanog filma Slobodna zona, koji je prve večeri posetilo preko hiljadu gledalaca, otvorila je 2. novembra  hrvatska književnica Dubravka Ugrešić.
  
Festival na kome će biti prikazani igrani i dokumentarni  filmovi o najaktuelnijim društvenim i političkim temama, počeo je u Dvorani Kulturnog centra projekcijom igranog filma “Gde idemo sada” libanske rediteljke Nadin Labaki. Radnja filma odvija se u selu u kojem žene pokušavaju da odvrate svoje podivljale i besne muževe, hrišćane i muslimane, od verskog rata.
  

Publiku je u prepunoj sali pozdravila direktorka Kulturnog centra Mia David, dok je selektorka festivala Branka Pavlović najavila da će do 7. novembra u Dvorani Kulturnog centra i Domu omladine biti prikazano 35 angažovanih dokumentarnih i igranih filmova iz celog sveta.

Direktor i selektor festivala Rajko Petrović je izrazio nadu da će Slobodna zona i ove godine biti mesto na kojem se uživa u dobrom filmu, ali i mesto razgovora autora, gostiju i publike.

On je istakao da je uvedena novina festivala Noćni razgovori povodom tema iz odabranih filmova, koji pokreću neka od najbitnijih društvenih pitanja za našu zemlju, region i svet.

Taj poseban prateći program festivala odvijaće se svake večeri od 3. do 6. novembra u Dvorani Kulturnog centra Beograda, a urednik i moderator je Ivan Milenković, filozof i zamenik glavnog i odgovornog urednika Trećeg programa Radija Beograd.

 

 

 Otvoren filmski festival Slobodna zona

Otvoren filmski festival Slobodna zona

 

 
Druga novina je uvođenje gosta-selektora i za Slobodnu zonu je velika čast što je  poziv prihvatila Dubravka Ugrešić. Kako je istakla poziv selektora joj je prvi angažman te vrste.

“Veoma mi je drago što Slobodna zona neguje filmove kakve i sama volim”, rekla je Dubravka, koja je iz programa festivala istakla  filmove Nana Valeri Masadijan, Hana Arent Margarete fon Trota, Gde idemo sada Nadin Labaki, Djeca Aide Begić i drugih žena-reditelja i dodala da  žene menjaju percepciju sveta.
 
"Uvek sam smatrala nepravednom segregaciju dokumentaraca. Iako je za realizaciju filma potrebno mnogo novaca, dokumentarni film je  u ovom trenutku najmanje korumpirani medij", izjavila je ona.

Dubravka je zaradila nove aplauze detaljnom i duhovitom kritikom medija u zemljama bivše Jugoslavije.

“Novine i novinarstvo su posebno uništeni”, rekla je ona i dodala da  u svim novinama bivše Jugoslavije nije lako pronaći primere poštenog izveštavanja.

 

 

 Otvoren filmski festival Slobodna zona

Otvoren filmski festival Slobodna zona

 

 

Prve večeri festivala su prikazani i filmovi Pank sindrom Juka Karkainena i Samo vetar režisera Bensa Fligaufa.

Drugog dana festivala vas, pored projekcija filmova, očekuju i Noćni razgovori. Prve večeri tema je Problem imigranata i mogućnost solidarnosti, inspirisana filmom Indignados Tonija Gatlifa, posle čije će projekcije početi razgovori.