Home

VESTI

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić

No Comments Film

Otvoren 19. Festival evropskog filma PalićSinoć je na Letnjoj pozornici na Paliću francuski glumac, producent i scenarista Žan Mark Bar zvanično otvorio 19. Festival evropskog filma Palić. Tokom ceremonije otvaranja Baru i našem velikom filmskom kompozitoru Zoranu Simjanoviću uručena je nagrada “Aleksandar Lifka”.

Zahvaljujući se na nagradi za doprinos evropskoj kinematografiji, koju mu je uručio programski direktor Festivala Miroslav Mogorović, Bar je osvojio publiku rečima da je privržen Srbiji.

 

"S obzirom na to da sam poreklom iz Kalifornije, to mi je otvorilo mnoga vrata da promovišem ovu zemlju, jer otvaranje tih vrata i prikazivanje umetnosti Istočne Evrope može biti neverovatno iskustvo. To je na mene višestruko imalo uticaja, i kao na umetnika i kao čoveka. Tu sam da promovišem vrednosti ovog dela Evrope", rekao je Žan-Mark Bar, dodajući da mu je uspeh u filmu Veliko plavetnilo omogućio da izabere životni put.

Ovogodišnji laureat istakao je i da mu je drago što je prvi predstavnik generacije koja je snimala filmove o različitim delovima i kulturama Evrope na jednom jeziku, koji svi razumeju – engleskom.

 

 

 Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić

 

Na univerzalno razumevanje, sigurno ne samo domaće publike, naišlo je i stvaralaštvo drugog, domaćeg dobitnika priznanja „Aleksandar Lifka“. Slušajući muziku iz serije Grlom u jagode i filmova Sabirni centar i Sećaš li se Doli Bel?, kao i „potpure“ Subotičkog duvačkog orkestra od Nacionalne klase, preko Balkan ekspresa, pa do Maratonaca, publika se za kratko vreme još jednom uverila koliko je kompozitor Simjanović doprineo već spomenutom promovisanju kulturnih vrednosti Istočne Evrope, odnosno Jugoslavije, Srbije.  

Dvojcu laureata sinoć se pridružio i dobitnik nagrade „Underground Spirit“, škotski reditelj Jern Utkilen, koji je u kratkom obraćanju istakao kako upravo naziv nagrade najviše odgovara prirodi njegovog stvaralaštva.

Pozdravljajući prisutne, gradonačelnik Subotice Modest Dulić istakao je kako je upravo Palićki festival utemeljio duh evropske kulture na ovim prostorima, ali i omogućio brojnim stvaraocima da ovde razmene svoja iskustva.

 

 

 

 Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić

Otvoren 19. Festival evropskog filma Palić

 

Festival evropskog filma Palić, jedan od najznačajnijih filmskih festivala evropskog filma, održaće se od 14. do 20. jula 2012. godine na više lokacija u fenomenalnom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici. Sa velikim zadovoljstvom, Festival će ove godine ugostiti preko 80 uvaženih gostiju iz cele Evrope.

Na čudesnoj Letnjoj pozornici koja se nalazi u centru rustičnog parka kraj Palićkog jezera i važi za jedan od najlepših bioskopa na otvorenom u celoj Srbiji, biće i ove godine prikazana najrelevantnija evropska ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu.

Festivalski program čini devet filmskih selekcija: Glavni takmičarski program, Paralele i sudari, Mladi duh Evrope, Omaž program za dobitnike nagrade Aleksandar Lifka, Omaž program posvećen dobitniku nagrade Underground Spirit, Novi švedski film, Novi mađarski film, Eco Dox i Dečji program.

Najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa biće dodeljene nagrade – Zlatni toranj za najbolji film i Palićki toranj za najbolju režiju, a biće dodeljena i Specijalna nagrada žirija. Međunarodni žiri kritike dodeliće Nagradu za najbolji film iz programa Paralele i sudari. Na ovogodišnjem, 19. Festivalu evropskog filma Palić, o najboljim filmovima u okviru Glavnog takmičarskog programa u okviru kog će biti prikazano 14 ostvarenja odlučivaće Žiri Festivala u sastavu: glumica Mira Furlan (predsednica žirija), austrijska producentkinja Gabriele Kranzelbinder, švedska glumica Alexandra Dahlström, turski filmski autor i teoretičar filma Ahmet Boyacioglu i srpski publicista, novinar i filmski kritičar Bojan Ž. Bosiljčić.

Međunarodni žiri kritike koji će dodeliti Nagradu za najbolji film iz selekcije Paralele i sudari čine: Verena von Stackelberg, izdavač i distributer iz Berlina, Marko Kostić, filmski reditelj i kritičar iz Beograda i Dean Kotiga, filmski kritičar iz Motovuna.

U okviru selekcije Paralele i sudari biće prikazano deset ostvarenja, od kojih čak sedam debitantskih filmova mladih evropskih reditelja koji predstavljaju budućnost kinematografije na Starom kontinentu.

U okviru bogatog pratećeg programa Festivala posetioce očekuju radionice, promocije dve nove festivalske publikacije – “Kratka istorija Vojvođanske kinematografije od 1896 do 1941.” profesora dr Dejana Kosanovića i “Filmska lica Subotice” filmskog reditelja Zoltana Šifliša, kao i okrugli stolovi na teme „Dometi srpske kinematografije u 2011.“ i „Klimatske promene i politika“, debata inspirisana istoimenom studijom “Klimatske promene i politika” jednog od najpoznatijih sociologa današnjice, lorda Entonija Gidensa (Anthony Giddens).

I ovogodišnjim izborom najkvalitetnijih ostvarenja savremene evropske kinematografije Festival evropskog filma Palić ispunjava svoju humanističko-emancipatorsku misiju boreći se za autonomnost savremenog čoveka u carstvu globalne kulturne industrije.

Posetite zvaničnu internet prezentaciju Festivala
www.palicfilmfestival.com