Home

VESTI

Osam Oskara za “Slumdog Millionare”

No Comments Film

Najbolji film po mišljenju 5.810 članova američke Akademije za film i nauku je "Slumdog Millionare", što u noći Oskara nije iznenadilo nikoga.

Romantična saga "Slumdog Millionare" osvojila je i Oskare za najbolju režiju (Deni Bojl), adaptirani scenario, zvuk, montažu, kameru, muziku, originalnu pesmu.

"Danas je 22. februar, dan na koji smo prošle godine završili snimanje filma, pa je zamisliti da ću tačno godinu kasnije stajati ovde, bilo neverovatno", rekao je Bojl, koji je nagradu za najboljeg režisera primio okružen celom ekipom iz filma, odraslim i malim glumcima koji su specijalno zbog dodele Oskara doputovali iz Mumbaja.

Ovogodišnji rekorder po broju nominacija, čak 13, "Neobični slučaj Bendžamina Batona", osvojio je utešne Oskare u ne-glumačkim kategorijama – za najbolju šminku, vizuelne efekte i scenografiju, ostavši time daleko u zaostatku.

 

 

"Slumdog" je već pokupio sve najvažnije Zlatne globuse, zaradio više od 100 miliona dolara i svoju anonimnu postavu proizveo u zvezde.

Glavne glumačke nagrade dobili su Kejt Vinslet ("ÄŒitač") i Šon Pen ("Milk").

Vinsletova, kojoj je ovo bio prvi Oskar nakon više nominacija, duhovito je primila nagradu.

"Spremila sam govor za ovu priliku, još kada sam imala osam godina i umesto mikrofona držala šampon", otkrila je engleska glumica, koja je porazila AnÄ‘elinu Džoli ("Zamena"), En Hatavej ("Rejčelino venčanje"), Meril Strip ("Sumnja"), i manje poznatu Melisu Leo ("Zamrznuta reka").

Oskar za sporednu ulogu dodeljen je posthumno australijskom glumcu Hitu Ledžeru za briljantno portretisanje Džokera u filmu "Mračni vitez", dok je u ženskoj kategoriji nagrađena Penelope Kruz ("Ljubav u Barseloni").

Penelope se zahvalila reditelju koji joj je "poverio ovaj prelepi lik", i otišla očiju punih suza da proslavi nagradu uz karaoke.

Ledžerovu nagradu primili su u njegovo ime roditelji i sestra, koji će je uručiti njegovoj ćerkici Matildi.

"Hvala vam što ste cenili rad našeg sina", zahvalio se Kim Ledžer.

Mačo Šon Pen odneo je zlatnu statuetu za ulogu gej političara Harvija Milka. Oskar je tako izmakao Bredu Pitu za "Neobičan slučaj Bendžamina Batona", Frenku Langeli za brilijantnog Niksona u filmu "Frost/Nikson", Ričardu Dženkinsu za rolu u filmu "Posetilac", kao i opštem favoritu Mikiju Rurku, koji je svojom "povratničkom" glumom u filmu "Rvač" oduševio planetu.

“Milk” je osvojio i Oskara za najbolji originalni scenario.

Nagradu za najbolje ostvarenje van engleskog govornog područja, dobio je japanski film "Odlasci", a u konkurenciji su bili i francuski "Razred", izraelski "Valcer sa Baširom", nemački "Kompleks Bader Majnhof" i austrijski "Osveta".

Za najbolji animirani film proglašen je "WALL-E" Endrjua Stentona, apokaliptična priča o avanturama jednog robota, u konkurenciji još dva dugometražna crtaća: "Kung Fu Panda" i "Strela/Bolt”, a za najbolji kratki animirani film proglašen je "La Maison en Petits Cubes".

Najbolji dokumentarni dugometražni film je fenomenalni "Man on the Wire", a kratki "Smile Pinki".

Najbolji u kategoriji kratkog igranog filma je ostvarenje "Spielzeugland" ili "Zemlja igračaka", nemačkog reditelja Johena Aleksandera Fojdanka, u kome majka tokom rata u Nemačkoj uverava svog sina da su komšije Jevreji otišli da posete "zemlju igračaka"…

Oskar za najbolji kostim pripao je filmu "The DuchesS", kostimiranoj drami sa Kirom Najtli i Ralfom Fajnsom.

Dobitnici i gubitnici su posle višečasovne priredbe i mnogih uzbuÄ‘enja zajedno produžili na čuveni "Guvernerov bal", da bi uz džez i istočnjačku kuhinju proslavili magiju sedme umetnosti.

 

Izvor:

MtsMondo