Home

VESTI

“Obični ljudi” najbolji film

No Comments Film

“Obični ljudi” (“Ordinary people”)Film “Obični ljudi” (“Ordinary people”) u režiji Vladimira Perišića osvojio je nagradu za Najbolji film na Filmskom festivalu u Kotbusu u Nemačkoj (Festival istočnoevropskog filma, 10 – 15. novembar 2009.). Takođe, mladi glumac Relja Popović osvojio je nagradu za Najbolju mušku ulogu.
 
Pre ove nagrade, “Obični ljudi” su već bili prikazani na brojnim festivalima i osvojili značajne nagarde – film je prikazan u okviru selekcije “Nedelja kritike” Kanskog filmskog festivala, na Sarajevskom filmskom festivalu osvojio je Srce Sarajeva za najbolji film i za najbolju mušku ulogu, a na festivalu Cinemacity osvojio je Grand Prix u kategoriji Nacionalna klasa.
 
 
Film će 2. decembra zatvoriti 15. Festival autorskog filma , u okviru takmičarske selekcije, a redovna bioskopska distribucija nas očekuje tokom decembra.

 

“Obični ljudi” (“Ordinary people”)

 

OBIČNI LJUDI / ORDINARY PEOPLE
Srbija / Francuska / Švajcarska, 2009.
Žanr: drama
Reditelj: Vladimir Perišić
Scenarista: Vladimir Perišić , Alice Winocour
Uloge: Relja Popović, Boris Isaković, Miroslav Stevanović
Producent: Anthony Doncque
Direktor fotografije: Simon Beaufils
Montaža: Martial Salomon
Jezik: srpski
Trajanje: 79 min

NAGRADE / FESTIVALI:
Sarajevo Film Festival – Srce Sarajeva: Najbolji film, Najbolji glumac, FIPRESCI nagrada
Stockholm Film Festival – nominovan za Bronzanog konja
Kanski filmski festival – “Nedelja kritike”, 2009. 

SINOPSIS:
Rano jutro. Sedmorica vojnika autobusom idu ka nepoznatom odredištu. Među njima je i dvadesetogodišnji Džoni, novi regrut koji se teško uklapa. Stižu na jednu napuštenu farmu nasred polja. Uznemiren misterijom koja obavija njihovu misiju, Džoni neuspešno pokušava da sazna šta se od njih očekuje. Počinje dugo iščekivanje pod usijanim suncem. Stiže autobus i dovodi grupu uplašenih muškaraca. Komandant jedinice kaže da su ti zatvorenici neprijatelji. Nakon nelagodnog čekanja, sedmorica vojnika osećaju da će uskoro morati u akciju…

O REDITELJU:

Vladimir Perišić  je rođen u Srbiji 1976. godine. U aprilu 2003. diplomirao je na Odseku za filmsku režiju na La fémisu, gde je režirao nekoliko kratkih filmova uključujući i “Realitatvirtust” i “Miloš”. Njegov diplomski film je “Dremano oko”. Za glavnog lika iz “Običnih ljudi” on kaže: “Nisam prišao liku sa psihološkog aspekta. Psihologija nalazi uzroke i objašnjenja za sve naše postupke dok se meni čini da u našim životima, uvek postoji nešto što izmiče objašnjenju. Zato me je interesovao jedan materijalistički pristup gestovima, pogledima, senzacijama lika. Interesovalo me je da u filmu vreme protiče tako da gledalac otkriva u isto vreme kada i glavni junak Džoni, šta (mu) se dešava”