Home

VESTI

Novi hrvatski film na festivalu Cinema City

No Comments Film

Novi hrvatski film na festivalu Cinema CitySelekcija „Počast: Novi hrvatski film“ predstaviće publici festivala Cinema City u Novom Sadu, koji se održava od 5. do 12. juna, sedam novih ostvarenja koja dolaze iz jedne od najinteresantnijih i najdinamičnijih  kinematografija u regionu.

Hrvatski glumac, reditelj i producent,  Dejan Aćimović, predstaviće se svojim igranim filmom „Moram spavat anđele“, ljubavnom pričom i dramom jedne porodice, smeštenom u sedamdesete godine prošlog veka u malom hercegovačkom gradu.

 

U okviru selekcije biće prikazan i njegov dokumentarni film „Hrabro i na rezultat“, koji se bavi životom slepog hrvatskog atlete, Petra Bešlića, paraolimpijca, i koji je svojstven vodič  kroz svet slepih,  ali i kroz mesta gde su skriveni naši vlastiti strahovi od različitog.

Romantična komedija reditelja Nikše Sviličića, „Vjerujem u anđele“, proglašena je za najbolji film po glasovima publike na Filmskom festivalu u Puli. Priča o ostrvskom poštaru, jednom od omiljenih ljudi u malenom mestu, koji zna sve tajne meštana jer krišom otvara poštu ostrvljana, brzo je prirasla za srce publici i film bio je najgledaniji u Hrvatskoj prošle godine.

 

Novi hrvatski film na festivalu Cinema City

Novi hrvatski film na festivalu Cinema City

 

 

Kontroverzni višestruko nagrađivani film reditelja Gorana Devića i Zvonimira Jurića, „Crnci“, predstavlja one najmračnije aspekte hrvatskog „domovinskog rata“, prikazujući monstruoznosti odreda specijalaca na tajnoj misiji u trenutku kad je na snazi primirje. Radnja filma „Kenjac“, autora Antonia Nuića dešava se na leto 1995, kada glavni junak Boro posle sedam godina odlazi sa svojom suprugom Jasnom i sinom Lukom u selo Drinovce. U toku dve nedelje Boro, koga tumači Nebojša Glogovac, uspeće da razreši svoje nerazumevanje sa bratom (Emir Hadžihafisbegović) i naučiće i sam da bude bolji otac i suprug, u čemu će bitnu ulogu „odigrati“ – jedan magarac.

Omnibus „Zagrebačke priče” potpisuje jedanaest hrvatskih autora, i predstavlja izvrstan primer dobro izbalansiranog kolektivnog autorskog rada u jednom filmu, a producent filma je poznato ime hrvatske kinematografije, Boris T. Matić (Karaula, Kenjac, Bjuik Rivijera). Film Branka Schmidta, „Metastaze“, pobednik je 38. FEST-a, i dobitnik Zlatne Arene na Filmskom festivalu u Puli 2009. godine. Film prati sudbinu četvorice zagrebačkh prijatelja iz kvarta, koji nikako ne uspevaju da se integrišu u društvo.

 

 

Moram spavat anđele
"Moram spavat anđele"
 

Programom filmova iz najnovije hrvatske produkcije Cinema City Festival želi da, u ovogodišnjem izdanju, skrene pažnju na jednu od najdinamičnijih kinematografija na prostoru jugoistočnog Balkana.

„Sudeći po broju realizovanih filmskih dela u prošlogodišnjoj produkcijskoj godini, stiče se utisak da hrvatska kinematografija i nije mnogo osetila takozvanu svetsku ekonomsku krizu. Uvid u novi hrvatski film, domaćoj i inostranoj publici u Novom Sadu, posvedočiće da je hrvatska kinematografija sasvim budna i sveža, da njome dominira izvrsno glumište, odlični direktori fotografija i dobra scenaristička baza, te hrvatski reditelji imaju na koga čvrsto da se oslone“ , kaže selektorka ovog programa Dubravka Lakić.

Program „Počast: Novi hrvatski film“ se realizuje u saradnji i uz podršku Hrvatskog Audiovizualnog Centra (HAVC) i na ovaj način iskazana je obostrana želja da se oplemeni već uspešno započeta saradnja između hrvatske i srpske kinematografije, koje poslednjih godina blisko, i sa vidnim rezultatima, sarađuju na planu koprodukcija.
 
 

 

Više informacija:

www.cinemacity.org