Home

VESTI

Napeti triler “Srećan dan smrti” u bioskopima

No Comments Film

Napeti triler "Srećan dan smrti" u bioskopimaProducentska kuća „Blumhouse“ („Podeljen“, „Beži“, „Ritam Ludila“) donosi originalni i inventivni triler SREĆAN DAN SMRTI, u kom studentkinja (Džesika Rot, „La La Land“) iznova proživljava dan svoje smrti sa svim neočekivanim detaljima i užasavajućim krajem, sve dok ne otkrije identitet svog ubice.

   

SREĆAN DAN SMRTI je režirao Kristofer Landon („Paranormalna Aktivnost: Obeleženi“), dok su scenario pisali Skot Lobdel i reditelj Landon.

    

SREĆAN DAN SMRTI (HAPPY DEATH DAY)
U bioskopima od 26. oktobra 2017.
Režija: Christopher Landon
Uloge: Jessica Rothe, Israel Broussard, Ruby Modine, Charles Aitken, Laura Clifton
Scenario: Scott Lobdell i Christopher Landon
Žanr: triler
Studio: Universal Pictures

O FILMU

Baš kada se Tri, glavna junakinja ovog napetog i dramatičnog trilera, sprema da kaže laku noć danu u kome proslavlja svoj bizarni rođendan, brutalno je ubija maskirani stranac. Ono šta se dešava posle toga, još je čudnije i brutalnije, ona se ponovo budi, u istom danu u kome je i ubijena, u sobi jedine osobe koja joj veruje da proživljava nešto što je teško i zamisliti.

Tako se Tri iznova i iznova budi u istom danu i proživljava iste događaje, ali i svakim novim-starim danom ona je na korak bliže svom ubici i korak bliže onome što je sigurno najveći strah svakog čoveka. Ako uspe da skine masku sa svog ubice i zaustavi to ludilo, to će biti kraj njenog ličnog pakla u kome se nalazi. A ako ne uspe, zauvek će ostati zarobljena u sumanutom vrtlogu poslednjeg dana svog života.

Umetnike je oduvek zanimala tema putovanja kroz vreme i prevazilaženja vremenskih okvira, a to se ispostavilo i veoma interesantnim za autore filma. Radnja filma “Srećan Dan smrti” zasniva se na iskustvu glavne junakinje, koje ona proživljava u jednom danu, koji se ponovo i ponovo dešava, a upravo to ponavljanje joj daje nadu da može da probije taj začarani krug.

 

 

 Napeti triler "Srećan dan smrti" u bioskopima

Napeti triler "Srećan dan smrti" u bioskopima

 

 

Reditelj filma, Kristofer Landon, poznat je po radu na filmovima koji su veoma napeti i nepredvidivi, nije ni razmišljao o tome da li da se upusti u ovaj projekat, odmah je znao. Kada je pročitao priču, prvo što mu je palo na pamet je klasik iz 1993. godine “Dan mrmota”: “Kada sam pročitao scenario, prva stvar na koju sam pomislio je kako je ovo horor verzija filma Dan mrmota. I zašto ovo nije ranije napravljeno.” Istakao je i izazovnost priče u kojoj glavni lik iznova proživljava jedan isti dan: “Kada pravite priču u kojoj se stalo dešava jedno te isto, lako možete upasti u zamku. Utvrdili smo koji je to dan i počeli da ga ponavljamo, kako bi i likovi i publika lako shvatili šta se dešava. Čim smo došli do te tačke, automatski smo skrenuli Tri sa ustaljenog kursa.

 

Ona počinje da se nadigrava i nadmudruje sa svojom smrću, što publiku sada usmerava na potpuno drugu stranu i pruža im neočekivano iskustvo.” Posebno šta ga je inspirisalo je lik glavne junakinje: “Oduvek se oduševljavam idejom jakih likova i veoma mi se dopada Tri. Ona započinje priču kao veoma sebična osoba, prilično nedopadljiva i prava je radost gledati kako se razvija u nekoga do koga vam je veoma stalo.” Takođe, reditelj je istakao da mu je veoma važno što se u scenariju podjednako ističe i strašna strana kao i humor: “Ovi strahovi su strašni, ljudi u publici bukvalno vrisnu ili skoče, ali se isto tako naglas smeju. Komedija i horor imaju mnogo toga zajedničkog jer su suština straha i suština smeha veoma slične. Ako ste sposobni da pronađete način nekoga da uplašite, a potom da ga zasmejete i tako u krug, onda ste sposobni da zabavite publiku.”

Likovi u filmu “Srećan Dan smrti” su naši glavni junaci, ali podjednako su važni i oni sporedni, koje Tri konstantno sreće u danu koji joj se ponavlja. To je bio izazov za sve glumce i autore filma, pogotovu za glavnu glumicu, Džesiku Rot, koja je u skoro svakoj sceni u filmu. Pokazala je da je nesvakidašnje talentovana jer je morala da podiže lestvicu i u tome uspela. “Morala je da odglumi i prepotentnu gaduru, a u sledećem trenutku da bude ranjiva devojčica koja pokušava da dokuči svoj život. A povrh svega, konstantno je prestravljena jer je progoni maskirani čovek koji želi da je ubije. Raspon njenog talenta je nestvaran”, izjavio je reditelj.

 

 

Napeti triler "Srećan dan smrti" u bioskopima

Napeti triler "Srećan dan smrti" u bioskopima

 

 

Mladu glumicu je odmah privukla ideja. Dobila je priliku da joj nešto zarobi maštu i u isto vreme dozvoli da oslobodi emocije i ispolji ih na mnogo načina. “Obožavam kada pročitam takav scenario, kada vas obuzmu emocije i kada vam se pruži šansa da ulažete u sopstveni lik. Fantastičan balans između humora, horora, akcije i srca, koje ne uspevate često da pronađete.” Glimica se osvrnula i na konkretan trenutak u kome je shvatila da mora da igra ulogu Tri: “Znala sam da moram imati ovu ulogu kada sam čitala deo u kome ona traži svog ubicu. Gledamo Tri kako postaje aktivni učesnik u svom životu, a ne obična žrtva. Njena transformacija od nadobudne, prepotentne žrtve to heroine. Znala sam da sam morala da joj uđem pod kožu i da je odvedem na životnu vrtešku. Naš film je jedinstven i kada je smisao za humor u pitanju. Oduvek sam mislila da su filmovi koji ostavljaju najjači utisak oni koji pronalaze prava mesta emocijama koje su suprotne jedna drugoj, ali takva mesta da ih ta suprotnost ističe.”

 

Kada se Tri budi uz zvonjavu telefona, na samom početku ove filmske priče, publika brzo zhvata da joj je tog dana rođendan. Ona ni najmanje nije uzbuđena zbog toga, čak ne želi da se javi ocu koji je zove, a razloge za takvo ponašanje otkrićemo kasnije. Ona na samom početku nije fina osoba i ima neprijatelje koji bi bili srećni kada bi se njoj nešto desilo. Reditelj objašnjava njen karakter: “Tri je tipična devojka iz sestrinstva. U svetu u kome živi važno je samo ono pojavno, njoj je jedino bitan izgled, njeno telo i instagram profil. Ipak, kao publika, imate utisak da to nije njeno pravo lice.”