Home

VESTI

Najbolji filmovi “Kratkog metra”

No Comments Film

Kratak spoj

Gran pri 56. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma dobio je belgijski autor Valerij Rosijeu za kratki igrani film "Laku noć", a to priznanje je primila belgijska ambasadorka u Beogradu Deniz Dehauer.

Svečanim proglašenjem i uručenjem priznanja u Pozorištu na Terazijama završena je manifestacija na kojoj je od 30. marta učestvovalo oko 200 filmova u dva takmičarska i više pratećih programa.

Odluke o nagradama jednoglasno je doneo meÄ‘unarodni žiri čiji je predsednik Nenad Puhovski, a članovi Žan Pjer Rem, Ari Gold, Marko Glušac i Marko Jeftić.

Gran pri – statueta i 3.000 evra dodeljeni su za "očigledan kinematografski doživljaj i dostignuća u glumi, kameri i montaži", obrazložio je žiri.

Zlatna plaketa Beograd za najbolji film domaćeg programa (uz 2.000 evra) dodeljena je dokumentarcu "Tačka prekida" srpskog autora Igora M. Toholja "za estetsko i etičko relevantno propitivanje dramatičnih događaja i savesti njihovih saučesnika".

Kratak spoj

 

Tu nagradu za najbolji film međunarodnog programa dobio je ruski dokumentarac "Zina, živela, bivala" Aleksandra Belobokova "za kompleksnost, potresna duboka osećanja i preciznost u hronologiji".

 

Zlatne medalje Beograd (i 1.000 evra) u meÄ‘unarodnoj selekciji dobili su za najbolji dokumentarac Dejvid Kinsela za "Božanstvenu tragediju" (Norveška), a za najbolji kratki igrani film Konstantin Popesku za "Malo žuto lice" (Rumunija).

U domaćoj selekciji Zlatne medalje Beograd (i po 1.000 evra) dobili su, po kategorijama, Ognjen Glavonić za dokumentarac "Živan Pujić Džimi", Rastko Ćirić za animirani film "Fantasmagorie 2008", Marija Stojnić za kratki igrani "Između sna i sna" i Đuzepe Sketino za eksperimentalni film "Helijum", kao i Akademski filmski centar (Novi Beograd) za produkciju grupe filmova.

Diplome festivala za pojedinačni autorski doprinos u domaćem programu dobili su snimatelj filma "Life" Nikola Sekerić, animator filma "ÄŒardak" Jelena Bešir, montažer filma "Živan Pujić Džimi" Nikola Uspenski i kompozitorka Branka Popović za muziku u filmu "Tačka prekida".

Nagrađeni filmovi ponovo su prikazani na zatvaranju i biće reprizirani u subotu popodne u Dvorani kulturnog centra (DKC) Beograda.

Festival je proglasio zatvorenim reditelj Adrian Vils čiji će dugometražni dokumentarac "All Together Now" biti prikazan takođe sutra u DKC-u, u posebnom "dodatku" festivala.

Taj film o saradnji "Bitlsa" i pozorišne trupe "Cirque du Soleil" snimljen je u koprodukciji Kanade, Velike Britanije i SAD, a u Beogradu se prikazuje kao deo putujuće kolekcije Festivala Udruženja za Ujedinjene nacije.

Prethodno je nagradu FIPRESCI za najbolji domaći film na festivalu "Kratki metar" osvojio film Igora Toholja "Tačka prekida".

Reditelj filma "Tačka prekida" Igor Toholj dobitnik je nagrada filmskih kritičara Srbije (FIPRESCI) za najbolji domaći film i nagrade žirija Srpskog ogranka Međunarodne federacije filmskih kritičara za najbolji domaći angažovani film na 56. Beogradskom festivalu kratkometražnog i dokumentarnog filma.

Predsednik žirija FIPRESCI Srbija Dušan Vukić rekao je da je film "Tačka prekida" Igora Toholja, priča o mašinovoÄ‘ama koji se u svakodnevnom poslu susreću sa mogućnoštću da protiv svoje volje nekome oduzmu život i tako nastavljaju svoj život sa dubokim traumama.

Nagrada filmskih kritičara Srbije za najbolji međunarodni film dodeljena je nemačkom reditelju Johanu Kuhu za film "Izlaz".

Nagrada Udruženja filmskih umetnika Srbije "Jovan Aćin" pripala je autoru Bojanu Cvetkoviću za film "Dobrodošli u Italiju".

Ovogodišnju nagradu čini samo povelja, jer je konkursna Komisija za kinematografiju donela odluku da novčani deo nagrade, koje isplaćuje Ministarstvo kulture Srbije, bude ukinut.

Dodeljena i nagrada Međunarodne asocijacije animiranog filma (ASIF), koja je pripala autoru Ivanu Ramadanu iz Bosne i Hercegovine za animirani film "Tolerancija".

Žiri koji odlučuje o nagradama čine Žan Pjer Rem, Ari Gold, Nenad Puhovski, Marko Jeftić i Marko Glušac

 

 

 

Vise informacija

www.kratkimetar.rs

 

 

 

 

Izvor:

Agencije/MONDO