Home

VESTI

Kultni francuski filmovi

No Comments Film

Kultni francuski filmoviRevija filmova "Kultni francuski filmovi" domaćoj publici ponovo pruža priliku da pogledaju neke od  čuvenih klasika čiji je ogroman uticaj  doprineo da tokom decenija steknu neprikosnoveni kult status.

 

Od  film noara sa Žan Gabenom pa do filozofskog filma poput "Prošle godine u Marijenbadu", od perjanica "nuvel vaga" pa do neobičnih autorskih figura kao što je bila Margarit Diras ovi filmovi predstavljaju "zlatan presek" najznačajnijeg perioda ove velike kinematografije.

 

"Pepe le Moko" (1936, 1h30 min), "Crveni krug" (1970, 1h52 min), "Suđenje Jovanki Orleanki" (1962, 1h02 min), "India Song" (1974, 2h00 min), "Hirošima, ljubavi moja" (1959, 1h31 min), "Prošle godine u Marienbadu" (1961, 1h34 min).

 

Kultni francuski filmovi

 

Subota, 24. oktobar – Velika sala DOB

16 :00
"Pepe le Moko" (1936, 1h30 min)
Režija: Žilijen Divivije
Igraju: Žan Gaben, Mirej Balen, Gabrijel Gabrio, Lika Gridu

Pepe le Moko u francuskoj predratnoj kinematografiji predstavlja model za opis romantične strane ljudi sa margine i za slikanje mitologije neuspeha. To je narodska poezija u svom punom sjaju: loši momci, lake devojke, alkohol, opasne situacije i sentimentalnost.

18:00
"Crveni krug" (1970, 1h52 min)
Režija: Žan-Pjer Melvil
Igraju: Alen Delon, Andre Burvil, Đan Marija Volonte, Iv Montan, Fransoa Perije

Crveni krug, nesumnjivo jedan od najboljih filmova francuskog film noara, prikazuje sudbine nekoliko likova  koje pokreću različiti motivi, uz zajedničku nit – usamljenost.

20:00
"Suđenje Jovanki Orleanki" (1962, 1h02 min)
Režija: Rober Breson
Igraju: Florans Karez, Žan-Klod Furno, Rože Onora, Mark Žakije, Mišel Eribel, Žan Žiliber

Nastao nakon legendarnih filmova "Osuđeni na smrt je pobegao"  i "Džeparoš" ovaj Bresonov film i pored specijalne nagrade kanskog žirija nije doživeo slavu svojih predhodnika. Sveden, surov film  koji se strogo pridržava zapisa sa suđenja Jovanki Orleanki ostavio je savremenike hladnim, da bi danas ovo ostvarenje imalo status remek dela.


Nedelja, 25. oktobar – Velika sala DOB

16 :00
"India Song" (1974, 2h00 min)
Režija: Margerit Diras
Igraju: Delfin Serig, Majkl Lonsdejl, Matje Karijer, Klod Man

Diras uspeva da dočara atmosferu Indije tokom tridesetih godina u filmu koji je u potpunosti snimljen u pariskim predgrađima. U pitanju je drama vrhunske elegancije o ludačkoj zaljubljenosti. Scene Delfine Serig, koja senzualno pleše uz muziku Karlosa d'Alesija, dobile su  kultni status. Dirasovska naracija, sublimirana tamnom fotografijom Bruna Nuitena, dugo se pamti.

18:00
"Hirošima, ljubavi moja" (1959, 1h31 min)
Režija: Alen Rene
Igraju: Emanuel Riva, Eiži Okada, Stela Dasas, Pjer Barbo, Bernar Freson
Prvi dugometražni film Alena Renea, sa Trifoovim "Četiristo udaraca" i Godarovim "Do poslednjeg daha", čini kultnu trilogiju francuskog Novog talasa. Reč je o drami koja opisuje ljubav između francuskinje koja snima film u Hirošimi i japanskog arhitekte. Oni će imati dva dana za ljubav, tokom kojih se ne zna da li će se ona nakon toga vratiti u Pariz na snimanje novog filma,  i vratiti se svom mužu i deci, ili će ostati u Japanu sa svojom japanskom ljubavi…

20 :00
"Prošle godine u Marienbadu" (1961, 1h34 min)
Režija: Alen Rene
Igraju: Delfin Serig, Đorđo Albertaci, Saša Pitoef, Fransoaz Berten

Legendarni film koji je inspirisao mnoge autore, prvi art  blockbuster. Alan Rene u ovom filmu istražuje svoje omiljene teme: muku zaborava, vreme, napuštanje obične stvarnosti zarad dublje, koja je u mislima. Scenarista filma je "papa Novog romana", Alen Rob-Grije.