Home

VESTI

Kreće Francuski filmski karavan 2012

No Comments Film

Kreće Francuski filmski karavan 2012Francuski institut startuje 2012. godine sa novim projektom pod nazivom FRANCUSKI FILMSKI KARAVAN.

Od 17. februara, Francuski institut započinje sa Francuskim filmskim karavanom koji će obilaziti dvanaestak gradova po Srbiji. Cilj ove filmske akcije je da više od šest hiljada gledalaca u celoj zemlji uživa u novijim i starijim produkcijama iz Francuske. Prva etapa ovog putovanja biće Beograd gde će Francuski institut zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Domom omladine započeti ovogodišnji ciklus vikenda francuskog filma pod nazivom Zločini i misterije.

 

Cilj ovog projekta je da što više gledalaca u Srbiji uživa u filmskim  programima Francuskog instituta u Srbiji.

Francuski filma uživa ogroman ugled u Srbiji a Francuski institut neprestano radi na tome da bude još veći, podržavajući najčešće mnogobrojne filmske festivale u zemlji. Pored toga, već par godina, Francuski institut i Dom omladine zajedno organizuju u Beogradu veoma popularne Vikende francuskog filma. Iz toga se izrodila ideja o putujućim mini revijama koje će omogućiti publici u celoj Srbiji da uživa i da se bolje upozna sa francuskom kinematografijom.

Već nekoliko godina Francuski institut i Dom omladine Beograda redovno predlažu Beograđanima Vikende francuskog filma. U Beogradu, ove godine je planirano četiri Vikenda francuskog filma sa različitim temama. Biće tu policijski, novi autorski, dokumentarni i animirani film.  Prvi ovogodišnji Vikend francuskog filma pod nazivom Zločini i misterije održava se od 17. do 19 februara u velikoj sali Doma omladine Beograda i predstaviće klasične i novije francuske krimiće.

Zahvaljujući Francuskom filmskom karavanu, ovi filmovi će biti zatim prikazani u celoj Srbiji. 2012. karavan bi trebalo da obiđe dvanaestak gradova i da obuhvati oko 200 projekcija.

Ovi filmovi biće prikazani po celoj Srbiji u dvanaestak gradova, u gradskim kulturnim centrima, studentskim kinoklubovima, frankofonim udruženjima… Za većinu sala, ulaz na projekcije biće slobodan ili uz veoma pristupačne cene zahvaljujući tome što Francuski institut obezbeđuje autorska prava, prevod i titlovanje filmova.

 

 

Vikend francuskog filma: "Zločini i misterije"
Vikend francuskog filma: "Zločini i misterije"

 

 

U Novom Sadu, gde ogranak Francuskog instituta postoji od 2004. godine Francuski filmski karavan biće predstavljen u partnerstvu sa Cinema City i Kulturnim centrom Novog Sada. Zločini i Misterije biće prikazani 24. i 25. februara.

U Nišu, gde je ogranak Francuskog instituta otvoren još 2003. godine, Francuski filmski karavan će stići zahvaljujući partnerstvu sa Niškim kulturnim centrom 11. i 12. aprila.
U Pančevu će Francuski filmski karavan biti prisutan od 26. do 29. marta u saradnji sa Kulturnim centrom Pančeva.

Ukupno je dogovoreno prikazivanje oko 200 projekcija tokom cele godine i u celoj Srbiji.

 

 

Petak, 17. februar u  20:00
Film: Nemoj nikome reći (Ne le dis à personne)

Režija: Gijom Kane (Francuska, 2006, 2h05)
Igraju: Gijom Kane, Fransoa Klize, Mari-Žoze Kroz, Andre Disolije

Film koji je od strane svetske kritike proglašen za jedan od najboljih krimića poslednjih godina – u svetskim okvirima. Složene misterije, neočekivani preokreti, živopisni likovi…  Aleksova žena Margo žrtva je serijskog ubice. Osam godina kasnije, Aleks koji još uvek nije preboleo taj gubitak  dobija anonimni e-mail u kome se nalazi nedavno snimljena fotografija njegove žene…

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=jaKyv06NHDg|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Nemoj nikome reći (Ne le dis à personne)

 

 

Subota, 18. februar

U 18:00
Film: Čišćenje (Coup de torchon)

Režija: Bertran Tavernije (Francuska, 1981, 2h08)
Igraju: Filip Noare, Izabel Iper, Žan-Pjer Marijel

Remek delo slavnog reditelja sa velikim zvezdama nastalo po romanu klasika američkog trilera Džim Tompsona. Godina je 1938, francuska kolonija Zapadna Afrika. Lisjen Kordije jedini je policajac u gradiću. Prezren od svih zbog kukavičluka česta je meta izrugivanja … Nakon izvesnog vremena, pretvara se u neumoljivog ubicu koji se oslobađa onih koji mu se podsmevaju.

U 20:00
Film: Saučesnici (Complices)

Režija: Frederik Mermud (Francuska, 2010, 1h33)
Igraju: Žilber Melki, Emanuel Devos, Nina Meris

Mnogo hvaljen mračni triler iz najnovije produkcije. Vensan i Rebeka su se zavoleli već na prvi pogled razmenjen u jednom sajber-kafeu. Sa nepunih 18 godina, gledaju na život potpuno bezbrižno. Dva meseca kasnije, Vensanov leš pronađen je u reci Roni, dok je Izabel nestala. Dvoje policajca kreću u potragu i otkrivaju zastrašujuće činjenice o naizgled običnim tinejdžerima…

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=DuXN7bzQwFU|width=450|height=364{/mgmediabot2}
Saučesnici (Complices)

Nedelja, 19. februar

U 18:00
Film: Saučesnici (Complices)
Režija: Frederik Mermud (Francuska, 2010, 1h33)
Igraju: Žilber Melki, Emanuel Devos, Nina Meris

U 20:00
Film: Časovničar iz Sent-Pola (L’horloger de Saint-Paul)

Režija: Bertran Tavernije (Francuska, 1974, 1h45)
Igraju: Filip Noare, Žan Rošfor, Žak Deni

Nastao po Simenonovom romanu film je jedan od najboljih primera francuske škole krimića i imao je veliki uticaj na mlađe naraštaje reditelja. Mišel Dekomb je miroljubivi časovničar koji živi u lionskom kvartu Sent-Pol. Jednog jutra, dva policajca se pojavljuju na pragu njegove radionice i postavljaju mu pitanja o njegovom sinu ….