Home

VESTI

Konkurs za Slobodnu zonu Junior

No Comments Film

Point BlankNa jučerašnjoj konferenciji za štampu u Kulturnom centru REX, filmski festival Slobodna zona i produkcija Fade In iz Zagreba najavili su otvaranje konkursa za Regionalni kamp angažovanog dokumentarnog filma Slobodna zona Junior.

Kamp, treći po redu, održaće se na Paliću u periodu od 9. do 23. januara 2012. godine i namenjen je učenicima i učenicama srednjih škola koji filmskim jezikom i estetikom žele da protumače aktuelne društvene i političke kontekste i istraže aspekte kreiranja društveno angažovanog filma.

 

Rajko Petrović, mentor polaznika Kampa i selektor festivala Slobodna zona, saopštio je da će polaznici i polaznice uz pomoć profesionalnih filmskih radnika i radnica iz Srbije i regiona imati priliku da se upoznaju sa različitim aspektima filmskog stvaralaštva: pisanjem scenarija, dramaturgijom, režijom, montažom, kamerom, novim medijima, snimanjem i dizajnom zvuka, sa posebnim osvrtom na istoriju i primere angažovanog dokumentarnog filma.

 

 

Slobodna zona
Slobodna zona

 

Prošlogodišnji učesnik kampa Slobodna zona Jr, sedamnaestogodišnji Nikola Polić iz Loznice, zahvaljujući pobedi u izboru za najbolji scenario snimio je svoj prvi dokumentarac „Nevidljive“. Ovaj film je premijerno prikazan na prošlogodišnjem izdanju festivala Slobodna zona, dobitnik je godišnje nagrade Ministarstva rada i socijalne politike za najbolji dokumentarni film ili emisiju o seksualno i rodno zasnovanom nasilju, a svojim sadržajem obrađuje temu položaja seksualnih radnica u Srbiji.

Na konferenciji je takođe navedeno da je ove godine konkurs za Kamp premijerno otvoren i za učesnike i učesnice iz čitavog regiona, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, čime se otvara prostor za ispitivanje dometa koje interkulturalni dijalog može da dosegne u ovom trenutku.

 

Slobodna zona
Slobodna zona
 

 
Učesnici i učesnice kampa će se baviti filmskim stvaralaštvom u svojim lokalnim sredinama, i u prve dve nedelje kampa će imati priliku da se upoznaju i rade sa regionalnim predavačima i predavačicama koji će im preneti svoje dragoceno znanje, rekao je Rajko Petrović.

Svi zainteresovani kandidati i kandidatkinje mogu se prijaviti na konkurs u periodu od 01. oktobra do 15. novembra 2011. godine.

Ideje za film i kontakt podaci mogu se poslati putem e-maila na adresu [email protected], poštom na adresu Kulturni centar Rex, Jevrejska 16, 11000 Beograd sa naznakom Za Slobodnu zonu ili faksom na 011 3284 534. Za više informacija pišite na [email protected] ili pozovite Kulturni centar Rex putem telefona 011 3284 534