Home

VESTI

“Iza brda” najbolji film 19. Festivala evropskog filma Palić

No Comments Film

"Iza brda" najbolji film 19. Festivala evropskog filma PalićMeđunarodni žiri 19. Festivala evropskog filma Palić 2012. godine, koji je održan na Paliću od 14. do 20. jula, radio je u sastavu: glumica Mira Furlan (Hrvatska/SAD), predsednica, producent i reditelj Ahmet Bojacioglu (Turska), glumica i rediteljka Aleksandra Dalstrom (Švedska), producentkinja Gabrijel Krancelbinder (Austrija) i publicista, novinar i filmski kritičar Bojan Ž. Bosiljčić (Srbija / Kanada), članovi.

Pošto je pogledao 14 filmova u Glavnom takmičarskom programu, žiri je doneo sledeće odluke: ZLATNI TORANJ ZA NAJBOLJI FILM dodeljuje se turskom filmu IZA BRDA, u režiji Emina Alpera. 

 

“Film je uspeo da pokaže koliko je lako stvoriti neprijatelja iz naše nemoći da se suočimo sa sopstvenim problemima i predrasudama. Polazeći od mikrokosmosa porodičnih odnosa film se uzdiže do metafore za nastanak rata. Svojom efikasnom jednostavnošću film doseže dimenziju klasične grčke tragedije.”

 

 

 Iza brda

Iza brda

 

 

Kompletnu odluku Međunarodnog žirija možete pronaći u priloženom saopštenju.

Međunarodni žiri kritike takmičarskog programa „Paralele i sudari“ 19. Festivala evropskog filma, koji je održan na Paliću i u Subotici od 14. do 20. jula, radio je u sastavu: Verena von Stakelberg (Nemačka), predsednica, Dejan Kotiga (Hrvatska) i Marko Kostić (Srbija), članovi.
 

 

 Idiot

Idiot

 

 
Pošto je odgledanih 10 filmova iz selekcije „Paralele i sudari“, Međunarodni žiri kritike doneo je sledeće odluke:
Nagrada za najbolji film iz programa „Paralele i sudari“ dodeljuje se estonskom filmu IDIOT, u režiji Rajnera Sarneta.

Kompletnu odluku Međunarodnog žirija kritike možete pronaći u priloženom saopštenju.

Nagrade će biti uručene tokom večerašnje svečane ceremonije zatvaranja Festivala.