Home

VESTI

Intervju: Popečitelji

No Comments Film

Intervju: Popečitelji

U petak 10. septembra, u novootvorenom Gun Club-u nastupiće "Popečitelji".

 

Pitali smo Sašu Furunovića nekoliko pitanja o bendu, ali i samom nastupu koji očekujemo za nekoliko dana.

 

Popečitelji su oformljeni 1999, godine u Prištini. Braća Furunović, Saša (gitara) i Goran (bas), sa dugogodišnjim iskustvom bavljenja žanrovski neodređenom muzikom u više prištinskih bendova.

 

Zajedno sa bubnjarem Radetom Vulićem počinju da stvaraju jedinstvenu mešavinu instrumentalnog funk-rocka i folk muzike.

 

Po završetku bombardovanja Popečitelji se sele u Kragujevac i Kraljevo, nastavljajući dalje sa istraživanjem i negovanjem svog originalnog muzičkog stila. Mnogobrojnim nastupima širom zemlje, etablirali su se kao koncertna atrakcija.

 

Publika u Gun club-u biće i prilici da čuje svirku koja obuhvata repertoar sa dva do sada objavljena albuma benda („Ko radi“ i „Horizonti“)

 

 

 Popečitelji

Popečitelji

 

 

Odakle ideja da date ime grupi Popečitelji?
Bilo je to davnih devedesetih u Prištini, za jedan nastup su se spojila dva benda koja su vežbala u istoj prostoriji i onda je trebalo naći adekvatno ime za tu količinu buke. Jedan od nas je tih dana učio o istima i dao je predlog. Ime je ostalo i jako smo zadovoljni njim, a i imamo opravdanje da povremeno nosimo odela.

Kako i kada su počela Vaša interesovanja za muziku?
Goran i ja smo počeli da sviramo i pravimo bendove još u osnovnoj i srednjoj školi. Zanimljivo je da je Goran prvo svirao bubnjeve, tek kasnije je otkrio svoj talenat za ba gitaru. Rade je takodje kao dečak krenuo sa muziciranjem.

 

 

 Popečitelji

Popečitelji

 

Vašu muziku definišu kao mešavinu instrumentalnog funk-rocka i etno muzike. Kako bi je vi opisali?
Kao prvo izostavili bi termin “etno”, a onda bi izostavili i sve ostale i nazvali bi je jednostavno – muzika. Po izdavanju prvog albuma smo ipak bili prisiljeni da budemo malo precizniji, te smo uz pomoć Koje i Uroša Đurića došli do termina funk-folk-punk. Za sada je, po nama, to najbolji i najkraći opis onoga što radimo.

Gde nalazite inspiraciju za stvaranje?
Obično je dovoljno da smo sva trojica u istoj prostoriji. Po mogućstvu sa instrumentima.

Vaš prvi album "Ko radi" bio jedan od najzapaženijih te godine.Radili ste ga sa  Kojom (Disciplin A Kitchme). Možete li nam reći nešto viče o toj saradnji; Kako je nastala i sl..
Mi smo tu saradnju dugo priželjkivali i nadali joj se, u stvari znali smo da je Koja pravi i jedini čovek u Srbiji kome bismo prepustili da producira naš prvi album, a i jako cenimo sve što je uradio. Eto to se i desilo i mi smo zadovoljni kako je sve ispalo. Puno smo naučili od njega i nadamo se da ćemo ponovo sarađivati na nekom albumu.

 

 

 Popečitelji

Popečitelji

 

Koji bi nastup u svom dosadašnjem radu ocenili kao nezaboravan?
Ima ih dosta…po meni je to nastup ispred Maceo Parkera 2003, koncert u Tuluzu 2005, skorašnji nastup na festivalu 7 Jezera u Hrvatskoj, tu je i gomila klupskih koncerata po gradovima u Srbiji koji ostaju u dragom sećanju.

Nešto što stvarno volite da slušate u slobodno vreme?
U slobodno vreme stvarno volimo da slušamo glasnu i uzbudljivu muziku.

Prošlo je već puno vremena od Vašeg zadnjeg albuma"Horizonti". Možemo li uskoro očekivati nešto novo od Vas?
Možete.

Uskoro nastupate u Gun Club-u. Šta da očekujemo?
Očekujte nas trojicu na bini kako sviramo našu muziku….

Gde bi voleli da svirate, a niste do sada?
Voleli bi da sviramo svugde gde nismo.

Clubbing.rs: Poštovani Saša, hvala Vam na odvojenom vremenu za ovaj intervjue!