Home

VESTI

Holandski dan na Merlinka festivalu

No Comments Film

U okviru devetog Merlinka festivala, danas od 17 časova biće organizovan Holandski dan u okviru kog će biti prikazano pet filmova.

U pitanju su dokumentarac “Ako ti kažem da jesam, onda jesam” o razgovorima gej muškaraca različitih generacija sa svojim majkama, igrani film “Kas” o jednoj vezi koju uzdrma mladi student, “Iznad duge” o Leni koja se autovala kao lezbejka s 68 godina i pokušava da sve nadoknadi, dokumentarac “Prep i ja” o magičnoj piluli koja sprečava HIV infekciju i komedija “Kraljica Amsterdama”.

U Beogradu su Werner Borkes iz Roze Film Dagen festivala i Tim Dekkers koji će predstaviti holandske filmove.

U okviru Holandskog dana nastupaće i dreg kraljica Lejdi Galor, pre filma Kraljica Amsterdama u 21:00. Nakon projekcije XL bar organizuje Holandski parti.

Ako kažem da jesam, onda jesam
Režija: Truus Kaspers, Sander Houwen
Holandija, 2016.
44 min.

Dokumentarni film koji su zajedno režirali majka i sin predstavlja intimno i nostalgično putovanje kroz živote šestoro kvir sinova i njihovih majki. Oni sede za kuhinjskim stolom i sa iskrenošću pričaju o autovanju.

Kas
Režija: Joris van de Berg
Uloge: Kevin Hassing, Wieger Windhorst, Felix Meyer
Holandija, 2016.
48 min.

U ovoj drami sa elementima komedije sedmogodišnja veza između Pepijna i Sjorsa dospeva u krizu nakon što mladom studentu Casu dopuste da spava na kauču u njihovom stanu dok ne stane na svoje noge. Vremenom obojica muškarca bivaju očarani Casovim šarmom što ih navodi da ponovo razmotre svoje dugoročne planove. Da li Casovo prisustvo ugrožava njihov odnos ili predstavlja prikriveni blagoslov?

Prep i ja
Režija: Tim Dekkers
Holandija, 2017.
60 min.

PrEP je doneo sasvim novi način borbe protiv HIV-a. Iako u Sjedinjenim Državama ova pilula za prevenciju HIV-a pokazuje ogroman uspeh mnoge evropske zemlje i dalje oklevaju. Holandija je jedna od tih država. Prep&ME je prvu dugometražni dokumentarac o PrEP-u u Holandiji. Tri učesnika u ovom eksperimentu pričaju iskreno o svojim iskustvima sa PrEP-om i njenom uticaju na njihov (seksualni) život. U ovom, na momente, duhovitom i emotivnom filmu sagledavamo pozitivne i negativne strane PrEP-a. Takođe čujemo i mišljenja stručnjaka. Da li je PrEP čudesna pilula ili pilula za žurke?

Kraljica Amsterdama
Režija: Tim Oliehoek
Uloge: Alex Klaasen, Achmed Akkabi, Peter Faber
Holandija, 2013.
90 min.

Chez Nous je gej frendli klub kome zbog opasnosti od bankrotstva preti prodaja moćnom biznismenu. Da bi sprečili ovu prodaju stalni gosti kluba, specifična grupa prijatelja, prave plan da tokom gej parade iz muzeja ukradu dijamantsku ogrlicu vrednu milione evra i na taj način spasu svoje omiljeno mesto za izlaske. Da li će uspeti u ovom naumu?