Home

VESTI

Hitchcock na 41. FEST-u!

No Comments Film

Hitchcock na 41. FEST-u!U svetu Alfreda Hičkoka opasnost, haos i mračno zlo krije se u senci svakodnevnog života njegovih karaktera.

Ali šta je sa svakodnevnim životom ovog reditelja koji je zaslužan za neke od najnapetijih scena u istoriji kinematografije? Već decenijama se postavlja pitanje, da li je moguće spoznati Hičkoka ne kao filmsku ikonu, već kao osobu.

 

Upravo ovom temom, unutrašnjim životom Alfreda Hičkoka, bavi se reditelj Saša Gervazi u  filmu pod nazivom Hičkok koji će biti prikazan na ovogodišnjem Fest-u.

Snimljen po knjizi koju je napisao Stefen Rebelo Alfred Hitchcock and the Making of Psycho, film nam otkriva ovu drugu nepoznatu stranu Hičkoka koja se bazira na njegovom kompleksnom ljubavnom odnosu sa svojom suprugom Almom Revil. Ovog puta ne radi se o tipičnoj Hičkokovskoj plavuši, hladnoj lepotici sa unutrašnjom vatrom, već ženi potpuno nepoznatoj široj javnosti, koja je iz drugog plana snažno uticala na Hičkokov rad i koja je bila njegov glavni kreativni saradnik iz senke.

Ova biografska drama dešava se tokom snimanja kultnog filma Psiho iz 1960.  koji je postavio nove standarde u igranom filmu. Iako su u braku bili već više decenija, Alma i Hičkok, imali su složenu ljubavnu vezu, koja je imala presudnu ulogu u konceptu i realizaciji ovog kultnog filma.

 

 

 Hitchcock na 41. FEST-u!

Hitchcock na 41. FEST-u!

 

Kako reditelj Gervazi kaže: “Imali su dinamičan, kompleksan, kontradiktoran, zanosan i bolan odnos koji nije bio samo brak, već i kreativna saradnja. Zaista me je interesovalo kako je ovo dvoje snažnih ličnosti živelo i stvaralo zajedno što je donelo sasvim novu perspektivu tome kako je nastao film Psiho. Bez Alme, Hičkok ne bi bio tako briljantan".

Entoni Hopkins u ulozi Alfreda i Helen Miren u ulozi Alme donose priču koja je puna iznenađenja, komične ironije i mračnih obrta u Hičkokovom maniru. Izbor Hopkinsa za ulogu Hičkoka kao da nije mogao biti bolji, sa obzirom da je ušao u istoriju po svojim mračnim obrtima u tumačenju manipulativnog psihopate Hanibala Lektora. Čak i sam Hopkins kaže da je njemu film Psiho, pored filma Prozor u dvorište, omiljeni film. Samo što su započele probe za film, Entoni Hopkins i Helen Miren su se  uživeli u uloge i odmah se između njih mogla osetiti intenzivna energija i višeslojnost odnosa jednog "bračnog para".

“Mi zaista ne znamo puno o Hičkoku”, kaže reditelj Gervazi. “Ono što me je interesovalo je da za aktera uzmem nekoga ko uopšte nije javno pokazivao emocije i da o njemu napravim emotivan film”.

Film HIČKOK biće prikazan u okviru Glavnog programa 41. FEST-a  u Sava centru 27. februara od 19.00 a reprizu će imati 28. Februara u 13.30.