Home

VESTI

Helen Miren u drami oskarovca Ištvana Saba

No Comments Film

Helen Miren u drami oskarovca Ištvana SabaNajnovije ostvarenje poznatog mađarskog reditelja Ištvana Saba, „Vrata“, u domaćim bioskopima će se prikazivati od 6. septembra. Glavne uloge u ovoj drami igraju dobitnica „Oskara“, Helen Miren, i austrijska glumica Martina Gedek.
  

U pitanju je adaptacija istoimenog romana mađarske autorke Magde Sabo koji govori o odnosu dve jake žene – poznate, usamljene spisateljice i njene kućepaziteljke, koje blagovremeno postaju dobre prijateljice.
  

Magda, mlada spisateljica, zapošljava stariju ženu po imenu Emerens, kao kućepaziteljku. Od prvog susreta jasno je da Emerens nije obična služavka. Iako je svi u gradu znaju i poštuju, niko zapravo ne zna ništa o njenom životu, niti je iko ikada bio u njenom domu. Ipak, dramatični događaj u Magdinom životu, nateraće Emerens da otkrije deliće svoje traumatične prošlosti – prošlosti koja objašnjava njeno čudno ponašanje i koja će njihovo prijateljstvo  dovesti do tragičnog kraja.

Ištvan Sabo je mađarski reditelj i scenarista. Međunarodni uspeh stekao je filmom “Mefisto” za koji je osvojio “Zlatnu palmu” u Kanu za najbolji scenario, a potom i “Oskara” za najbolji strani film. Od početka devedesetih Sabo počinje da snima filmove na engleskom jeziku, ali ostaje veran rodnoj zemlji, gde i dalje često sarađuje sa mađarskim glumcima. Od njegovih značajnijih filmova izdvajaju se još: "Sastanak sa Venerom", "Na čijoj strani", "Kao Julija".
 

 

 Helen Miren u drami oskarovca Ištvana Saba

Helen Miren u drami oskarovca Ištvana Saba

 

 

VRATA
The Door

Žanr: drama
Originalni naziv: The Door
Engleski naziv: The Door
Režija: István Szabó
Scenario: István Szabó, Andrea Vészits (po romanu Magde Szabó)
Kamera: Elemér Ragályi
Montaža: Réka Lemhényi         
Uloge:   Helen Mirren, Martina Gedeck
Zemlja produkcije: Mađarska, Nemačka
Jezik: engleski
Trajanje: 97 min

Sinopsis

Adaptacija istoimenog romana mađarske autorke Magde Sabo govori o odnosu dve jake žene – poznate, usamljene spisateljice i njene kućepaziteljke, koje blagovremeno postaju dobre prijateljice. Magda, mlada spisateljica, zapošljava stariju ženu po imenu Emerens, kao kućepaziteljku.

 

Od prvog susreta jasno je da Emerens nije obična služavka. Iako je svi u gradu znaju i poštuju, niko zapravo ne zna ništa o njenom životu, niti je iko ikada bio u njenom domu. Ipak, dramatični događaj u Magdinom životu, nateraće Emerenc da otkrije deliće svoje traumatične prošlosti – prošlosti koja objašnjava njeno čudno ponašanje i koja će njihovo prijateljstvo  dovesti do tragičnog kraja.

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=LQvd2pTVI1c|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 THE DOOR – Official Cinema trailer

 

 

O reditelju

 

Ištvan Sabo je mađarski reditelj i scenarista. Prvi kratki film snimio je još kao student, a prvi dugometražni 1964. Međunarodni uspeh stekao je filmom “Mefisto” iz 1981. godine, za koji je osvojio “Zlatnu palmu” u Kanu za najbolji scenario, a potom i “Oskara” za najbolji strani film. Od početka devedesetih Sabo počinje da snima filmove na engleskom jeziku, ali ostaje veran rodnoj zemlji, gde i dalje često sarađuje sa mađarskim glumcima. Od njegovih značajnijih filmova izdvajaju se još: "Sastanak sa Venerom", “Sunce”, "Na čijoj strani", "Kao Julija".