Home

VESTI

Filmovi regiona u DOB-u

No Comments Film

Filmovi regiona u DOB-u

Neki od najpopularnijih filmova iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Makedonije, čine program trodnevne smotre u Domu omadine Beograda (DOB), koja počinje 4. maja nagrađivanom dramom Teone Strugar Mitevske “Ja sam iz Titovog Velesa”, a predstaviće i radove Dalibora Matanića, Envera Puške, Aide Begić i Marka Naberšnika.

 

Makedonski film “Ja sam iz Titovog Velesa”, metaforična priča o Balkanu i specifičnom istorijskom trenutku kroz koji prolazi, premijerno je prikazan u Beogradu 2008. na 36. FEST-u, a inspirisan je stvarnim događajem iz 2003. godine za koji je rediteljka saznala iz novina – dve sestre su umrle od požara koji je izbio u njihovoj kući. Kada su ih pronašli, jedna od njih ležala je pored vrata sa smrskanom glavom, a druga je bila odmah pored nje čvrsto je grleći. Obe su bile heroinski zavisnici.

 

“Ja sam iz Titovog Velesa” potresna je povest o sestrama Safo, Afroditi i Slavici, i njihovom životu u gradu koji odumire (Titovom) Velesu. Safo je najmlađa, igra rukomet i izlazi sa momcima, nadajući se da neće ostati sama i da će napustiti to zabačeno mesto. Afrodita je njena starija sestra bliznakinja koja je nema, a Slavica je najstarija, ima 35 godina i na metadonima je već 9 godina, fina je, kuva…

 

Film Teone Strugar Mitevske dobio je brojne nagrade, među kojima i specijalnu nagradu žirija na Sarajevo film festivalu.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=yDV6fxRhTTA|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 
 

U DOB-u će, u saradnji sa distributerskom kućom MCF, biti prikazani do 6. maja i filmovi “Kino Lika” Dalibora Matanića, “Ritam života” Envera Puške, “Snijeg” Aide Begić i “Petlov doručak” Marka Naberšnika.

 

“Kino Lika” peti je film hrvatskog reditelja Matanića, a izazvao je kontroverzne reakcije pre svega scenom u kojoj korpulentna glumica vodi ljubav sa svinjom.

 

Premijerno prikazan prošle godine na Pulskom festivalu i potom u Sarajevu, “Kino Lika” predstavlja izolovano planinsko selo koje je dom mladog fudbalera, škrtog seljaka i devojke. Opterećeni ličnim problemima, troje seljana ne obraćaju pažnju na važnost referenduma o ulasku zemlje u EU.

 

U filmu igraju Krešimir Mikić, Areta Ćurković, Ivo Gregurević, Danko Ljuština, Jasna Žalica, Milan Pleština, Nada Gaćešić Livaković, Marija Tadić…

 

Matanić je dobitnik niza nagrada i priznanja, a autor je i ambicioznih videospotova i reklamnih filmova. Njegov prvi igrani film, "Blagajnica hoće ići na more" u Hrvatskoj je videlo više od 50.000 gledalaca, a na HTV-u je imao 55 posto gledanosti, čime je stekao epitet najgledanijeg filma 2000. godine. Poznat je i po filmu “Fine mrtve devojke”, a snimio je i "Sto minuta slave" o gluvonemoj slikarki Slavi Raškaj i "Volim te" o mladiću koji boluje od side.

 

Film “Ritam života”, debitantsko ostvarenje Puške, prati živote nekoliko likova čije se životne priče međusobno prepliću, a glavne uloge tumače Tarik Filipović, Zorana Bečić i Jasna Diklić.

 

Priča filma “Snijeg” sarajevske rediteljke Aide Begić, dobitnice nagrade kritike u Kanu, smeštena je u posleratnoj Bosni 1997. godine. Šest žena, deda, dečak i četiri devojčice žive u ratom razrušenom selu Slavno. Njihovi očevi, sinovi i muževi ubijeni su u ratu a njihova tela nikada nisu pronađena. S prvim snegom selo biva potpuno izolovano, a životi stanovnika u opasnosti. Neočekivana poseta dva biznismena i njihova nemoralna ponuda stanovnicima da napuste selo za novac dovodi očajne seljane pred dilemu da li da prihvate ponudu koja im može spasiti život, ali i uništiti dušu.

 

“Petlov doručak” je najgledaniji slovenački film svih vremena – videlo ga je ukupno 160.000 gledalaca. U putanju je komična ljbavna priča mladog sovenačkog reditelja Naberšnika, a jednu od glavnih uloga tumači popularna hrvatska pevačica Severina Vučković.

 

 

Više informacija na http://www.domomladine.org

 

 

 

Izvor:

Seecult.org