Home

VESTI

Filmovi i žiri DORF-a

No Comments Film

DORF 2010.Filmovi o sevdahu, Vladi Divljanu, novosadskoj grupi Boye, Astralisu, Radio Študentu, sceni u Koprivnici, festivalu Metal Camp ili malo manje poznatim Le Zbor, sastavu Mandelbrot Set, Tomislavu Golubanu i Robertu Vodanoviću, biće prikazani od 4. do 7. marta na novom izdanju vinkovačkog Festivala dokumentarnog rok filma – DORF, koji će biti održan u Vinkovcima, Zagrebu i Rijeci.

Na DORF-u će biti ukupno prikazan 21 dokumentarni muzički film iz osam zemalja – Hrvatske, Srbije, Slovenije, Nemačke, Maroka, Velike Britanije, Bugarske i Holandije, a izabrao ih je Leon Rizmaul.

Prema rečima selektora, ovogodišnji DORF i izbor 11 regionalnih filmova u konkurenciji dugo je priželjkivan, a nada se da će i sledećih godina biti dovoljan broj zanimljivih i kvalitetnih filmova koji obrađuju neke od najzanimljivijih muzičkih događaja sa ovih prostora.

DORF 2010.

 

Pobednički film izabraće tročlani žiri koji čine novinar, autor nagrađivanih dokumentarnih filmova i direktor Motovun film festivala Igor Mirković, novinar i književnik Gordan Nuhanović, kao i selektor programa “Mladi autori Evrope” Festivala evropskog filma u Paliću Petar Mitrić, inače bas gitarista u bendu Pionir 10.

Takođe, publika u Rijeci izabraće svog pobednika direktnim glasovanjem.

DORF će, kako je ranije već najavljeno, svečano biti otvoren hrvatskom premijerom filma Juliena Templea “Oil City Confidential” o legendarnom bandu Dr. Feelgood. Reč je o završnom filmu iz Templeove trilogije o britanskoj muzici 70-ih (nakon filmova o Sex Pistols i Joe Strummeru), u prepoznatljivom stilu kojim je i osvojio brojnu publiku i kritičare za sve ove godine.

Posebno priznanje DORF će dodeliti nemačkom autoru Peteru Braatzu – za dosadašnji rad i sjajne andergraund filmove. Braatz je sarađivao s velikanima svetske kinematografije (David Lynch, Wim Wenders…), a autor je nekih od najzanimljivijih dokumentarnih muzičkih filmova u evropskoj istoriji žanra. Posetioci DORF-a imaće priliku da pogledaju 3 njegova filma (o Sex Pistols, Lee Scratch Perryju i Damo Suzukiju).

Gost festivala biće i David Kleijwegt iz Holandije koji će predstaviti dva poslednja filma “Eternal Children” i “Low – You may need a murderer”.

Jedan je od producenata i autora kultne holandske serije dokumentarnih muzičkih filmova “Lola Da Musica”, koja je na neki način anticipirala evropsku produkciju u toj oblasti.

Osim filmova, u bogatom pratećem programu, posetioci će imati priliku da vide zanimljive stripove grupe Emisija emocija, izložbu koncertnih fotografija “Vidi muziku” portala Muzika.hr u atriju Art-kina Croatia, te brojne koncerte – Darko Rundek&Cargo Orkestar, Le Zbor, Vergl Grind, Mandelbrot Set, Agathe, DJ M.I.L.E.(iz kolektiva Groodanje), Olovni ples… i promocije knjiga.

DORF se u Vinkovcima tradicionalno održava u Gradskom kazalištu “Joza Ivakić”, dok će u Zagrebu biti u Dokukinu, a u Rijeci u Art-kinu Croatia.

DORF organizuje Udruga ljubitelja filma “Rare” iz Vinkovaca, u saradnji sa Restartom iz Zagreba i udrugom Amandla iz Rijeke.

Sajt DORF-a je www.dorf-vk.com

 

 

 

Izvor:
Filmske.com