Home

VESTI

Film Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu Cinema City

No Comments Film

Film Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu Cinema CityFilm „Na putu“, rediteljke Jasmile Žbanić, biće premijerno prikazan u Srbiji na festivalu Cinema City koji se održava od 5. do 12. juna u Novom Sadu, u okviru selekcije regionalnih filmova „Balkan Box“.

 

Film „Na putu“, koji kroz jednu ljubavnu priču nudi kompleksan pogled na islam u modernoj Bosni, svoju svetsku premijeru imao je u Berlinu, gde je prikazan u okviru glavnog takmičarskog programa, a  ubrzo je osvoijo svetsku kritiku i publiku.

Jasmila Žbanić  je na prestižnom festivalu već dokazala svoje umeće dugometražnim prvencem „Grbavica“, za koji je osvojila Zlatnog medveda.

 

Rediteljka se u novom filmu bavi kontroverznom temom konzervativnih islamskih verskih zajednica, gde je, kako kaže, iz ženskog ugla istraživala koliko je ljubav imuna na ideologiju i da li su u ljubavi mogući autoriteti poput Boga.

 

 

 Film Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu Cinema City

Film Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu Cinema City

 

Film „Na putu“  prikazuje mladi par koji prolazi kroz duboke emotivne transformacije, koje vode od iskrene zaljubljenosti do momenta otuđenja i nepoznavanja. Stjuardesa Luna (Zrinka Cvitešić) neprijatno se iznenadi kada njen životni partner Amar (Leon Lučev), kontrolor leta pod privremenom suspenzijom zbog latentnog alkoholizma, odlučuje da drži kurs kompjutera za decu u kampu vehabija pored Jablaničkog jezera. Luna je sve ređe u kontaktu sa njim, a kada joj dozvole da ga poseti u kampu, već se nazire da je Amar otkrio veru i da je pred novim životnim opredeljenjem.

Glavna glumica u filmu „Na putu“,  Zrinka Cvitešić, za ovu ulogu, izabrana je za jednu od najboljih deset glumaca i glumica u okviru programa „Shooting Stars 2010“ u Berlinu. Pored nje, u filmu igraju i Leon Lučev, Mirjana Karanović, Jasna Beri, Nina Violić, Ermin Bravo, Marija Kohn i Jasna Žalica.

„Zanimale su me promene u Bosni, promene u odnosima među ljudima, u društvu, povećana religioznost, kao i položaj žena u tim promenama, A sve je počelo jednog dana, kada jedan muškarac nije želeo da mi pruži ruku jer se ne rukuje sa ženama“ , reklа je Jasmila Žbanić, koja je scenaristkinja i rediteljka filma.

Film „Na putu“, od svoje premijere u Berlinu, prikazuje se na brojnim festivalima širom sveta, a festival Cinema City predstaviće ovo ostvarenje premijerno u našoj zemlji.

 

 

 Film  Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu Cinema City

Film Jasmile Žbanić „Na putu“ premijerno na festivalu Cinema City

 


Cinema City od 5. do 12. juna u Novom Sadu

Internacionalni Festival filma i medija Cinema City održaće se od 5. do 12. juna 2010. u Novom Sadu.

 

Tokom osam dana Novi Sad će ponovo postati grad – festival, sa bogatim filmskim, muzičkim i akademskim programima. Novo izdanje Cinema City festivala obeležiće brojni noviteti u organizaciji, kao i premijere domaćih i stranih filmova i ugledni gosti iz sveta filma. Filmski program festivala predstaviće brojne selekcije domaće i strane produkcije, sa tri takmičarske selekcije i brojnim retrospektivama. 

 

Preko 120 filmova, više od 30 premijera prikazivaće se u 4 zatvorena i 2 open air bioskopa, a festival dodeljuje 20 nagrada za domaći, internacionalni i niskobudžetni film.