Home

VESTI

Festival savremenog spanskog filma

No Comments Film

Festival savremenog spanskog filmaInstitut Servantes i Kulturni centar Beograda pripremaju, sada već jubilarni, 5. festival savremenog španskog filma koji počinje u petak 18. maja u 20.00h projekcijom filma „Ne plaši se“ koji je režirao jedan od najboljih španskih reditelja Monćo Armendariz, koji će ove godine i otvoriti festival.
 
U toku festivala biće prikazano 9 filmova, od čega su čak 8 premijere, filmski hitovi sa španskog govornog područja iz 2010. i 2011. godine i jedan veliki bioskopski hit iz 2004.

 

Festival zatvara film „Agora“, dobitnik brojnih španskih filmskih nagrada Goja.

 

Sve filmove je pažljivo izabrao filmski kritičar Nebojša Popović. Filmovi će se prikazivati u dva termina od 19.00h i 21.00h. Karte po ceni od 200 dinara mogu se kupiti na biletarnici Kulturnog centra Beograda (KCB) ili biletarnici Kulturnog centra Novog Sada. Nakon Beograda, filmovi će biti prikazani i u Novom Sadu. Svi filmovi biće prikazani sa prevodom na srpski jezik.

Ove godine, u susret festivalu, Institut Servantes organizuje u četvrtak u 19.00h druženje sa španskim rediteljem Monćom Armendarizom i Nebojšom Popovićem koji će publici pričati o savremenoj španskoj kinematografiji. Ulaz je slobodan.

U toku pet festivalskih dana biće prikazana ostvarenja koja su režirali najpoznatiji reditelji sa španskog govornog područja. Biće prikazani: „Ne plaši se“, „Sedmi dan“, „Blektorn“, „Kinez za poneti“, „Prodaće kišu“, „Amador“, „Crni hleb“, „Život je samo jedan“ i „Agora“. Svi filmovi su premijere izuzev filma „Kinez za poneti“ koji je prikazan sa velikim uspehom na ovogodišnjem Festu. Posebno bismo istakli film „Sedmi dan“ koji je filmski kritičar Nebojša Popović želeo da prikaže na festivalu od njegovog prvog izdanja.  

Sve filmove koji se koji se razlikuju tematski i sadržajno povezuje zajednički moto Sudbine i strasti.

U Saurinom filmu „Sedmi dan“ strast je vrsta karaktera, a sudbina je je od Boga nepromenljiva. Nasuprot tome, u filmu koji će otvoriti festival „Ne plaši se“, ono što se događa glavnoj junakinji nije sudbina već mőra koja može da se odagna.

 

 

 Festival savremenog spanskog filma

Festival savremenog spanskog filma

 

 

Strah i inercija podstiču sudbinu, a snaga može da je menja – po određenoj ceni. U tom smislu, filmu „Ne plaši se“ pridružuju se „Amador“ i „Život je samo jedan“. U sva tri filma, junakinje su žene koje pokušavaju da se odupru onome što im se događa ili im se tek sprema.

U četvrtom filmu „Agora“ u kome je protagonistkinja žena , otpor nije uspeo jer strast nadvlada razum. „Agora“ je svojevrsna lekcija iz istorije kao sudbine koja se ponavlja.

U bolivijskom izvrsnom filmu „Prodaće i kišu“ bolivijski Indijanci se neće pomiriti sa svojom sudbinom.

Dirljiva komedija „Kinez za poneti“ pokazuje da je ljudski boriti se i da to ponekad daje rezultate, dok nam film „Crni hleb“ pokazuje da se od sudbine ipak ne može pobeći.

Pred nama je devet mudro napisanih i znalačkih režiranih priča koje nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Jer su život i film kao sudbina, dobitna kombinacija.