Home

VESTI

Festival evropskog filma “Drugi”

No Comments Film

Filmski Festival "Drugi"U okviru festivala evropskog filma “Drugi” biće prikazan ciklus novog švedskog filma pod naslovom “Identiteti i predrasude”, u organizaciji Kulturnog Fronta i ambasade Švedske. Festival će biti održan u bioskopu Zvezda, od 10. do 14. maja 2010. godine.

Tematska veza ovih filmova su kontradiktorni životi adolescenata i njihovi pokušaji da pronađu svoje mesto u društvu. Fascinacija filma teen populacijom nije nikakva novost u švedskoj kinematografiji. Ovakav trend je prisutan i kod filmova Lase Halstrema (Lasse Hallström) i Lukasa Modisona (Lucas Moodysson), a čak i filmovi iz ovog ciklusa koji su na prvi pogled udaljeni od ove teme, u najboljim epizodama filma uvode tinejdžerski lik.

 

U sklopu festivala, 12.maja u Evropskom centru za kulturu i debatu GRAD, u 16:30h održaće se i debata na temu identiteta i predrasuda koju će voditi Milan Rakita zajedno sa rediteljem Mikom Lazićem iz Švedske, koji će se ovim putem predstaviti publici i sa svojim kratkim filmom „Once Upon a Time“.

Once Upon a Time je kratki film o ratu, ne o nekom određenom ratu, u Bosni ili na Kosovu, već o apsurdnosti rata uopšte. Miko Lazić je reditelj, scenarista i fotograf, rođen u Švedskoj gde živi i radi. Snimio je više kratkih filmova, a «Made in Yugoslavia» je njegov prvi dugometražni film.

 

 

 Biće prikazan ciklus novog švedskog filma pod naslovom "Identiteti i predrasude"

Biće prikazan ciklus novog švedskog filma pod naslovom "Identiteti i predrasude"

 

 

 

Festival evropskog filma „Drugi” održaće se i u Zrenjaninu od 18. do 25. maja u bioskopu Cinema u organizaciji KC Zrenjanin, Evropskog centra za kulturu i debatu GRAD i Ambasade Švedske.

PROGRAM U BEOGRADU

Ponedeljak 10.maj, Bioskop Zvezda, Terazije 40

18:45 Otvaranje festivala
19:00 Kečap efekat
           Režija Teresa Fabik
Teresa Fabik, scenarista i reditelj, napravila je nekoliko kratkih filmova. Ovo je njen prvi igrani film.

21:00 Vi, živi
           Režija: Roy Andersson
Roy Andersson rođen je u Gothenburgu 1943. Njegov prvi igrani film “Švedska ljubavna priča” osvojio je glavnu nagradu na Berlinaleu 1970. Nakon “Something Happened” (1987) i “World of Glory” (1991), dva kratka filma koja osvajaju najprestižnije nagrade, snimio je “Songs from the Second Floor” (Pesme sa drugog sprata) i dobio specijalnu nagradu žirija u Cannesu 2000. “Vi, živi”, je njegov četvrti dugometražni igrani film.

Utorak 11.maj , Bioskop Zvezda, Terazije 40

19:00 Kraljevi ping ponga
           Režija : Jens Jonsson
Jens Jonsson rođen je 1974. Između 1994 i 1998. studirao je grafički dizajn, a između 1998 i 2001. filmsku režiju u Stockholmu. U relativno kratkom periodu, napisao je i režirao brojne kratke filmove, uključujući Bror min, za koji je dobio Srebrnog medveda u Berlinu. Početkom 2008 debitira sa filmom Ping-pongkingen/ Kralj ping pong-a.

21:00 Kad padne mrak
           Režija: Andres Nilsson
Anders Nilsson napravio je većinu svojih filmova za međunarodno tržište. Režirao je 5 igranih filmova, napisao 22 scenarija, bio snimatelj za 8 dugometražnih filmova i radio na oko 80 reklama. Uglavnom radi pod pseudonimom Andrew Nelson, Anthony Newton ili Andy Nelson.

Sreda 12.maj
Evropski centar za kulturu I debate, GRAD, Braće Krsmanović 4
16:30 Identitet i predrasude-  debata

Bioskop Zvezda, Terazije 40

19:00 Krila od stakla
           Režija : Reza Bahger
Reza Bahger rođen je u Iranu 1958. 1976. došao je u Švedsku, a od 1982 režira kratke filmove. Wings of Glass ( Krila od stakla) iz 2001 su njegov prvi dugometražni film.

21:00 Šandor / Ida
           Režija : Henrik Georgsson
Henrik Georgsson rođen je 1964. Radio je kao producent za televiziju, prvenstveno na dokumentarcima i programima za decu i mlade. Sandor slash Ida je njegov prvi dugometražni film.

Četvrtak 13.maj, Bioskop Zvezda, Terazije 40

19:00 Klinci iz kraja
           Režija : Ylva Gustavsson
Ylva Gustavsson upisala je Stockholm School of Film,a prethodno je bila deo prvog punk talasa u Stockholmu. Režirala je i producirala muzičke spotove, dokumentarce i kratke filmove. Kidz In da Hood je njen prvi igrani film.

Petak 14. maj, Bioskop Zvezda, Terazije 40

21:00 Nevoljno
           Režija : Ruben Östlund
90-ih godina, Ruben Östlund snimio je nekoliko filmova o skijanju za Down film, uključujući i Free Radicals (Slobodni radikali) i Free Radicals II (Slobodni radiklali II) pre nego je krenuo na trogodišnje školovanje na Göteborgškoj školi za fotografiju i film. Njegov dokumentarni
film, Familj igen (Porodica opet), ujedinio je njegove roditelje koji su bili rastavljeni 23 godine, I nazvan je za Göteborškim filmskim događajem godine. Kratki film “Autobiografska scena broj 6882” nagrađen je u Edinburgu, i verovatno će biti jedan od kandidata za ovogodišnje Evropske filmske nagrade.