Home

VESTI

FEST u Novom Sadu i Inđiji

No Comments Film

FEST

Filmska publika u Novom Sadu i InÄ‘iji ima priliku da pogleda izbor filmova iz programa 37. FEST-a, obezbeÄ‘enih u saradnji sa distributerima, a meÄ‘u njima su i “ÄŒitač”, “Milk”, “Gomora”, “Spaliti posle čitanja”, “Rvač”…

Program u Novom Sadu, koji traje do 4. marta u bioskopu “Vojvodina” (Spens), obuhvata i neke filmove koji nisu na programu 37. FEST-a, jer su ranije prikazani, poput “Valcera sa Baširom” Arija Folmana.

Novosadski pregled svetskih fiolmskih aktuelnosti povodom FEST-a počeo je trilerom braće Koen “Spaliti posle čitanja”, a obuhvata porodičnu dramu “Revolucionarni put” Sema Mendesa s novopečenom oskarovkom Kejt Vinslet i njenim partnerom iz “Titanika” Leonardom di Kapriom, potresnu “Gomoru” Matea Garonea o zloglasnoj napuljskoj mafiji Kamora, domaći zombi film “Zona mrtvih” Milana Konjevića i Milana Todorovića, “Frost – Nikson” Rona Hauarda o bivšem američkom predsedniku Ričardu Niksonu i aferi Votergejt, južnokorejski “Tragač” Hong-jin Na, te “Milk” Gasa van Santa o američkom gej aktivisti i prvom homoseksualcu koji je postao član Borda supervizora u San Francisku Harviju Milku, sa Šonom Penom u naslovnoj ulozi, za koju je upravo dobio Oskara.

 

Novosadska publika ima priliku da pogleda i kineski film “Grad 24” Đi Žang-kea o posledicama ubrzane urbanizacije u Kini, te “Maradonu” Emira Kusturice, uzbudljiv biografski prikaz legendarnog fudbalera Diega Armanda Maradone, koji je domaću premijeru imao na Kusturičinom festivalu Kustendorf na Mokroj Gori početkom ove godine.

Program obuhvata i filmove “Božićna priča” Arnoa Deplešina sa Katrin Denev u glavnoj ulozi, “Zamenu” Klinta Istvuda sa AnÄ‘elinom Džoli i Džonom Malkovičem, “Lorninu ćutnju” nagraÄ‘ivane braće Darden, pobednički film u Kanu prošle godine “IzmeÄ‘u zidova” Lorana Kantea, “Rvač” Darena Aronofskog sa Mikijem Rurkijem u povratničkoj ulozi, “Sumnju” Džona Patrika Šenlija sa Meril Strip, te “Slučaj Bader Majnhof” Ulija Edela, “Happy-Go-Lucky” Majka Lija i crnohumornu priču o Srbiji “Život i smrt porno bande” domaćeg reditelja Mladena ĐorÄ‘evića.

Novosadski program povodom FEST-a biće završen filmovima “Tri majmuna” turskog reditelja Nurija Bilge Cejlana, koji nije na programu FEST-a, a prikazan je na Kustendorfu, te filmom “Glad” Stivena Mekvina, koji je beogradska publika mogla da vidi na Festivalu autorskog filma “Pogled u svet”.

I publika u Inđiji ima priliku da od 27. februara do 3. marta pogleda deo programa FEST-a, u saradnji sa Kulturnim centrom Novog Sada i domaćim distributerima.

U bioskopu Kulturnog centra InÄ‘ija biće prikazani Van Santov “Milk”, “Spaliti posle čitanja”, “Gomora” i “Rvač”, kao i Kusturičin dokumentarac “Maradona”.

 

 

 

 

Izvor:

CityMagazine