Home

VESTI

DOB obeležava 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu

No Comments Film

DOB obeležava 120 godina od prve filmske projekcije u BeograduU kafani Zlatni krst na Terazijama 6. juna 1896. održana je prva filmska projekcija u Beogradu.

   

Prikazan je izbor dokumentarnih filmova braće Limijer koji su tokom godina beležili uzbudljivu svakodnevicu običnih ljudi, poznatih ličnosti, plemstva i vladara širom sveta. Tačno 120 godina kasnije, 6. juna 2016, pred projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala “Puškaš, Hungary”, u bioskopu Doma omladine Beograda, u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom, prikazaćemo izbor filmova braće Limijer koji su naši sugrađani mogli da vide prvi put te davne junske noći.
  

U tih 120 godina koje odvajaju ove dve filmske projekcije, mnogo toga se promenilo u načinu pravljenja i gledanja filmova. Unapredio se filmski jezik, filmska tehnika, a i filmska publika postala je probirljivija.Jedna stvar, međutim, ostala je ista: kolektivno uzbuđenje kada u mraku bioskopske sale zajedno sa drugim, nepoznatim, ljudima pored nas uronimo u hipnotišući svet pokretnih slika. To katarzično uzbuđenje slavimo ove godine, 6. juna, u bioskopu Doma omladine Beograda. Vidimo se u mraku bioskopske sale!

 

 

 DOB obeležava 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu

DOB obeležava 120 godina od prve filmske projekcije u Beogradu

  

 

Dom omladine Beograda u saradnji sa Mađarskim kulturnim institutom “Collegium Hungaricum” u ponedeljak, 6. juna od 20 časova organizuje besplatnu projekciju dokumentarnog filma o legendi mađarskog fudbala, Ferencu Puškašu. Detinjstvo je proveo u budimpeštanskim siromašnim četvrtima, a završio je karijeru kao međunarodni superstar. Ne obazirući se na burno vreme politike, rata i konvencija društva, život je posvetio jedinoj stvari koju je zaista voleo i znao da radi najbolje: igranju fudbala. 

 

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=rZfCDHegItE|width=450|height=364{/mgmediabot2}

Ferenc Puskás Top Goals & skills Hungarian Fox HD

 

 

Ovo je film je o toj zagonetnoj figuri, kapitenu legendarnog tima mađarske reprezentacije 50ih godina prošlog veka, koji je prevazišao siromaštvo, Drugi svetski rat i mađarsku revoluciju 1956. da bi se posle fizičkog i psihičkog sloma, vratio na vrh sveta, još jednom, u tridesetim godinama života, i postao svetski priznati špic Real Madrida. Film je režirao Tamás Almási, trajanje 116 min (2009. godina).

 

Na projekciji dokumentarnog filma "Puškaš Hungary" posetioci će moći da po specijalnim cenama kupe roman "Ništa od umetnosti" Petera Esterhazija, živog klasika mađarske i evropske književnosti, posvećen velikom Puškašu. Ovaj roman je jedna od najvažnijih knjiga Petera Esterhazija, a njegovo srpsko izdanje objavljeno je pre nekoliko meseci u "Arhipelagu".

 

 

 {mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=sgWwE_iQxgs|width=450|height=364{/mgmediabot2}

 PUSKAS HUNGARY / PUSKÁS HUNGARY Official Trailer

 

 

Roman "Ništa od umetnosti" je neobična i uzbudljiva knjiga o majci i o fudbalu, o Puškašu i o Božiku, o Ciboru i o Hidegkutiju. Glavni junak romana je dečak koji odrasta pored majke koja je zaluđena fudbalom i čiji je život trajno obeležila slava velike mađarske fudbalske generacije i prijateljstvo sa njenim najvećim zvezdama.