Home

VESTI

Cinema City predstavlja Press Exit Point selekciju & Cinema city vece na Mikseru

No Comments Film

Cinema City predstavlja Press Exit Point selekciju & Cinema city vece na MikseruU Press Exit Point takmičarskoj selekciji internacionalnog filma posetioci festivala Cinema City moći će da pogledaju neka od najznačajnijh filmskih ostvarenja nezavisne produkcije.

 

Ovaj filmski program predstaviće domaćoj publici filmove prikazane na nekim od najznačajnijih svetskih filmskih festivala, ukazujući nam na najnovije tokove kojima se kreće svetska kinematografija.

 

Izbor filmova Press Exit Point programa potpisuje filmski kritičar Dubravka Lakić, a u okviru programa biće predstavljeno deset filmova koji će se takmičiti za nagradu Ibis. Press Exit Point nam donosi film „Saradnik“ (Collaborator), debitantsko ostvarenje američkog reditelja i glumca Martina Donovana, koje je sa izuzetnim uspehom prikazano na festivalu Karlovi Vari, gde je osvojilo nagradu za najboljeg glumca (Dejvid Mors), kao i FIPRESCI priznanje kritike. Mračna komedija bogata napetom atmosferom i provokativnim dijalozima, govori o iznenadnom obrtu u životu nekada uspešnog dramaturga Roberta Longfeloa. 

 

Peti film reditelja Enthovena, “Doviđenja” (Hasta la vista / Come As You Are), premijerno je prikazan na festivalu u Montrealu, gde je pored Gran Pri nagrade festivala osvojio i People’s Choice Award, kao i specijalno priznanje ekumenskog žirija.  Ovo je neverovatno snažna priča o ljubavi, bezuslovnom prijateljstvu i požudi, priča o humoru kao jedinom sredstvu kojim se prevazilaze bolne situacije, o žudnji kao najmoćnijem motivu koji stoji iza čovekove borbe da se prevaziđu lična ograničenja.

U okviru selekcije Press Exit Point biće prikazan drugi dugometražni igrani film mlade rediteljke Zuzane Liove, „Kuća“ (Dom / The House), koji predstavlja priču o nesavršenom muškarcu koji sanja o savršenoj porodici. Film prikazuje oštar sukob generacija, ambicija i ideala unutar jedne nefunkcionalne porodice.  

Domaća publika će moći da pogleda i slovenački film „Laku noć, gospođice“ (Lahko noć, gospodična / Good Night, Missy), višestruko nagrađen na filmskom festivalu u Puli, u režiji Metoda Peveca, koji  govori o nestabilom odnosu i ljubavnim vezama glavne junakinje Hane koja na kraju ipak donosi odluku koja će joj olakšati život i učiniti je spokojnom.

 

 

 Cinema City predstavlja Press Exit Point selekciju & Cinema city vece na Mikseru

Hasta la vista!

 

 
Ono što će publiku festivala naročito obradovati je novo ostvarenje sjajne francuske glumice i rediteljke Džuli Delfi – „Le Skylab“. Film predstavlja odličnu komediju koja pruža nostalgičan osvrt na 1979. godinu i velika porodična okupljanja, i to sve u noći pada Nasine „Skylab“ svemirske stanice.
Na festivalu će biti prikazan film „Ljubav i modrice“ (Love and Bruises) – novo ostvarenje, poznatog kineskog autora Lua Jea, domaćoj publici naročito poznat po filmu „Letnja palata”, zbog kojeg je u Kini dobio „titulu” zabranjenog reditelja. Majstorski režiran, snimljen u Parizu, film „Ljubav i modrice“ nastao je prema romanu Jie Liu-Falen i govori o mladoj kineskoj profesorki koja stupa u razornu erotsku vezu sa posesivnim, pomalo primitivnim, ali izuzetno privlačnim Matjeom.

 „Istočni Stokholm“ (Stockholm Östra / Stockholm East) Simona Kaijsera da Silve je intrigantna i opasna ljubavna priča između dvoje stranaca koji se upuštaju u vezu strasti i laži, višestruko nominovana za nagradu koju dodeljuje Švedska filmska akademija i uspešno prikazana u zvaničnim selekcijama Filmfesta u Hamburgu, Internacionalnog filmskog festivala u Indiji, Abu Dabi filmskog festivala…

Svakako ne treba propustiti ni “Uspavani glas” (The Sleeping Voice / La voz dormida), treći film čuvenog Benita Zabrana, koji je svetsku slavu stekao već svojim prvim ostvarenjem “Sam” iz 1990. Film je nastao prema istoimenom romanu-bestseleru Dulće Čakon i predstavlja svedočanstvo o ženama koje su izgubile rat, završile u Frankovom zatvoru trpeći nezamislive sadističke torture i zločine o kojima su morale da ćute…

 

Film „Nepravedan svet” (Adikos kosmos / Unfair World) grčkog autora Filiposa Citosa svetsku premijeru je imao na festivalu u San Sebastijanu, gde je Citos osvojio nagradu za najbolju režiju, a glumac Antonis Kafecopulos nagradu za najbolju mušku ulogu. „Nepravedan svet“ je vrlo simpatična priča o policijskom isledniku, čija je opsesija da bude pravedan ali u skladu sa sopstvenim moralnim kodeksima, što će ga dovesti u velike neprilike, ali zbog kojih će i naići na ljubav.

Komedija „So života“ (Gianni e le donne / The Salt of Life) italijanskog scenariste, glumca i reditelja, Đanija di Gregorija je humana i optimistička priča o potrazi jednog šezdesetogodišnjaka za „novim ljubavnim avanturama“. Uključujući u film svoje poznanike, čak i svoju devedesetogodišnju majku, Di Gregorio je malim sredstvima uspeo da napravi veliki egistencijalistički film.

 

 

 Cinema City predstavlja Press Exit Point selekciju & Cinema city vece na Mikseru

Laku noc gospodjice

 

 

U subotu 26. maja Cinema City internacionlani filmski festival predstaviće se na Mikseru – originalnom međunarodnom festivalu kreativnosti i inovativnosti u 2012. godini.

Cinema City veče počinje u 21h, kada će posetioci Miksera i prijatelji festivala Cinema City moći da uživaju u nastupu Medicine Mana, autoru prošlogodišnjeg festivalskog saundtreka „Data Jazz“.  Fuzijom džeza, brejk bita, fjužna i roka podsetićemo se fenomenalne Cinema City atmosfere 2011!
Muzička revija kvalitetnog zvuka nastaviće se koncertom benda E-play koji su energičnim nastupom i saundtrekom „Drago mi je što smo se upoznali“ 2009. godine zaokružili program Cinema City festivala. Od 22h zajedno ćemo uživati u nastupu fenomenalnog E-playa!

 

Cinema City veče na Mikseru dobiće posebnu dimenziju projekcijom dokumentarnog filma „Sonja“ rediteljke Dragane Kanjevac. Film je posvećen kultnoj umetnici i filmskoj ikoni Sonji Savić (1961-2008), koju rediteljka vidi kao „čudo od deteta, zvezdu kinematografije SFRJ, seks simbol, urbanu ikonu generacije osamdesetih i borca protiv establišmenta”. Projekcija filma počinje u 23h.

 

 

Cinema City predstavlja Press Exit Point selekciju & Cinema city vece na Mikseru

Stockholm East

 

 

Prelaskom iz filmskog u muzički svet, uz DJ set kreativnog dvojca „The Good Guys“, tačno u ponoć podsetićemo se još jednog originalnog Cinema City saundtreka. Sa albumom „Atlas“ i odličnim nastupom The Good Guys su bili muzičko-vizuelni bum filmskog festivala Cinema City 2010.

Cinema City @ Mikser – vidimo se!

Ove godine festival Cinema City će se održati od 16. do 23. juna u Novom Sadu, kada će posetioci Festivala, uporedo uz odličan filmski program, biti u prilici da učestvuju i u originalno koncipiranom akademskom programu koji će ugostiti neka od najznačajnijh filmskih profesionalaca iz Evrope, regiona i zemlje.  Za više informacija posetite www.cinemacity.org.