Home

VESTI

Cinema City na RTS-u

No Comments Film

Cinema City na RTS-u

Filmski festival Cinema City i redakcija filmskog i serijskog programa RTS i predstaviće gledaocima ciklus od devet filmova koji su prikazani na Cinema City festivalu 2008. godine.

 

Ciklus će otvoriti film “Otporan na smrt ” Kventina Tarantina, koji će biti emitovan 4. maja u 22 časa na drugom programu RTS-a, a u istom terminu svakog ponedeljka biće prikazana nagraÄ‘ivana i intrigantna ostvarenja koja su obeležila selekcije prošlogodišnjeg festivala u Novom Sadu. Film „Otporan na smrt“ deo je projekta „Grindhouse“ u kome je pored ovog i ostvarenje Roberta Rodrigeza „Planeta terora“, a koje će takoÄ‘e biti prikazano u okviru Cinema City ciklusa. Projekat dvojice čuvenih reditelja „Grindhouse“ predstavlja svojevrsno putovanje u prošlost, kao podsećanje na filmove B produkcije i „Grindhouse“ bioskope koji su obeležili šezdesete i sedamdesete godine prošlog veka.

Iz selekcije muzičkih filmova „Planet Rock“ biće prikazani film „Sretno dijete“ Igora Mirkovića, ostvarenje „24 Hour Party People“ Majkla Viterbotoma, kao i „Prljavština i bes“ Džulijena Templa, šokantan portret pank grupe „Sex Pistols“.

 

{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=A1Qz2x94q6A|width=450|height=277{/mgmediabot2}

 

Film „Sretno dijete“, muzički dokumentarac o najboljem i najplodnijem razdoblju jugoslovenske rok scene, vremenu s kraja sedamdesetih i početka osamdesetih, Igor Mirković zamislio je i ostvario kao nostalgično poluautobiografsko istraživanje vremena vlastite adolescencije, na koju je najveći uticaj imao upravo muzički bum tog trenutka. Film „24 Hour Party People“ gledaoce vodi na početak svojevrsne muzičke revolucije, i predstavlja bendove poput „Joy Division“, „New Order“ i „Happy Mondays“, koji će zauvek promeniti muzičku industriju.

U okviru ciklusa biće prikazan i film koji je otvorio prošlogodišnji festival, „Nije kraj“ u režiji poznatog hrvatskog reditelja Vinka Brešana, sa Nadom Šargin i Ivanom Ercegom u glavnim ulogama. Glavnu takmičarsku selekciju „Exit Point“ predstavljaće delo slavnog iranskog reditelja Madžida Madžidija, „Pesma vrabaca“, kao i film koji je izazvao veliku pažnju publike i kritike i dobitnik FIPRESCI nagrade festivala „Pusti pravog unutra“, švedskog reditelja Tomasa Alfredsona. Selekciju „Animatrix“ koja je intrigirala publiku festivala Cinema City, predstaviće film po kome je selekcija dobila naziv. Film „Animatriks“, je antologija devet kratkih anime filmova povezanih sa čuvenim ostvarenjem „Matriks“ braće Vačovski iz 1999.godine.

Ciklus Cinema City filmova nastao je u cilju podsećanja na prošlogodišnji filmski program festivala Cinema City, i kao priprema za ovogodišnji festival koji će se održati od 6. do 14. juna u Novom Sadu u organizaciji Udruženja Exit. Za svako ostvarenje uvodnu reč daće naši poznati reditelji, glumci i filmski kritičari.

 

Izvor:

cinemacity.org