Home

VESTI

Cinema City 2013: Film “Final Cut” otvara festival

No Comments Film

Cinema City 2013: Film "Final Cut" otvara festivalNa ovogodišnjem CINEMA CITY internacionalnom filmskom festivalu koji će se održati od 26. avgusta do 1. septembra u Novom Sadu, biće prikazano više od 130 filmova svrstanih u jedanaest selekcija.

 
U bioskopu Arena Cineplex, u ponedeljak, 26. avgusta s početkom u 20 časova, šesti po redi Cinema City otvoriće mađarski film Final Cut: Ladies and Gentlemen reditelja Đerđa Palfija. Film je prikazan na festivalu u Kanu gde je uspeo da ujedini mišljenja kritike i publike koji su bili saglasni da je reč o nesvakidašnjem filmskom ostvarenju.
  

Ovo je prvi dugometražni film koji je sastavljen isključivo iz kadrova drugih filmova – najvećih ostvarenja u istoriji filma. Final Cut: Ladies and Gentlemen se sastoji se od kadrova 450 svetskih filmskih klasika i predstavlja svojevrstan odgovor reditelja i kritiku mađarske vlasti zbog odsustva finansijske i svake druge podrške umetničkim i filmskim stvaraocima. Mađarskom reditelju Đerđu Palfiju (György Pàlfi) bilo je potrebno tri godine rada na materijalu da stvori Final Cut: Ladies and Gentlemen u kome hiljade evropskih i holivudskih zvezda ‘’glume’’ zajedno. Suštinski, ovo je savršena ljubavna priča o savršenom čoveku i savršenoj ženi.  A šta su odlike savršenog čoveka?

 

On je šarmantan kao Marčelo Mastrojani u "Slatkom životu", ali je i snažan kao Bred Pit u "Borilačkom klubu". Nalik je dečaku poput Dikaprija u Titaniku… ili više kao Alen Delon u filmu "Roko i njegova braća", samo malo viši, poput Belmonda. Razoružavajući je poput Klarka Gejbla, i ponekad pomalo melanholičan kao Toni Leung u filmu "Raspoložen za ljubav". On je odlučan poput Šona Konerija i Danijela Krejga u "Džejmsu Bondu", ali i nepredvidiv i ekscentričan kao Latinovits u "Sinbadu". Pomalo je čudak, kao Čaplin u "Modernim vremenima", ali i enigmatičan i strašan kao Geri Oldman u "Drakuli". I naravno, veoma je duhovit, kao Vudi Alen u "Eni Hol".

 

 Cinema City 2013: Film "Final Cut" otvara festival

Cinema City 2013: Film "Final Cut" otvara festival

 

 

A šta je sa savršenom ženom?

Ona je svakako nepredvidljiva i instinktivna kao Lolobriđida, ali je graciozna i zna kako da se ponaša, poput Odri Hepbern. Kao devojčica je, poput Odri Tatu, ali je i hladna i distancirana poput Grete Garbo. Duhovita je i srdačna kao Džulija Roberts, ali njen osmeh podseća na Avu Gardner. Božanstvena je poput Sofije Loren, ali nije problem ako podseća i na Moniku Beluči.

 

Istovremeno, eterična je poput Liv Tajler kada glumi vilu. Ona zna šta želi, poput Šeron Stoun, ali ponekad je izgubljena i nevina poput Zite Zelecki, ljubeći se poput Kim Novak. Ovaj film pruža odgovor na pitanje – šta će se desiti kada On upozna Nju.

Nakon projekcije na Cinema City festivalu, film će biti prikazan i na festivalu u Los Anđelesu ‘’Everything is Festival’’  koji se održava od 12. do 19. avgusta.

Trejler filma možete pogledati putem linka. Kompletan program festivala, uključujući precizirane lokacije i raspored projekcija moguće je pronaći putem sledećeg linka.