Home

VESTI

Četvrti i peti dan internacionalnog filmskog festivala “Cinema City”

No Comments Film

Četvrti i peti dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema City"Prethodne dane Cinema City internacionalnog filmskog festivala obeležile su pozitivna atmosfera i velika posećenost svih festivalskih lokacija, naročito repertoara prikazanih u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti i u Srpskom narodnom pozorištu – glavnoj festivalskoj lokaciji.

  

Pod vedrim nebom lepotu i fenomen umetnosti do savršenstva je uzdigao film o jedinstvenoj Marini Abramović, jedan od definitivnih favorita posetilaca Cinema Cityja.

   

Koliko publika Festivala voli smeh dokazala su ostvarenja “Skylab” sjajne Žuli Delpi, kao i japanska komedija-drama “Samuraj bez mača”, a da su domaći filmovi u centru pažnje festivalske publike posvedočile su do poslednjeg mesta ispunjene, aplauzima i ovacijama ispraćene projekcije naše kinematografije. Izuzetnu pažnju privukla je nova takmičarska selekcija Educons Hungry Days. Filmovi ovog programa, poput “Zemlja je, nije Mesec”, otvorili su nove perspektive i postavili standarde savremene filmske stvarnosti koja je naišla na sjajan prijem kod publike!

 

Četvrti dan festivala Cinema City donosi:

Filmski program četvrtog dana u SNP-u, glavnoj festivalskoj lokaciji, otvoriće u 17:30h novi film Zdravka Šotre „Šešir profesora Koste Vujića“. Rađen po istoimenom kultnom romanu Milovana Vitezovića, ovo je priča o neverovatnom profesoru Vujiću, dobroćudnom osobenjaku i hedonisti, pedagogu posebne vrste, za koga je njegov đak Mihailo Petrović – Mika Alas napisao da je bio najoriginalniji profesor 19. veka. U 20h potom sledi triler Miroslava Terzića „Ustanička ulica“ u kom glavne uloge tumače Gordan Kičić, Uliks Fehmiju i Rade Šerbedžija. Film prati mladog i upornog tužioca koji otkriva zataškane tajne i zavere koje će ga dovesti u životnu opasnost.  Na istoj lokaciji u 22:30h imaćete još jednu priliku da pogledate „Istočni Stokolm“, izuzetnu skandinavsku dramu.

Katolička porta – pogledajte!

Četvrtog dana festivala publika će u bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti,  koja je u znaku revijalne selekcije MTV predstavlja: Burn Planet Rock, u 21:15h imati priliku da pogleda dokumentarni film o jednom od najuspešnijih hevi metal bendova svih vremena – „Metallica: Some Kind of Moster“. Film prikazuje bend u trenutku kada su suočeni sa velikim ličnim i profesionalnim izazovima tokom snimanja prvog studijskog albuma nakon pet godina pauze. U 23:15h imaćete priliku da pogledate ostvarenje Dragane Kanjevac „Sonja“ – dokumentarni film inspirisan legendarnom glumicom i umetnicom Sonjom Savić.

 

 

 Četvrti i peti dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema City"

Cinema City – Andreas D

 

 
Arena Cineplex sala 1 – pogledajte!

U sali 1 bioskopa Arena Cineplex program počinje u 16h  višestruko nagrađivanim filmom slovenačkog reditelja i scenariste Metoda Peveca na filmskom festivalu u Puli. „Laku noć, gospođice“ oslikava priču laži, nedostatka poverenja i ljubomore koja za rezultat ima razaranje jednog braka. Od 18h biće reprizno prikazan poslednji film poznatog kineskog buntovnika Lua Jea, „Ljubav i modrice“. Vrlo uspešan na filmskim festivalima u Veneciji, Torontu i Geteborgu, film sadrži priču o ljubavi koja svojom strašću gradi ali i razara kulturološke barijere. Igrano-dokumentarni film reditelja Vladimira Milovanovića „Lice Revolucije” biće prikazano od 20h, a govori o jednom od predvodnika pobune protiv Miloševićevog režima u Srbiji, koji je za svoju borbu 2000. godine primio “Free Your Mind” MTV nagradu. Ostajemo u devedesetim godinama prošlog veka i dokumentarnom izražavanju i od 22:30h se upoznajemo sa kanadskim glumcem kojeg je velika popularnost njegovog lika iz serije „Tropska vrućina“ u Srbiji devedesetih upotpunosti iznenadila. „Slotera Nika za predsednika“ prati Roba Stjuarta kako istražuje razlog zbog kojeg je njegov lik smatran simbolom slobode za vremene nenasilnih protesta u Srbiji protiv Miloševićevog režima.

Arena Cineplex  sala 4 – pogledajte!

Program četvrtog dana Festivala u sali 4 bioskopa Arena Cineplex je u znaku prijateljstva, ljubavi i strasti. Od 18h možete pogledati još jedno ostvarenje vrhunskog umetnika Andreasa Drezena. „Na ćumur“ je višestruko nagrađivano ostvarenje koje kroz priču o dva prijateljska para pokazuje kako međuljudski odnosi mogu postati burni i kako lako može biti prodrmana dojučerašnja rutina. Posle ovog remek-dela od 20h časova nastupa jedna romantična komedija iz srca Pariza. Emanuel More nas u svom filmu „Umetnost ljubavi“ podseća da se najlepša emocija desi onda kada joj se najmanje nadamo. U 23h, kao poslednji film četvrtog dana Festivala na ovoj lokaciji biće prikazan film „Strast“ – izvanredna adaptacija Kejnovog romana „Poštar uvek zvoni dva puta“.

 

 

 Četvrti i peti dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema City"

Cinema City 

 

 

Kulturni centar Novi Sad – pogledajte!

Kulturni centar Novog Sada je i danas bogat raznovrsnim revijalnim i takmičarskim programom. „Momački dani su završeni“, debitantski film Katje Levkovitz, koji je u premijernom terminu osvojio I nasmejao publiku Festivala, otvoriće program Kulturnog centra u 17 časova. Nakon njega, od 19h sledi 5 zanimljivih niskobudžetnih filmova (Kamp, Invalidus, Ja sam svoj život položila, Jednosmerna ulica, Toplo letnje veče) iz Up to 10.000 Bucks koji će samo dodatno potvrditi da je konkurencija u ovoj takmičarskoj selekciji izuzetno jaka. U 21h  slede misteriozne i poetske filmske slike filma „Persona Beach“ selekcije Hungry Days. Kao poslednji film četvrtog dana Festivala na ovoj lokaciji biće specijalno prikazan „Beket“ u 23h. Prvi dugometražni igrani film Davida Manulija, jednog od gostiju Cinema Cityja 2012, koji nas vodi u nadrealnu avanturu zajedno sa Frikom i Jajom koji se nalaze u bezvremenom mestu, svetu bez ljudi, i u slučajnom susretu otkrivaju “misteriju” života.

Pozorište mladih i kreativna edukacija:

Na primeru niskobudžetnog ali nagrađivanog i vrlo uspešnog francuskog filma „Donoma“, posetioci programa Cinema Now Live Academy saznaće kako je moguće napraviti film bez para. O crnom humoru i suočavanju sa stvarnošću u srpskom filmu govoriće nam, na svojstven i originalan način, jedan od selektora Festivala Petar Protić, dok će jedan od najznačajnijh domaćih umetnika i kompozitora Boris Kovač na primerima filmova Fon Trira i Olega Novkovića govoriti o značaju muzike u stvaralačkom procesu i filmskom ostvarenju.

Fokus posetilaca Cinema Cityja obogaćen je još jednim ključnim festivalskim segmentom – Cinema Now Live Academy programom, koji je u ponedeljak otvorila direktorka pariške kinoteke – Forum des Images, Laurence Herszberg! Posebnu pažnju privukao je master-klas čuvenog autora Andreasa Dresena, koji je nakon uspešne projekcije filma „Zaustavljen na putu“, kroz razgovor sa studentima i prisutnim ljubiteljima sedme umetnosti, govorio o tajnama umeća filmske režije. Ne propustite priliku da u sredu, 20. juna, na master-klasu pod nazivom „Da li se nesrećan film može spasiti u montaži“, od velikog profesionalca Miška Nećaka saznate o značaju i presudnosti montaže u stvaralačkom procesu, a od Valérie Massadian, francuske rediteljke, montažerke, fotografa, umetničke direktorke i glumice, saznaćemo kako uspešno stvarnost pretočiti u filmske slike!

Glavna festivalska lokacija petoga dana Festivala donosi:

Peti dan ovogodišnjeg festivala Cinema City u 17:30h u Srpskom narodnom pozorištu biće prikazan film „Kuća“ rediteljke Zuzane Liove – jednostavno ostvarenje fokusirano na problematičnu porodicu u kojoj svaki član pati, a niko se ne usuđuje da napravi prvi korak i iskaže svoje nezadovoljstvo kako bi uklonili ono što ih muči. Nakon filma Exit Point takmičarske selekcije u 20h sledi „Parada“, najnovije ostvarenje Srđana Dragojevića autora kultnih domaćih filmova kao što su „Mi nismo anđeli“, „Lepa sela lepo gore“ i „Rane“.  Program petog dana festivala u Srpskom narodnom pozorištu završavamo još jednim društveno angažovanim ostvarenjem. „Uspavani glas“ upoznaje nas sa Pepitom koja putuje iz Kordobe u Madrid na kraju španskog građanskog rata, kako bi bila kraj trudne sestre Hortenzije, nepravedno zatvorene i osuđene na smrt. Posvećena spašavanju svoje sestre, Pepita pomaže ocu njenog deteta, vođi grupe ilegalnih boraca u planinama.

Katolička porta – pogledajte!

U bioskopu na otvorenom u Katoličkoj porti peti dan festivala u znaku je fantazije i počinje u 21:15h sa Manulijevim postmodernim i nadrealnim vesternom „Legenda o Kasparu Hauzeru“. Nova verzija legende o misterioznom mladiću koji se pojavio niotkuda i svojim senzibilitetom očarao okolinu, snimljena je na obalama Sardinije, i uspešno potvrdila vrhunski glumački talenat Vinsenta Gala koji igra više uloga istovremeno. Umetničku slobodu na granici nadrealizma prati vrlo atraktivna muzika elektro genija Vitalika.  23:15h u toploj letnjoj noći je idealno vreme za upuštanje u fantastični i bizarni svet filma „Umreti kao muškarac“ reditelja Žaoa Pedra Rodrigeza koji će vas sigurno iznenaditi svojim sadržajem.

Arena Cineplex Sala 1 – pogledajte!

Sala 1 Arena Cineplex bioskopa od 16h nudi još jednu priliku da se pogleda „Le Skylab“.  Četvrti po redu igrani flm jedne od najpoznatijih francuskih glumica Žuli Delpi, u kome se ona pojavljuje i u ulozi scenariste, reditelja i producenta, oslikava nostalgični osvrt na 1979. godinu i velika porodična okupljanja, i to sve u noći pada Nasine „Skylab“ svemirske stanice.  Ova simpatična komična avantura koja porodično okupljanje transformiše u ludi i nezaboravni vikend, pun prosvetljenja, ljubavi i pesme je zaisgurno film koji nikako ne treba propustiti na ovogodišnjem izdanju festivala. 18h je vreme za „Policajca“ – višestruko nagrađivani film na međunarodnim filmskim festivalima izraelskog reditelja Nadava Lapida.  20h donosi ostvarenje „Momački dani su završeni“ – debitantski film francuske glumice, od nedavno i rediteljke, Katje Lefkovic, koji prati tridesetpetogodišnjeg momka, koji par dana pred svoju svadbu dobija ozbiljan napad panike. Ovo je prilika za sve one koji zbog rasprodate projekcije nisu bili u prilici da prisustvuju odličnoj komediji, nadoknade propušteno. Programski deo petog dana Festivala na lokaciji sala 1 Arene Cineplex zaključuje se projekcijom u 22.30h filma „Crossover – Film & Music“, projekta nastalog na sedmodnevnoj filmskoj radionici Filmskog festivala evropskog filma na Paliću 2011.

 

 

Četvrti i peti dan internacionalnog filmskog festivala "Cinema City"

Cinema City 

 

 

Arena Cineplex Sala 4 – pogledajte!

Filmski program ove sale u 18h otvara još jedno delo iz retrospektive posvećene glavnom gostu festivala Andreasu Drezenu. „Sedmo nebo“ je prikaz (ne)verovatne ljubavi, eksplozije emocija, buđenja snažne životne energije u ljudima koji su mislili da je takvo nešto u njihovim godinama pogrešno i daleko zamrlo u prošlosti. Film je prikazan na festivalima u Kanu, Berlinu, Torontu i Karlovim Varima, i pozicionirao sebe kao jedno od najboljih Drezenovih ostvarenja. 20:30h je vreme za novi film Gordana Matića „Žućko – Priča o Radivoju Koraću“ koji će se takmičiti za glavnu nagradu festivala u selekciji Nacionalna klasa. Nakon izuzetno uspešne prve projekcije, posetioci festival moći će da uživaju i u repriznom terminu filma “Žućko”. Od 23h publika će imati priliku da u okviru revijalne selekcije Fokus: Mađarska pogleda dva filma Bele Tara, selektora filmova ove selekcije i kultnog mađarskog reditelja. Prvi od filmova biće „Prolog“, Tarov doprinos projektu „Vision of Europe“. „Prolog“ je petominutni crno-beli snimak ljudi koji čekaju u redu za hranu praćen muzikom Mihaljia Viga. Nakon ovog kratkometražnog filma publika će se upoznati sa spektakularnim Tarovim ostvarenjem „Čovek iz Londona“ koje je bilo, između ostalih festivala vrlo uspešno prikazano u Kanu i Karlovim Varima. „Čovek iz Londona“ , misterija-drama-triler u kom jednu od glavnih uloga tumači čuvena Tilda Svinton.

Kulturni centar Novi Sad – pogledajte!

U 17h sledi reprizna projekcija intrigantnog ostvarenja bugarskog reditelja Konstantina Božanova „Ave“, a potom od 19h sledi novih pet filmova takmičarske selekcije Up to 10,000 bucks: Prva pomoć, More mišljenja, Katarina, Čekaonica, Gagarin i ja. U 21h obavezan sastanak sa „Nanom“ debitantskim ostvarenjem nagrađenim prvom nagradom na festivalu u Lokarnu. „Nana“ je veoma lična priča ispričana iz perspektive četvorogodišnje devojčice koja na svoj način prolazi kroz mračan lavirint sveta odraslih i pokvarenih. Program lokacije KCNS zatvara film  „Ljubav i modrice“ koji govori o ljubavi koja svojom strašću gradi ali i razara kulturološke barijere.