Home

VESTI

Beogradski fantom

No Comments Film

Beogradski fantomFilm Beogradski fantom, čija je premijera 29. marta u Sava centru, posvećen je legendarnom Vladimiru Vasiljeviću (1950-1982), zvanom Vasa Opel, koji je 70-ih izluÄ‘ivao tadašnju narodnu miliciju besomučnim vožnjama po centru Beograda u ukradenom belom "poršeu" i postao urbani mit o prkosu sistemu.

 

Reč je o dokumentarno-igranom filmu za koji je mladi reditelj Jovan Todorović, kome je to diplomski rad, dobio ideju od Bogdana Petkovića, koji je i producent. Petković je čuo priču o misterioznom vozaču od svog oca Bratislava, poznatog beogradskog kolekcionara automobila, koji drži "Modernu garažu".

 

Vasiljević je ukrao beli "porše-targa 911-f" koji je desetak večeri vratolomno vozio 1979. godine po Slaviji, privlačeći na hiljade graÄ‘ana, ali i izluÄ‘ujući miliciju, koju je i preko radija pozivao da ga uhvati. To se smatra i prvim javnim opozicionim činom u posleratnoj Jugoslaviji. Sve se to dešavalo u vreme boravka bivšeg jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita na Kubi 1979. godine, povodom konferencije Nesvrstanih u Havani. Fantomove vratolomije i provociranja milicije, koja je bezuspešno pokušavala da ga uhvati, strahujući da je u pitanju namerna provokacija.

Beogradski fantom

 

Ne zna se kako je Vasiljević poginuo – navodno u saobraćajnoj nesreći, kada se njegova bela "lada" zakucala u kamion koji je bio parkiran u žutoj traci. Postoje, meÄ‘utim, i indicije da je njegova pogibija iscenirana, kako veruje i njegova sestra, koja sada živi u Rimu, rekao je Todorović 24. marta na novinarskoj projekciji, navodeći da se tokom snimanja filma saznalo da su policajci i pucali na Vasiljevića.

U dokumentarnom delu filma govore i očevici i policajci, meÄ‘u kojima je i Dušan Živković FanÄ‘o, kome je, kako je rekao Todorović, bilo najteže da se priÄ‘e, a inače je 60 odsto policajaca pristalo da saraÄ‘uje. Prema rečima Todorovića, to je bilo "naivnije vreme" od današnjeg, a to smatraju i policajci i ljudi koji su, poput Vasiljevića, "pozajmljivali" tuÄ‘e automobile.

 

Poslednje vesti su da je premijera film već rasprodata.

 

 

 

Izvor

Happynovisad.rs