Home

VESTI

BDW Dizajnfilms na Belef-u

No Comments Film

BDW Dizajnfilms na Belef-uU oviru programa Belef na Kališu ljubitelji dobrih filmova na temu dizajna imaće priliku da u dva festivalska dana, 15. i 16. jula prisustvuju besplatnim projekcijama BDW DIZAJNFILMS na Belefu.

U okviru saradnje dva festivala Beogradske nedelje dizajna i Belefa na Kalemegdanu u rovu iza Vojnog muzeja biće prikazana četiri odabrana filma najnovije produkcije koji na najbolji način govore o dizajnu.

 

Filmovi će biti prikazani u dva festivalska dana 15. i 16. jula, svaki dan po 2 filma u terminima od 21h i 22.30h. Ulaz je slobodan na sve projekcije. Flmovi su titlovani.

Program BDW DIZAJNFILMS na Belefu:

15. jul – 21h
43 Columns on Scene in Bilbao (2010),
Eleonora Sarasin & Leonardo Baraldi, Italija
52 minuta, dokumentarni film

Ovo je priča o 43 stuba koje je dizajnirao Filip Stark za jedan od svojih najvažnijih arhitektonskih projekata – Alhondiga u Bilbau, novi kulturni centar ovog Baskijskog grada. Za francuskog dizajnera stubovi predstavljaju ikone globalnih kultura tokom vekova.

15. jul – 22.30h
Chico&Rita (2010)
Tono Erando, Havijer Mariskal i Fernando Trueba, Irska
94 minuta, animirani film

 

 

 

 Chico & Rita

Chico & Rita

 

 

Kuba, 1948. Čiko je mladi pijanista sa velikim snovima. Rita je prelepa pevačica izuzetnog glasa. Muzika i želja ih spajaju, ali njihovo putovanje – po tradiciji latinske balade, bolera – donosi muke i bol. 

 

Od Havane, preko Njujorka, Pariza, Holivuda i Las Vegasa, dve strasne osobe bore se u nemogućim uslovima da bi se sjedinili u muzici i ljubavi.

 

Film je osvojio brojne nagrade: nagrada Goja za najbolji animirani igrani film, nagrada za najbolji dugometražni igrani film u 2011. na Festivalu Anima u Briselu, na festivalu animiranog filma u Štugartu, film Čiko&Rita osvojio je prvu nagradu u kategoriji “Bilo koji film”.

 

Osvojio Evropsku filmsku nagradu za najbolji animirani film 2011. A ove godine je bio nominovan za Oskara kao prvi španski animirani film.

 

16. jul – 21.00h
Helvetica (2007)
Geri Hastvit, SAD/Velika Britanija
nezavistan dokumentarno igrani film, prvi deo trilogije o dizajnu

Nezavistan dokumentarno igrani film, o tipografiji i grafičkom dizajnu, sa fokusom na pismo istog imena.

 

Premijerno je prikazan 2007, na pedesetogodišnjicu uvođenja ovog fonta 1957. Film prikazuje istorijat nastanka ovog pisma kroz iskrene intervjue sa vodećim frafičkim dizajnetima i dizajnerima tipografije.

 

Cilj filma je da prikaže lepotu i sveprisutnost Helvetike i da predstavi ličnosti koje stoje iza ovog fonta.

 

Takođe istažuje razlike između modernista i postmodernista, a ovi drugi izražavaju i objašnjavaju svoje kritike na račun slavnog pisma.

 

 

 

Helvetica

Helvetica

 

 

16. jul – 22.30h
Objectified (2009)
Geri Hastvit, SAD/Velika Britanija

dokumentarno-igrani film, drugi deo trilogije o dizajnu

Objectified je dugometražni dokumentarni film koji govori o našim kompleksnim odnosima prema zanatskim predmetima, i šire, prema ljudima koj ih dizajniraju.

 

To je pogled u kreativnost i posao koji stoji iza nje, od četkica za zube do tehničkih uređaja (gedžeta). Film govori o dizajnerima koji svakodnevno preispituju, iznova procenjuju i otkrivaju proizvode koji nas okružuju. Govori o ličnom izrazu, identitetu, potrošnji i održivosti.

Kroz detaljne razgovore, film dokumentuje kreativne procese nekih od najuticajnijih dizajnera proizvoda i prikazuje kako njihovi radovi utiču na naše živote.

 

Šta od predmetakojima se okružujemo možemo da naučimo o sebi i tome šta želimo da budemo?