Home

VESTI

“Alisa u zemlji čuda” u selekciji The Cool Kidz

No Comments Film

"Alisa u zemlji čuda" u selekciji The Cool Kidz

Novo remek-delo slavnog reditelja Tima Bartona, Alisa u zemlji čuda, nastalo na osnovu istoimenog književnog klasika, biće prikazano u okviru selekcije The Cool Kidz.

 

Glavna junakinja je Alisa Kingsli, čiji život dobija neočekivan obrt.

 

Zaprošena od strane Hejmiša, dostojnog ali dosadnog sina lorda i lejdi Askot, u toku viktorijanske zabave koja je organozovana u njenu čast, Alisa će pobeći, bez objašnjenja, za zecom u mantilu i džepnim satom, koga je ugledala kako pretrčava dvorište.

 

Prateći Belog Zeca preko livade, Alisa će videti kako nestaje u zečju rupu i iznenada će upasti unutra za njim. I sama će pasti kroz čudan prolaz nalik nekom iz sna pre nego što će se naći u okruglom hodniku sa mnogo vrata.

 

16  filmova u selekciji "Up to 10.000 bucks"
16 filmova u selekciji "Up to 10.000 bucks"
 
 

Nakon malo mučenja oko bočice pod nazivom „POPIJ ME“, čiji je sastav smanjuje i torte na kojoj piše „POJEDI ME“ koja je povećava, Alisa će uspeti da nađe način da prođe kroz vrata i uđe u čudesan svet koji njegovi stanovnici znaju pod imenom Podzemlja.

 
Barton, koji se u svojim delima često bavio konceptom dvojakih svetova i uvek je slavio autsajdera, nije nikako mogao da propusti mogućnost da da svoje viđenje vanvremenog klasika „Alisa u zemlji čuda“ čuvenog Luisa Kerola.

„Ona je toliko deo kulture,“ kaže Barton o Kerolovoj priči, „da je inspirisala mnoge predstave, televizijske i filmske adaptacije, uključujući i Diznijev voljeni animirani film iz 1951. Međutim, meni se do sada nijedna filmska verzija nije dopala. U svakoj se radilo o pasivnoj devojčici koja luta unaokolo i prolazi kroz seriju avantura s čudnim likovima. U njima nema ni trunke neke ozbiljnosti. I upravo to sam pokušao s ovom verzijom, da ideju tih priča uokvirim u nešto što nije bukvalno iz knjige ali održava taj duh.“

 
 
{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=LjMkNrX60mA|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Alisa u zemlji čuda
 
 
Zanimljive činjenice iz filma:

Za glumca Džonija Depa karakteristično je da se dugo priprema za svaku svoju ulogu. Tu naviku nije promenio ni kada se pripremao za ulogu Ludog Šeširdžije. Mnogo pre nego što je počela produkcija, Dep je vodenim bojama slikao slike Ludog Šeširdžije onako kako ga je on zamišljao, a naknadno je otkrio da je njegova vizija bila prilično slična onoj koju je imao Tim Barton.

Ludi Šeširdžija pati od trovanja merkurom, bolesti koja je česta kod šeširdžija iz tog perioda koji su koristili tu hemikaliju za svoj zanat. Dep i Barton su naglasili ludost Šeširdžije, tako što su njegove promene raspoloženja pratili odgovarajućom šminkom i garderobom.

Krispin Glover u filmu igra Stejna, Viteza Srca, ali se samo njegova glava pojavljuje na ekranu. Telo ovog lika, koji je visok 2,20m, kompjuterski je napravljeno. Na setu, Glover je nosio zeleno odelo i bio je na štulama kako bi bio viši. Njegovo lice je u potpunosti bilo našminkano, a imao je i povez za oči i ožiljak. Na kraju su ceo Stejnov kostim, telo, pa čak i njegov plašt bili kompjuterski stvoreni, a samo je njegovo lice bilo stvarno.

 
 
{mgmediabot2}type=youtube|youtubeid=gCM4JiJ6B2I|width=450|height=364{/mgmediabot2}
 Alisa u zemlji čuda
 

Helena Bonam Karter je svakog jutra morala da izdrži tročasovno šminkanje kako bi se transformisala u strašnu Crvenu Kraljicu. Uz pomoć profesionalnog šminkera njoj su svakodnevno stavljani slojevi belog pudera, mnogo plave senke za oči, crtale su joj se obrve i savršene usne u obliku srca. Tim za specijalne efekte je u postprodukciji uvećao glavu Heleni i tako su stvorili finalni izgled glavate kraljice.

Kostimograf Kolin Atvud dodala je crveno srce na đonove kraljičinih cipela, koja su vidljiva kada razmažena kraljica stavi stopala na živu svinju koju je iskoristila kao oslonac za noge.

 

Nakon što je Krispin Glover, koji je proveo mnogo vremena na štulama za vreme produkcije, uvrnuo članak snimajući jednu scenu, često su ga na snimanju pratili kaskaderi obučeni u zeleno koji su tu bili samo da ga uhvate ukoliko opet padne.

Reditelj Tim Barton odlučio je da film snimi u 2D-u i da ga posle konvertuje u 3D. On je bio oduševljen rezultatima konverzije njegovog filma „Noćna mora pre Božića“ u 3D, pa je odlučio da krene sličnim putem sa „Alisom“.

 

 

 

 

 

Više informacija na:

www.cinemacity.org